Στελέχη της Μονάδας Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Έβρου και Δαδιάς στα μέτωπα της φωτιάς -Εκκενώθηκε το μοναστήρι

0
211

Η Πυροσβεστική Υπηρεσία, η τοπική Αυτοδιοίκηση και η τοπική κοινωνία δίνουν αυτές τις ώρες μάχη για την κατάσβεση πυρκαγιάς σε μία από τις σημαντικότερες προστατευόμενες περιοχές σε εθνικό, ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο.

Όλα τα στελέχη της Μονάδας Διαχείρισης των Προστατευόμενων Περιοχών (ΜΔΠΠ) Έβρου και Δαδιάς του Οργανισμού Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α) είναι επιτόπου και συνεπικουρούν στην κατάσβεση της πυρκαγιάς στο Εθνικό Πάρκο Δάσους Δαδιάς – Λευκίμης – Σουφλίου. Δίνουν πληροφορίες στις ομάδες πυρόσβεσης για το οδικό δίκτυο της περιοχής και την κατάσταση της βλάστησης σε κάθε σημείο του Πάρκου, ενώ στα κτήρια της Μονάδας γίνονται οι συναντήσεις του συντονιστικού οργάνου κατάσβεσης.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Ο.ΦΥ.ΠΕ.ΚΑ. η ΜΔΠΠ συμμετέχει με τον τοπικό υλοτομικό συνεταιρισμό στη διάνοιξη αντιπυρικής γραμμής μπροστά από το παρατηρητήριο αρπακτικών για την ανάσχεση της πυρκαγιάς προς το παρατηρητήριο και κατ΄επέκταση προς τις εγκαταστάσεις της ΜΔΠΠ και το χωριό της Δαδιάς. Επιπλέον, έγινε μίσθωση μηχανήματος γκρέιντερ για τον άμεσο καθαρισμό της αντιπυρικής γραμμής.

Η Πυροσβεστική Υπηρεσία, η τοπική Αυτοδιοίκηση και η τοπική κοινωνία δίνουν αυτές τις ώρες μάχη για την κατάσβεση πυρκαγιάς σε μία από τις σημαντικότερες προστατευόμενες περιοχές σε εθνικό, ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο.

Καθώς, στο Εθνικό Πάρκο συναντώνται τρία από τα τέσσερα είδη γύπα της Ευρώπης (Μαυρόγυπας, Όρνιο και Ασπροπάρης), ενώ φιλοξενεί τη μοναδική αποικία Μαυρόγυπα στα Βαλκάνια. Η πυρκαγιά καίει για τέταρτη συνεχόμενη μέρα σε πολλές διάσπαρτες εστίες, αλλά σήμερα επικρατούν στην περιοχή ήπιοι άνεμοι. Υπάρχουν εστίες που καίνε και στον πυρήνα του Πάρκου και γίνεται προσπάθεια να μην επεκταθεί δυτικά προς τις θέσεις φωλεοποίησης του μαυρόγυπα.

Τις επόμενες ημέρες θα αποσταλεί από τον Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α. κλιμάκιο ειδικών επιστημόνων/ορνιθολόγων για την επί τόπου καταγραφή των ζημιών σε φωλιές και ενδιαιτήματα των ειδών και σε συνεργασία με τα στελέχη της ΜΔΠΠ Έβρου και Δαδιάς να προταθούν άμεσα μέτρα αποκατάστασης.

Ενώ, σήμερα καταφθάνει ειδική ομάδα για την περίθαλψη τυχόν τραυματισμένων ζώων σε συνεργασία με την ΑΝΙΜΑ και άλλες οργανώσεις και φορείς.

Δαδιά

Δαδιά

Όπως έγινε γνωστό, την επόμενη μέρα της κατάσβεσης ο Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α. θα ενεργοποιήσει το Post Fire Biodiversity Hub του Technical Support Instrument (TSI) της Ε.Ε., ώστε να καταγραφούν χωρικά οι πιθανές επιπτώσεις στη βιοποικιλότητα και κυρίως στους πληθυσμούς και στις φωλιές του Μαυρόγυπα (η μεγαλύτερη αποικία σε όλη την Ευρώπη) και των άλλων πτωματοφάγων και αρπακτικών.

Ήδη, έχει δεσμευτεί ποσό στον προϋπολογισμό του Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α. ώστε να γίνουν άμεσα όλες οι αναγκαίες επισκευές στην περιοχή μετά την καταγραφή των ζημιών.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Ο.ΦΥ.Π.Ε.ΚΑ.: «Όλα τα στελέχη του πρώην Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Δάσους Δαδιάς – Λευκίμης – Σουφλίου δίνουν από την πρώτη μέρα μάχη κατά της φωτιάς μαζί με τις υπόλοιπες υπηρεσίες. Δεν έφυγαν ποτέ και θα συνεχίσουν να υπηρετούν την προστασία του Φυσικού Περιβάλλοντος. Αυτά που καταργήθηκαν ήταν τα Διοικητικά Συμβούλια των πρώην Φορέων και όχι τα στελέχη τους, τα οποία ενσωματώθηκαν στον Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α. και συνεχίζουν το έργο τους».

Δαδιά

Συνδρομή των Ενόπλων Δυνάμεων στην πυρκαγιά στο δάσος της Δαδιάς Έβρου

Στην περιοχή επιχειρούν εναέρια μέσα:  
Ø2 PZL
Ø2 Ε/Π CHINOOK CH-47D

Μέχρι τώρα έχουν διατεθεί:
Ø  Οκτώ (8) Προωθητές γαιών
Ø  Ένας (1) Φορτωτής
Ø  Τέσσερις (4) υδροφόρες
Ø  Τριάντα-δύο (32) άτομα της ομαδας ΔΕΥΚΑΛΙΩΝΑ
Ø  Ογδόντα (80) άτομα που υποστηρίζουν τις εργασίες των μηχανημάτων.

Εκκενώθηκε το μοναστήρι της Δαδιάς

Στο Κέντρο Ενημέρωσης της Μονάδας Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου εκτός από το κυβερνητικό κλιμάκιο βρέθηκε και κλιμάκιο του ΣΥΡΙΖΑ καθώς και ο Μητροπολίτης Διδυμοτείχου, Ορεστιάδας, Σουφλίου κ. Δαμασκηνός η παρουσία του οποίου στην περιοχή είναι καθημερινή.

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ έκανε λόγο για μία οικολογική καταστροφή τα αποτελέσματα της οποίας τα ζούμε κι εμείς αλλά θα τα ζήσουν και οι επόμενες γενιές. «Δυστυχώς δεν σεβόμεθα το περιβάλλον και εισπράττουμε αυτή την απαξίωση προς το περιβάλλον μας και τον οίκο του Θεού…. Προσευχόμεθα ο Θεός να βοηθήσει όλους τους αρμόδιους στην αντιμετώπιση αυτής της μεγάλης καταστροφής πού μαίνεται. Ήδη εκκενώθηκε το μοναστήρι της Δαδιάς που κι εκεί υπάρχει μία μεγάλη αναζωπύρωση και το χωριό εδώ και αυτό έχει τα δικά του τα προβλήματα. Να ευχηθούμε ο Θεός να δώσει μία σύντομη λύση. … Θέλω να πω στους ανθρώπους μας να έχουμε θάρρος και υπομονή και ελπίδα».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πηγή: skai.gr