Στη Βουλή νομοσχέδιο για τη σύσταση Εθνικής Αρχής Προσβασιμότητας

0
20

Της Ναντίν Χαρδαλιά

Στη Βουλή κατατέθηκε το βράδυ της Παρασκευής  νομοσχέδιο του Υπουργού Επικρατείας, Γιώργου Γεραπετρίτη.

Με το εν λόγω σχέδιο νόμου επιχειρούνται τρεις παρεμβάσεις:

α) Συστήνεται Εθνική Αρχή Προσβασιμότητας, υπαγόμενη στον Πρωθυπουργό, για τη διασφάλιση των δικαιωμάτων των ατόμων με αναπηρία.

β) Ενισχύεται η Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, αποκτώντας διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια.

γ) Η Εθνική Επιτροπή Βιοηθικής μετεξελίσσεται σε Εθνική Επιτροπή Βιοηθικής και Τεχνοηθικής, προκειμένου να αντιμετωπίσει τις νέες ηθικές προκλήσεις που συνδέονται με την τεχνολογική εξέλιξη.

Δείτε το νομοσχέδιο εδώ

Η Εθνική Αρχή Προσβαστιμότητας θα  λειτουργεί ως επίσημος σύμβουλος της πολιτείας στα θέματα των ΑμεΑ και θα είναι επιφορτισμένη με την επιμέλεια των προτάσεων για την πλήρη προσβασιμότητα φυσική, ψηφιακή ή με άλλο τρόπο των ατόμων με αναπηρία. Θα είναι άλλωστε αρμόδια να παρακολουθεί την εφαρμογή του διεθνούς, ενωσιακού και εθνικού πλαισίου για την προσβασιμότητα.

Στόχος της κυβέρνησης και του κ. Γεραπετρίτη ο οποίος είχε αναλάβει το συντονισμό όλων των υπουργείων, είναι αντί αποσπασματικών ρυθμίσεων και έμφασης στην ιατρική κι επιδοματική προσέγγιση των ατόμων με αναπηρία, να υπάρξει μια μεγάλη οριζόντια λύση, η οποία θα απλοποιεί τη ζωή τους και θα διασφαλίζει απολύτως ίσες ευκαιρίες για τη συμμετοχή τους στην κοινωνική, οικονομική και την πολιτική ζωή της χώρας.

Πηγή: skai.gr