Στόλτενμπεργκ: Στηρίζουμε το δικαίωμα της Ουκρανίας στην άμυνα – Κύριος στόχος μας η προστασία των μελών μας

0
88

Οι σύμμαχοι στηρίζουν την Ουκρανία απέναντι στο δικαίωμά της στην άμυνα, δήλωσε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, λίγο πριν από την έναρξη της συνόδου κορυφής στις Βρυξέλλες, παρουσία του Αμερικανού προέδρυ, Τζο Μπάιντεν.

Ο Στόλτενμπεργκ πρόσθεσε πως κύριος στόχος του ΝΑΤΟ είναι η άμυνα και η προστασία του μελών του.

Καθώς η Ουκρανία δεν είναι μέλος του ΝΑΤΟ, η Συμμαχία δεν αποστέλλει στρατιωτική δύναμη στην χώρα, παρ’ όλο που αυξάνει την στρατιωτική παρουσία της σε γειτονικές χώρες.

Ο Στόλτενμπεργκ πρόσθεσε ότι οι ηγέτες του ΝΑΤΟ θα συζητήσουν σήμερα «για μια επανεκκίνηση της αποτροπής και της άμυνας μακροπρόθεσμα».

Το πρώτο βήμα είναι η εγκατάσταση τεσσάρων νέων ομάδων μάχης στο ανατολικό τμήμα της συμμαχίας, στη Βουλγαρία, τη Ρουμανία, την Ουγγαρία και τη Σλοβακία» είπε.

 Ο γγ του ΝΑΤΟ είπε ακόμη πώς ο Βλαντίμιρ Πούτιν διέπραξε ένα «μεγάλο λάθος» με την εισβολή του στην Ουκρανία, την αντίσταση της οποίας «υποτίμησε».

«Ο Ζελένσκι θα απευθυνθεί στους ηγέτες της Συμμαχίας και αυτοί θα εξετάσουν την στήριξη που θα προσφέρουν για να βοηθήσουν την Ουκρανία να ασκήσει το δικαίωμά της στην αυτοάμυνα» εξήγησε ο Στόλτενμπεργκ.

Παράλληλα ο Στόλτενμπεργκ προειδοποίησε ότι οποιαδήποτε χρήση χημικών όπλων από τη Ρωσία στην Ουκρανία ενδέχεται να μολύνει το έδαφος του ΝΑΤΟ.

«Οποιαδήποτε χρήση χημικών όπλων θα άλλαζε ριζικά τη φύση της σύγκρουσης, θα αποτελούσε κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου και θα είχε εκτεταμένες επιπτώσεις», υπογράμμισε.

«Η σοβαρότητα της χρήσης χημικών όπλων, φυσικά, καθίσταται ακόμη πιο προφανής γνωρίζοντας ότι υπάρχει πάντα ο κίνδυνος της μόλυνσης (…) μπορούμε να δούμε την εξάπλωση χημικών παραγόντων και στο έδαφος του ΝΑΤΟ», πρόσθεσε ο Στόλτενμπεργκ χωρίς ωστόσο να σχολιάσει πώς η Συμμαχία θα απαντούσε σε μια τέτοια επίθεση.

Πηγή: skai.gr

Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Πηγή: skai.gr