Σύγκρουση Λονδίνου – Βρυξελλών για τη μελλοντική εμπορική συμφωνία

0
104

Λονδίνο, Θανάσης Γκαβός

Για διάκριση σε βάρος του Ηνωμένου Βασιλείου ως προς την προσφερόμενη μελλοντική εμπορική συμφωνία κατηγορεί την ΕΕ ο επικεφαλής διαπραγματευτής της βρετανικής πλευράς Ντέιβιντ Φροστ σε επιστολή του προς τον Μισέλ Μπαρνιέ.

Η επιστολή εστάλη μετά από την ολοκλήρωση του τρίτου γύρου συνομιλιών για την εμπορική συμφωνία μετά τη λήξη της μεταβατικής περιόδου του Brexit στις 31 Δεκεμβρίου. Ο επικεφαλής διαπραγματευτής της Κομισιόν χαρακτήρισε την πρόοδο σε αυτές τις συνομιλίες «απογοητευτική».

Ο κ. Φροστ αναφέρει ότι είναι «περίεργο» ΕΕ να μη συναινεί σε μία «υψηλής ποιότητας σειρά συμφωνιών» επί τομέων πολιτικής όπου υπάρχει «πολύ παρόμοιο» σκεπτικό, όπως η αεροπλοΐα και η πυρηνική ενέργεια και αντίθετα να επιδιώκει «πρόσθετες, μη ισορροπημένες και άνευ προηγουμένου πρόνοιες».

Ο Βρετανός διπλωμάτης υπογραμμίζει στην επιστολή ότι δεν μπορεί να καταλάβει γιατί το Ηνωμένο Βασίλειο αντιμετωπίζεται διαφορετικά από άλλους εμπορικούς εταίρους της ΕΕ και δεν του προσφέρονται οι συνήθεις όροι μίας σύγχρονης συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου.

«Σε αυτή τη στιγμή των διαπραγματεύσεων αυτό που προσφέρεται δεν είναι μία δίκαιη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου, αλλά μία σχετικά χαμηλής ποιότητας εμπορική συμφωνία που συνοδεύεται από πρωτοφανή επιτήρηση των νόμων και θεσμών μας από την ΕΕ.

»Δε χρειάζεται να είναι έτσι. Παραμένω πεπεισμένος ότι θα ήταν πολύ απλό για εμάς να συμφωνήσουμε μία σύγχρονη και υψηλής ποιότητας συμφωνία ελεύθερου εμπορίου και άλλες χωριστές συμφωνίες σαν αυτές που έχετε συμφωνήσει με άλλους στενούς εταίρους σας ανά τον κόσμο και ότι μπορούμε να το κάνουμε αυτό γρήγορα», αναφέρει επίσης στην επιστολή του ο κ. Φροστ.

Οι δύο πλευρές έχουν έως το τέλος Ιουνίου αν θελήσουν να αποφασίσουν παράταση της μεταβατικής περιόδου πέρα από το τέλος του έτους, αν και η βρετανική κυβέρνηση επιμένει ότι δεν εξετάζει αυτό το σενάριο.

Την Τρίτη το Λονδίνο έδωσε στη δημοσιότητα 13 σχέδια νομικών εγγράφων με τη βρετανική «προσέγγιση» αναφορικά με τη μελλοντική σχέση με την ΕΕ, περιλαμβανομένου του περιγράμματος μίας συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου.

Σύμφωνα με τη βρετανική κυβέρνηση, το περίγραμμα αυτό έχει στοιχεία που περιλαμβάνονται στις αντίστοιχες συμφωνίες των Βρυξελλών με χώρες όπως ο Καναδάς, η Ιαπωνία και η Νότια Κορέα.

Περιλαμβάνονται επίσης ξεχωριστές συμφωνίες για την αλιεία, τη συνεργασία στην επιβολή του νόμου, την αεροπλοΐα, την ενέργεια και την πυρηνική ενέργεια.

Βρετανοί αναλυτές σημειώνουν ότι χωρίς σημαντικές τροποποιήσεις προτάσεις του Λονδίνου σε αυτά τα νομικά έγγραφα είναι σε αρκετά σημεία δύσκολο να γίνουν αποδεκτές από τις Βρυξέλλες, όπως αντιστοίχως και θέσεις της ΕΕ δύσκολο να γίνουν δεκτές από το Λονδίνο.

Εντός της ημέρας η βρετανική κυβέρνηση θα δημοσιοποιήσει και τις προτάσεις της για το πώς πρέπει να λειτουργούν τα σύνορα μεταξύ Βόρειας Ιρλανδίας και Δημοκρατίας της Ιρλανδίας.

Πηγή: skai.gr