Στην τροχιά της Ιταλίας οι θάνατοι στη Βρετανία – Δεν αναμένεται άρση περιοριστικών μέτρων

0
96

Λονδίνο: Θανάσης Γκαβός

Ο Υπουργός Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου Ντόμινικ Ράαμπ, που αντικαθιστά τον υπό ανάρρωση Πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον, είπε ότι η χώρα δεν έχει περάσει την κορύφωση της πανδημίας και για αυτό «δεν αναμένει» αλλαγές στα περιοριστικά μέτρα που είναι σε ισχύ.

Η απόφαση για τα μέτρα θα ληφθεί μέσα στην εβδομάδα μετά από την εξέταση των επιδημιολογικών δεδομένων από την ομάδα των επιστημονικών συμβούλων της κυβέρνησης, πρόσθεσε ο κ. Ράαμπ.

Σημειώνεται ότι με βάση τη νομοθεσία, η κυβέρνηση πρέπει να λάβει μια απόφαση για το μέλλον των περιοριστικών μέτρων έως και την Πέμπτη το αργότερο.

Πέρα από το «ζοφερό», όπως τον χαρακτήρισε, απολογισμό των θανάτων, που ξεπέρασαν σήμερα τις 11.000, ο κ. Ράαμπ έκανε λόγο για ορισμένα θετικά στοιχεία.

Επισημαίνοντας αυτά τα θετικά στοιχεία, ο ανώτερος επιστημονικός σύμβουλος της κυβέρνησης σερ Πάτρικ Βάλανς είπε ότι η τιμή ημερήσιας αύξησης των νέων κρουσμάτων έχει εδώ και μέρες σταθεροποιηθεί.

Πρόσθεσε ότι σταθερή και όχι απότομη είναι επίσης η αύξηση των νέων εισαγωγών στα νοσοκομεία. Το τελευταίο 24ωρο η αύξηση ήταν της τάξης μόνο του 1%. Όπως σημείωσε, στόχος είναι να διατηρηθεί η κατάσταση σε επίπεδα διαχειρίσιμα από το εθνικό σύστημα υγείας NHS.

Σε ό,τι αφορά τους θανάτους, ωστόσο, ο σερ Πάτρικ είπε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο μοιάζει αυτή τη στιγμή να ακολουθεί την τροχιά της Ιταλίας.

«Αυτή η εβδομάδα θα είναι δύσκολη, θα δούμε περαιτέρω αύξηση και έπειτα σταθεροποίηση που θα διαρκέσει για κάποια περίοδο, [ενδεχομένως δύο ή τριών εβδομάδων] και μετά θα αρχίσει να μειώνεται», σημείωσε ο επιστημονικός σύμβουλος της κυβέρνησης.

Σε ερώτηση για το κατά πόσο η κυβέρνηση και οι επιστημονικοί σύμβουλοί της ολιγώρησαν και άργησαν να λάβουν μέτρα που θα μπορούσαν να είχαν σώσει ζωές που έχουν χαθεί, ο σερ Πάτρικ Βάλανς επανέλαβε ότι από την αρχή στόχος ήταν να κρατηθούν οι αριθμοί εντός δυνατοτήτων του NHS.

«Εκεί είμαστε τώρα, κρατάμε τους αριθμούς υπό έλεγχο», σημείωσε, προσθέτοντας ότι αναφορικά με τις συγκρίσεις με άλλες χώρες «θα πρέπει να περιμένουμε να δούμε πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα».

Εν τω μεταξύ, ο επικεφαλής ιατρικός αξιωματούχος της Αγγλίας καθηγητής Κρις Γουίτι αποκάλυψε ότι στο 13,5% των οίκων ευγηρίας της χώρας έχουν αναφερθεί κρούσματα του κορωνοϊού. Σημειώνεται ότι στα επίσημα στοιχεία του Υπουργείου Υγείας για τους θανάτους από τον Covid-19 δεν περιλαμβάνονται οι θάνατοι σε μονάδες κοινωνικής περίθαλψης και στην κοινότητα.

Πηγή: skai.gr