Στην Ολομέλεια της Βουλής η συζήτηση του πορίσματος για τις παρακολουθήσεις – Live

0
57

H συζήτηση στην Ολομέλεια θα ξεκινήσει με τις τοποθετήσεις των εισηγητών των κομμάτων και σύμφωνα με τις αποφάσεις της Διάσκεψης των Προέδρων θα οργανωθεί σε τέσσερις κύκλους ομιλητών.

Το ζήτημα του απόρρητου του πορίσματος της πλειοψηφίας και των πορισματικών εκθέσεων των κομμάτων της μειοψηφίας που συμπεριλαμβάνονται στο Σώμα έθεσε με παρέμβασή του κατά την έναρξη της συζήτησης στην Ολομέλεια ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Τζανακόπουλος και ζήτησε να επιτραπεί στα κόμματα να καταθέσουν τα Πρακτικά τις πρισματικές τους γνώμες.

Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Τζανακόπουλος ανέφερε ότι «κατά την διάρκεια των εργασιών της εξεταστικής επιτροπής έγινε πολλές φορές συζήτηση για τη μυστικότητα των εργασιών της, αλλά και για το απόρρητο. Αντίστοιχη συζήτηση θα έγινε και στην ΔτΠ. Αντίστοιχη συζήτηση θα έγινε και στη Διάσκεψη των Προέδρων (ΔτΠ).

Υπάρχει ένα ζήτημα σε σχέση με τα πορίσματα ωστόσο τα οποία προέκυψαν, μετά τις εργασίες της Επιτροπής, τα οποία με απόφαση της πλειοψηφίας καλύπτονται και αυτά από την μυστικότητα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ διαφώνησε θωρώντας ότι αυτό αντίκειται στην κοινοβουλευτική διαδικασία και τον ΚτΒ και επιθυμούμε να καταθέσουμε στα Πρακτικά την πορισματική γνώμη του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ. Και νομίζω ότι αυτό είναι απολύτως λογικό αυτονόητο και εύλογο.» Επίσης ζήτησε να κατατεθεί και το πόρισμα της πλειοψηφίας αλλά και των άλλων κομμάτων αντιθέτως, όπως είπε «θα είναι μια εμμονή στην παραδοξότητα»

Ο Α’ Αντιπρόεδρος της Βουλής Νικήτας Κακλαμάνης απάντησε ότι το θέμα αυτό «συζητήθηκε χθες εκτενώς με τοποθετήσεις από όλα τα κόμματα στην ΔτΠ. Η απόφαση της πλειοψηφίας είναι ότι στηρίζει την απόφαση της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής. Γνωρίζετε και γνωρίζουμε όλοι ότι αρκετά κόμματα της Αντιπολίτευσης την πορισματικής τους γνώμη την έχουν δημοσιοποιήσει.

Για την τυπική κατάθεση στα Πρακτικά της Βουλής, που θέτετε, αυτό κανείς δεν μπορεί να σας το απαγορεύσει να το κάνετε όπως και για όποιο κόμμα τι επιθυμεί με δική του ευθύνη. Ο Κανονισμός είναι ξεκάθαρος, η απόφαση της Εξεταστικής είναι επίσης ξεκάθαρη. Προφανώς η πλειοψηφία δεν επιθυμεί να κάνει κάτι τέτοιο, δεν μπορεί κανείς να την υποχρεώσει. Ούτε τίθεται θέμα ψηφοφορίας»

Ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, με παρέμβασή του υποστήριξε ότι η διαφωνία στο θέμα της προαιρετικότητας κατάθεσης του πορίσματος της πλειοψηφίας και των άλλων κομμάτων στα Πρακτικά είναι ότι «δεν μπορεί τα Πρακτικά της Βουλής και όχι μόνο για τον Ιστορικό του μέλλοντος αλλά και για την άμεση συνέχεια αυτής της υπόθεσης που προφανώς θα υπάρχει να είναι ελλιπής. Δηλαδή να είναι ανάπηρα, να απουσιάζει η πρόταση της πλειοψηφίας. Αυτό δεν έχει συμβεί ποτέ, ούτε στο Φάκελο της Κύπρου που η συζήτησή της έγινε σε καυτούς καιρούς. Τα πορίσματα και οι γνώμες είναι κατατεθειμένες στα Πρακτικά της Βουλής. Δεν νοείται να βγουν Πρακτικά της Βουλής σήμερα με τις απόψεις των κομμάτων της Αντιπολίτευσης και να μην υπάρχει το Πόρισμα που προέρχεται από την πλειοψηφία. Είναι μείζον θέμα »

Ο Α Αντιπρόεδρος της Βουλής Νικήτας Κακλαμάνης, του απάντησε πως «αυτά τα είπατε και χθες και είναι στα Πρακτικά της συνεδρίασης της ΔτΠ. Και δεν θέλω να πω ότι όποιος συνάδελφος βουλευτής ήθελε να διαβάσει το πόρισμα της πλειοψηφίας θα μπορούσε να είχε πάει να το διαβάσει (εν. στην ειδική αίθουσα που φυλάσσεται) αλλά από ότι έχω πληροφορηθεί ότι αυτοί που πήγαν και το διάβασαν ήταν ελάχιστοι. Καταγράφηκε πάντως κ. Βούτση και η δική σας άποψη»

Η συζήτηση στην Ολομέλεια ξεκίνησε με την τοποθέτηση του εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Τζανακόπουλου καθώς η σύσταση της εξεταστικής επιτροπής έγινε με πρωτοβουλία του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης και στηρίχθηκε από τα υπόλοιπα κόμματα της Αντιπολίτευσης.

H συζήτηση στην Ολομέλεια θα ξεκινήσει με τις τοποθετήσεις των εισηγητών των κομμάτων και σύμφωνα με τις αποφάσεις της Διάσκεψης των Προέδρων θα οργανωθεί σε τέσσερις κύκλους ομιλητών.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πηγή: skai.gr