Συμφωνία Βρετανίας-ΕΕ για τη Β. Ιρλανδία μετά το Brexit

0
33

Λονδίνο: Θανάσης Γκαβός

Το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ευρωπαϊκή Ένωση συμφώνησαν «επί της αρχής» στην εξειδίκευση ζητημάτων της συμφωνίας του Brexit που άπτονται της Βόρειας Ιρλανδίας, ανακοίνωσε στο Λονδίνο ο Υπουργός Επικρατείας Μάικλ Γκόουβ.

Ως συντονιστής της διαδικασίας του Brexit για λογαριασμό της βρετανικής κυβέρνησης, ο κ. Γκόουβ είναι εκ των επικεφαλής της Ενιαίας Επιτροπής ΕΕ-ΗΒ που έχει τη γενική εποπτεία εφαρμογής της Συμφωνίας Αποχώρησης και του συνοδευτικού Πρωτοκόλλου Βόρειας Ιρλανδίας.

Η συμφωνία προέκυψε μετά από τη νεότερη συνάντηση που είχε με τον Ευρωπαίο συνεπικεφαλής της επιτροπής αυτής, τον Αντιπρόεδρο της Κομισιόν Μάρος Σέφτσοβιτς.

Η επί της αρχής συμφωνία αφορά ζητήματα όπως οι συνοριακοί έλεγχοι σε ζώα, φυτά και παράγωγα προϊόντα, οι τελωνειακές διατυπώσεις, η προμήθεια φαρμάκων καιοι κανόνες κρατικών ενισχύσεων προς επιχειρήσεις.

Ο κ. Γκόουβ ανακοίνωσε ότι μετά από αυτήν τη θετική εξέλιξη η βρετανική κυβέρνηση θα αποσύρει από το νομοσχέδιο περί (βρετανικής) Εσωτερικής Αγοράς αμφιλεγόμενες διατάξεις που αφορούν τη Βόρεια Ιρλανδία, οι οποίες κατά παραδοχή του Λονδίνο παραβιάζουν τη Συμφωνία Αποχώρησης.

Πρόκειται για διατάξεις που άπτονται των τελωνειακών διατυπώσεων για μετακίνηση προϊόντων μεταξύ Β. Ιρλανδίας και Μ. Βρετανίας και για τα όρια των κρατικών ενισχύσεων επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στη Β. Ιρλανδία.

Οι συζητήσεις των κ.κ. Γκόουβ και Σέφτσοβιτς είναι ξεχωριστές από τις συνομιλίες περί μιας μελλοντικής εμπορικής σχέσης μεταξύ των δύο πλευρών μετά από τη λήξη της μεταβατικής περιόδου στο τέλος του έτους.

Οι συνομιλίες αυτές ακόμα δεν έχουν καταφέρει να γεφυρώσουν σημαντικές διάφορες. Ως εκ τούτου, ο Βρετανός Πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον αναμένεται εντός των ημερών να ταξιδέψει στις Βρυξέλλες για συζητήσεις με την Πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.
 

Πηγή: skai.gr

Πηγή: skai.gr