Στο έλεος της κακοκαιρίας η χώρα: Ζημιές σε σπίτια, δρόμους και καλλιέργειες στη βόρεια Ελλάδα – Πού αναμένονται βροχές και καταιγίδες τις επόμενες ώρες

0
23

Η ΕΜΥ προειδοποιεί πως τα έντονα καιρικά φαινόμενα θα συνεχιστούν και τις επόμενες ώρες, θέτοντας σε συναγερμό τις Αρχές – Σοβαρά προβλήματα στη βόρεια Ελλάδα  – Ποτάμια οι δρόμοι, πλημμύρισαν σπίτια και υπόγεια

Στο έλεος της κακοκαιρίας βρίσκεται τις τελευταίες ώρες η χώρα προκαλώντας σοβαρά προβλήματα κυρίως στη βόρεια Ελλάδα. Δρόμοι, σπίτια και υπόγεια πλημμύρισαν, αυτοκίνητα παρασύρθηκαν με αποτέλεσμα να προκληθούν ζημιές σε περιουσίες.

Την ίδια στιγμή, η ΕΜΥ προειδοποιεί πως τα έντονα καιρικά φαινόμενα θα συνεχιστούν και τις επόμενες ώρες, θέτοντας σε συναγερμό τις Αρχές.

Αναλυτικά η πορεία της κακοκαιρίας

Πλημμύρες σημειώθηκαν σε Θεσσαλονίκη, Λέσβο, Χαλκιδική, Καστοριά, με σειρά Δήμων στη Δυτική Μακεδονία να υποβάλλουν αίτημα για να κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Κυρίως στην ανατολική και δυτική Θεσσαλονίκη οι δρόμοι μετατράπηκαν σε ποτάμι.  Από τον μεγάλο όγκο νερού υπερχείλισε το ρέμα του Ξηροποτάμου.

Κακοκαιρια

Σοβαρά προβλήματα προκλήθηκαν και στην Χαλκιδική με δρόμους να μετατρέπονται σε ποτάμια σε Νικήτη και Παράλια Διονύσου, ενώ ένας οδηγός κατέγραψε την συγκλονιστική στιγμή που ορμητικά νερά μπαίνουν στο αυτοκίνητο ενώ βρίσκεται εν κινήσει. 

Οι δρόμοι έχουν μετατραπεί κυριολεκτικά σε ποτάμια

Σοβαρά προβλήματα στη Θέρμη – Ζημιές και σε καλλιέργειες

Σοβαρά προβλήματα προκάλεσε σε περιοχές του δήμου Θέρμης η έντονη βροχόπτωση η οποία ξέσπασε τα ξημερώματα. Τα μεγαλύτερα από αυτά εντοπίζονται στα Βασιλικά, τη Σουρωτή, τη Θέρμη και ειδικότερα στην περιοχή της επέκτασης και του Φράγματος.

Συγκεκριμένα, στην περιοχή του Φράγματος το πρόβλημα δημιουργήθηκε από τον τεράστιο όγκο νερού, που υπερέβη το επίπεδο της υπερχείλισης και ξεχύθηκε παρασύροντας τη γέφυρα Παλαιμάχων και άλλες δύο γέφυρες στην περιοχή του αναψυκτηρίου. Η περιοχή αποκλείστηκε έως ότου υποχωρήσει η στάθμη των νερών.

Θέρμη

Στα Βασιλικά προβλήματα προκλήθηκαν από την υπερχείλιση ρέματος με αποτέλεσμα να προκληθούν ζημίες σε σπίτια, σε δρόμους του οικισμού, σε θερμοκήπια και καλλιέργειες. Μικρότερης κλίμακας ήταν οι ζημίες στην Σουρωτή. Η Πολιτική Προστασία του δήμου Θέρμης χρειάστηκε να παρέμβει σε δύο περιπτώσεις στην περιοχή της Καρδίας και του Σχολαρίου για να απομακρύνει επικίνδυνα δέντρα.

Θέρμη

Συνεργεία του δήμου με επικεφαλής τον Δήμαρχο Θεόδωρο Παπαδόπουλο και τους αντιδημάρχους Πολιτικής Προστασίας Κωνσταντίνο Κουγιουμτζίδη, Τεχνικών Υπηρεσιών Σπύρο Γαντά και Αυτεπιστασίας Βασίλη Μουστάκα, βρέθηκαν από την πρώτη στιγμή στα σημεία στα οποία παρουσιάστηκαν τα σοβαρότερα προβλήματα και προχώρησαν σε παρεμβάσεις ώστε να περιοριστούν οι ζημίες από τα ορμητικά νερά σε σπίτια και καλλιέργειες, ενώ αποκλείστηκαν δρόμοι και διαβάσεις που κρίθηκαν επικίνδυνες. Για το σκοπό αυτό επιστρατεύτηκαν τρία μηχανήματα τύπου JCB, ένας φορτωτής καθώς και μηχανήματα ιδιωτών, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις χρειάστηκε η συνδρομή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, που προχώρησε σε απάντληση υδάτων.

Μάλιστα οι αντιδήμαρχοι κ. Κουγιουμτζίδης και Γάντας βοήθησαν στον απεγκλωβισμό οδηγού, το αυτοκίνητο της οποίας ακινητοποιήθηκε από τα ορμητικά νερά σε μια ιρλανδική διάβαση στην περιοχή του Φράγματος, στο δρόμο που συνδέει τη Θέρμη με το Τριάδι και ρυμούλκησαν το αυτοκίνητο.

«Μέσα σε λίγες ώρες έπεσαν μεγάλες ποσότητες νερού προκαλώντας ζημίες, κυρίως στην περιοχή των Βασιλικών και στο Φράγμα. Εμείς από την πρώτη στιγμή βρισκόμαστε σε όλα τα σημεία στα οποία παρουσιάστηκαν προβλήματα για να τα αντιμετωπίσουμε, αλλά και για να αποκλείσουμε επικίνδυνες διαβάσεις, ώστε να μην κινδυνεύσει κάποιος πολίτης», δήλωσε ο δήμαρχος Θέρμης, ευχαριστώντας εργαζόμενους του δήμου, εθελοντές και ιδιώτες που βοήθησαν.

Με φτυάρια και σκούπες απομακρύνουν τις λάσπες

Οι κάτοικοι προσπαθούν να σώσουν τις περιουσίες τους με όποιον τρόπο μπορούν προκειμένου να απομακρύνουν τα νερά και τις λάσπες που προκάλεσε η υπερχείλιση του ρέματος στον Ξηροπόταμο. Επίσης, μπουλντόζες προσπαθούν να καθαρίσουν τους δρόμους.

Κακοκαιρία

Κακαοκαιρία

Στον Εύοσμο λόγω της έντονης βροχόπτωσης, πλημμύρισε με αποτέλεσμα να διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων στον περιφερειακό του Ευόσμου. 

Πού αναμένονται βροχές και καταιγίδες τις επόμενες ώρες 

Η κακοκαιρία αναμένεται να συνεχιστεί στη χώρα και τις επόμενες ώρες, σύμφωνα με το επικαιροποιημένο έκτακτο Δελτίο Επιδείνωσης από την ΕΜΥ.

Συγκεκριμένα έντονα φαινόμενα προβλέπονται την Κυριακή:

α)τις πρώτες πρωινές ώρες στην κεντρική Μακεδονία (ειδικότερα στην περιοχή της Χαλκιδικής και της Πιερίας),

β)τις πρωινές ώρες στη Θεσσαλία (συμπεριλαμβανομένων των Σποράδων),

γ)μέχρι και τις μεσημβρινές ώρες στην Εύβοια, την ανατολική Στερεά (συμπεριλαμβανομένης της Αττικής και της Βοιωτίας) και πρόσκαιρα στη βορειοανατολική Πελοπόννησο,

δ)κατά διαστήματα μέχρι νωρίς το απόγευμα στα νησιά του βόρειου και ανατολικού Αιγαίου και τις βόρειες Κυκλάδες.

Τα φαινόμενα στην περιοχή των Σποράδων τις πρωινές ώρες, της Εύβοιας, της Αττικής και της Βοιωτίας μέχρι και τις μεσημβρινές ώρες ενδεχομένως να είναι ιδιαίτερα έντονα.

Πηγή: skai.gr

Πηγή: skai.gr