Σύγκρουση Βρετανίας-Κίνας για το Χονγκ Κονγκ

0
72

Λονδίνο, Θανάσης Γκαβός

Η βρετανική κυβέρνηση θεωρεί το νέο νόμο περί εθνικής ασφάλειας που προώθησε η Κίνα στο Χονγκ Κονγκ ως «ξεκάθαρη και σοβαρή παραβίαση» της αυτονομίας του κρατιδίου, δήλωσε ο Υπουργός Εξωτερικών Ντόμινικ Ράαμπ.

Ενημερώνοντας τη Βουλή των Κοινοτήτων ο κ. Ράαμπ είπε ότι ο νέος νόμος παραβιάζει τους όρους της Κοινής Διακήρυξης με βάση τους οποίους το Ηνωμένο Βασίλειο παραχώρησε το κρατίδιο στο Πεκίνο το 1997 με σύμφωνα για αυξημένη αυτονομία στη βάσης της αρχής «μία χώρα, δύο συστήματα».

Αντίστοιχη δήλωση είχε κάνει λίγο νωρίτερα και ο Πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον.

Ο κ. Ράαμπ κατηγόρησε το Πεκίνο ότι ο νέος νόμος «απειλεί ευθέως» πολλές από τις ελευθερίες και δικαιώματα των κατοίκων του Χονγκ Κονγκ που προβλέπονται στην Κοινή Διακήρυξη και παραβιάζει την αυτονομία της εκτελεστικής και νομοθετικής εξουσίας, καθώς και την ανεξαρτησία της δικαστικής εξουσίας.

Σε μια πρώτη έμπρακτη αντίδραση, ο κ. Ράαμπ είπε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο προσφέρει στο εξής μία εξειδικευμένη οδό για απόκτηση βρετανικής υπηκοότητας στα 2,9 εκατομμύρια κατοίκους του Χονγκ Κονγκ που έχουν καθεστώς «Βρετανού πολίτη στο εξωτερικό» έστω και αν δεν έχουν βρετανικό διαβατήριο, χωρίς αριθμητικά όρια και με τη συμπερίληψη τέκνων των δικαιούχων.

Ήδη οι αρχές στο Χονγκ Κονγκ έχουν προβεί σε δεκάδες συλλήψεις στην πρώτη διαδήλωση μετά από την υιοθέτηση του νόμου που καθιστά παράνομη οποιαδήποτε δημόσια αναφορά ή κινητοποίηση υπέρ της απόσχισης από την Κίνα.

Πηγή: skai.gr