Σταύρος Ξαρχάκος: Δύο συναυλίες στο Ηρώδειο για τον σπουδαίο συνθέτη

0
27

Λόγω της μεγάλης ζήτησης για τη συναυλία του Σταύρου Ξαρχάκου με τον Γιάννη Κότσιρα, τη Μαρία Φαραντούρη και την Ηρώ Σαΐα, το Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου ανακοίνωσε ότι προσθέτει μία ακόμη συναυλία στο Ηρώδειο, τον Ιούλιο
 

Μια βόλτα στις μουσικές διαδρομές του μεγάλου μας συνθέτη Σταύρου Ξαρχάκου θα έχει την ευκαιρία να απολαύσει το κοινό του Φεστιβάλ στο Ηρώδειο στις 18 Ιουνίου και στις 04 Ιουλίου.

Από τους κορυφαίους της ελληνικής μουσικής, αξεδιάλυτα συνδεδεμένος με την έκφραση της συλλογικής μας περιπέτειας από τη δεκαετία του 1960 μέχρι σήμερα, ο Σταύρος Ξαρχάκος επιστρατεύει τη δύναμη των τραγουδιών, τα οποία, όπως ο ίδιος γράφει, «είναι σύμμαχοι στον αγώνα για μια καλύτερη ζωή».

«Δεν ξέρω πόσο χρήσιμος είναι ο διαχωρισμός των τραγουδιών σε πολιτικά και ερωτικά-λαϊκά – ορισμένα από αυτά, άλλωστε, μπορούν να είναι είτε το ένα είτε το άλλο ανάλογα από ποια πλευρά θα τα δούμε, τον χρόνο και την κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε όταν τα ακούμε και, φυσικά, ανάλογα με τους “καιρούς” που διανύουμε σε εθνικό αλλά και παγκόσμιο επίπεδο. Σε αυτή τη συναυλία παρουσιάζω το κομμάτι αυτό του ρεπερτορίου μου που εστιάζει κατ᾽ αρχάς σε θέματα κοινωνικοπολιτικά, αλλά δεν στερείται απαραίτητα και ενός ερωτικού-λαϊκού χαρακτήρα, ίσως σε μια δεύτερη ματιά.

Άνοιξα τα –ερμητικά κλειστά– συρτάρια μου και άρχισα να ψάχνω αλλά και να ανακαλύπτω ξεχασμένα μουσικά χειρόγραφα που κάποτε με είχαν συντροφεύσει, σε χρόνους δύσκολους. Στη σημερινή τόσο κρίσιμη συγκυρία παγκοσμίως, που όλα καλύπτονται έντονα από το σύννεφο της ανασφάλειας, επιστρατεύω τη δύναμη αυτών των τραγουδιών, τα οποία μας δείχνουν το δρόμο, είναι σύμμαχοι στον αγώνα για μια καλύτερη ζωή, διώχνουν το φόβο και υμνούν τη ζωή, ο έρωτας είναι επανάσταση και το αιώνιο “Άγιο Δισκοπότηρο” για τον άνθρωπο είναι η Ελευθερία!…». 

Διαβάστε περισσότερα στο monopoli.gr
 

Πηγή: skai.gr