ΣτΕ: Προσωρινή παραμονή για ανθρωπιστικούς λόγους σε δύο Αφγανές

0
98

Της Ιωάννας Μάνδρου
 

Με γνώμονα ανθρωπιστικούς λόγους ο Πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας Αθανάσιος Ράντος, έκανε μερικά δεκτή αίτηση που είχαν υποβάλει μετανάστες με καταγωγή από το Αφγανιστάν προκειμένου να επιστραφούν στη χώρα τους άμεσα λόγω της αναστολής που έχει δοθεί στις διαδικαςίες ασύλου.

Με προσωρινή διαταγή του ο πρόεδρος του ΣτΕ αποφάσισε οι δύο από τις τρεις γυναίκες, που είχαν προσφύγει, να παραμείνουν προσωρινά στη χώρα μας, έστω κι αν δεν μπορούν τώρα να υποβάλλουν αίτημα για άσυλο, διότι η μία είναι έγκυος και η άλλη σε κατάσταση λοχείας, ενώ και οι δύο έχουν και άλλα ανήλικα παιδιά.

Η αίτηση όμως απορρίφθηκε ως προς την τρίτη η οποία – και αυτή ζητούσε να παραμείνει προσωρινά ζητώντας ουσιαστικά την εξαίρεση από την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που δεν επιτρέπει την δρομολόγηση διαδικασιών για χορήγηση αςύλου.

Η ρύθμιση του θέματος που έγινε με προσωρινή διαταγή του κ. Ράντου, έχει προσδιοριστεί να εκδικαστεί από τη μείζονα Ολομέλεια του ανωτάτου δικαστηρίου η οποία και θα κληθεί να κρίνει τη νομιμότητα των εν λόγω ρυθμίσεων για το άσυλο.

Υπενθυμίζεται, ότι η  εν λόγω Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου αναστέλλει για ένα μήνα (από 2.3.2020) την  υποβολή αιτήσεων χορήγησης ασύλου από άτομα που εισέρχονται στη χώρα παράνομα.  Τα άτομα αυτά, σύμφωνα με τις διατάξεις της , θα επιστραφούν, χωρίς καταγραφή, στη χώρα προέλευσης ή καταγωγής τους.

Η προσωρινή διαταγή του προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Το κείμενο της προσωρινή διαταγής του κ. Ράντου έχει ως εξής:

«Δέχεται εν μέρει.

Απορρίπτει το αίτημα αναστολής εκτελέσεως της από 2-3-2020 πράξης νομοθετικού περιεχομένου, κατόπιν σταθμίσεως των επιτακτικών λόγων δημοσίου συμφέροντος που υπαγόρευσαν την έκδοσή της, αλλά και διότι η πράξη αυτή, κυρωθείσα ήδη με τυπικό νόμο (ν. 4681/2020), δεν είναι πλέον, από τη φύση της, δεκτική αναστολής εκτελέσεως. Άλλωστε, οι προβαλλόμενοι λόγοι ακυρώσεως δεν παρίστανται, πάντως, ως προδήλως βάσιμοι.

Απορρίπτει το αίτημα να υποχρεωθεί η Διοίκηση να παραλάβει/καταγράψει τα αιτήματα ασύλου, διότι η σχετική βλάβη απορρέει ευθέως από το νόμο, αλλά και διότι η άρνηση παραλαβής, ως αρνητική πράξη, δεν είναι δεκτική αναστολής εκτελέσεως.

Διατάσσει, ως κατάλληλο προσωρινό μέτρο, να απόσχει η Διοίκηση από την εξαναγκασμένη επιστροφή των 2ης και 3ης εκ των αιτουσών που αποδεδειγμένα εμπίπτουν στην κατηγορία των κατά νόμο ευάλωτων προσώπων (εγκυμονούσα, τελούσα σε κατάσταση λοχείας).

Απορρίπτει την αίτηση κατά τα λοιπά.

 
Α. Ράντος».                                                                   

Πηγή: skai.gr

Πηγή: skai.gr