Στατιστική εκτίμηση: Στα 1,7 εκ. οι φορείς κορωνοϊού στο Ηνωμένο Βασίλειο – 1 στους 20 Λονδρέζους

0
62

Λονδίνο, Θανάσης Γκαβός

Στα 1,7 εκατομμύρια υπολογίζεται ότι έφταναν οι φορείς του κορωνοϊού στο Ηνωμένο Βασίλειο την περασμένη Κυριακή, σύμφωνα με τις νεότερες εκτιμήσεις από το Γραφείο Εθνικής Στατιστικής που βασίζονται σε δεκάδες χιλιάδες τακτικούς δειγματοληπτικούς ελέγχους.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, στην Αγγλία υπήρχε ένας φορέας ανά 35 κατοίκους (στην κοινότητα, δηλαδή εκτός δομών υγείας), στην Ουαλία ένας στους 45, στη Β. Ιρλανδία ένας στους 40 και στη Σκωτία ένας στους 65.

Πρόκειται για τα χειρότερα επιδημιολογικά δεδομένα αναφορικά με τον αριθμό την φορέων από την αρχή της πανδημίας.

Η χειρότερη εικόνα καταγράφεται στο Λονδίνο, όπου ένας στους 20 κατοίκους πιστεύεται ότι ήταν φορέας του ιού στις 19 του μήνα. Σύμφωνα με τους ερευνητές, η εντυπωσιακή διασπορά του ιού στη βρετανική πρωτεύουσα είναι αποτέλεσμα της αυξημένης μεταδοτικότητας της παραλλαγής Όμικρον, που έχει καταστήσει την πόλη επίκεντρο της έξαρσης.

Στην πρωτεύουσα υπάρχουν 2.097 νοσηλευόμενοι ασθενείς Covid, αριθμός αυξημένος κατά 44% σε μία εβδομάδα. Αν και η αύξηση των νοσηλειών προκαλεί ανησυχία, σημειώνεται ότι στην κορύφωση του δεύτερου κύματος της πανδημίας στις 18 Ιανουαρίου υπήρχαν 7.917 φορείς Covid σε λονδρέζικα νοσοκομεία.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, κριτήριο για την επιβολή περαιτέρω μέτρων θα είναι ο αριθμός των εισαγωγών λόγω Covid στα νοσοκομεία της πρωτεύουσας. Αν τις επόμενες ημέρες δεν ξεπεράσουν τις 400 την ημέρα, τότε θα μπορούσαν να αποφευχθούν αυστηροί περιορισμοί ενόψει Πρωτοχρονιάς. Τα πιο πρόσφατα στοιχεία, για τις αρχές της εβδομαδας, έδειχναν 301 εισαγωγές σε μία ημέρα.

Η επικεφαλής της Υπηρεσίας Υγειονομικής Ασφαλείας ΗΒ Δρ Τζένι Χάρις σχολίασε ότι δεν έχουμε δει τέτοια επίπεδα διασποράς του κορωνοϊού από την αρχή της πανδημίας.

Αναφερόμενη στη μελέτη της υπηρεσίας της που δείχνει ότι η Όμικρον συνοδεύεται από 50-70% μικρότερη πιθανότητα νοσηλείας σε σχέση με τη Δέλτα, είπε ότι συνιστά μία «αχτίδα χριστουγεννιάτικης ελπίδας». Έσπευσε, ωστόσο, να σημειώσει ότι τα στοιχεία βασίζονται σε φορείς της Όμικρον που είναι κατά κύριο λόγο κάτω των 40 ετών και επομένως ούτως ή άλλως λιγότερο πιθανό να νοσήσουν σοβαρά. Όπως πρόσθεσε, τώρα αρχίζει η Όμικρον να διασπείρεται στις μεγαλύτερες ηλικίες με κίνδυνο περισσότερων νοσηλειών.
 

Πηγή: skai.gr

Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Πηγή: skai.gr