Στο Καζακστάν ο πρόεδρος της Γερμανίας Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαϊερ

0
43

Το Καζακστάν προσελκύει το ενδιαφέρον της Γερμανίας ιδίως λόγω του πετρελαϊκού του πλούτου.

Ο ομοσπονδιακός πρόεδρος της Γερμανίας Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαϊερ ξεκινά στις 07:00 [ώρα Ελλάδας] διήμερη επίσημη επίσκεψη στο Καζακστάν.

Ο πρόεδρος του κράτους της κεντρικής Ασίας Κάσιμ-Γιομάρτ Τοκάγεφ θα καλωσορίσει τον γερμανό ομόλογό του με στρατιωτικές τιμές. Έπειτα από τις συνομιλίες που θα έχουν, οι δυο πρόεδροι θα πάρουν μέρος σε οικονομικό φόρουμ των δύο κρατών.

Το Καζακστάν προσελκύει το ενδιαφέρον της Γερμανίας ιδίως λόγω του πετρελαϊκού του πλούτου.

Το διυλιστήριο PCK στη Σβετ, στο κρατίδιο του Βρανδεμβούργου, όχι μακριά από το Βερολίνο, αγοράζει αργό από το Καζακστάν αφότου έπαψε να φθάνει εκεί ρωσικό πετρέλαιο μέσω του αγωγού Ντρούζμπα, τον Ιανουάριο, στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών κυρώσεων εξαιτίας της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Από πολιτική σκοπιά, η κατάσταση στο Καζακστάν είναι άβολη για τους Ευρωπαίους. Ο κ. Τοκάγεφ ασκεί την εξουσία με τρόπο που θεωρούν αυταρχικό. Τον Ιανουάριο της περασμένης χρονιάς, ξέσπασαν διαδηλώσεις με αφορμή την άνοδο των τιμών των καυσίμων, που εκτραχύνθηκαν σε γενικευμένες ταραχές με πάνω από 200 νεκρούς.

Ο κ. Στάινμαϊερ θα επισκεφθεί επίσης το γειτονικό Κιργιστάν.

Σύμφωνα με τις υπηρεσίες του γερμανού προέδρου, οι επισκέψεις του κ. Στάινμαϊερ, του άλλοτε ΥΠΕΞ της χώρας, σκοπό έχουν να τονίζουν τη γεωπολιτική και γεωοικονομική σημασία της περιοχής και να στείλουν το μήνυμα πως το Βερολίνο είναι διατεθειμένο να παραμείνει εταίρος των χωρών της.

Αν και το Καζακστάν έχει οκταπλάσια επιφάνεια από αυτή της Γερμανίας, με περίπου 19 εκατ. κατοίκους μετρά λιγότερο από το ένα τέταρτο του πληθυσμού της.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πηγή: skai.gr