Σταϊκούρας σε Ρέγκλινγκ: Αξιοσημείωτες οι αντοχές της ελληνικής οικονομίας

0
54

Την αλληλεγγυή μεταξύ ευρωπαϊκών θεσμών και εταίρων για την αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας του κορωνοϊού ζήτησε από τον Εκτελεστικό Διευθυντή του Ερυωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), Κλάους Ρέγκλινγκ ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους. Και σημείωσε ότι «είμαι ρεαλιστικά αισιόδοξος ότι, όλοι μαζί, θα καταφέρουμε να αναδείξουμε την Ευρώπη ως δύναμη ειρήνης, δημοκρατίας, ανάπτυξης και κοινωνικής συνοχής». 

Επιπλέον, αναφέρθηκε στις «αξιοσημείωτες αντοχές» της ελληνικής οικονομίας παρά το γεγονός ότι βρισκόταν στην έξοδο από μία 10ετή οικονομκή κρίση. Όπως ανέφερε ο κ. Σταϊκούρας, με βάση τα προσωρινά διαθέσιμα στοιχεία, το α’ εξάμηνο του έτους, η ελληνική οικονομία συρρικνώθηκε κατά 7,9%, όταν ο αντίστοιχος μέσος όρος συρρίκνωσης στην ευρωζώνη ήταν 9,0%, και στην Πορτογαλία 9,3%, στην Ιταλία 11,7%, στη Γαλλία 12,3% και στην Ισπανία 13,1%. «Αυτό είναι αποτέλεσμα της έγκαιρης λήψης από την κυβέρνηση ενός συνεκτικού πλέγματος στοχευμένων μέτρων και παρεμβάσεων, αξιοποιώντας την υφιστάμενη δημοσιονομική ευελιξία. Κάτι που αναγνωρίστηκε και στο Eurogroup του περασμένου Ιουνίου, όταν έγινε αναφορά «στην ταχεία και αποφασιστική αντίδραση της Κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της πανδημίας και των οικονομικών συνεπειών της», υπογράμμισε. 

Πρόσθεσε ότι τα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση για τη στήριξη νοικοκυρών κι επιχειρήσεων κατά τη διάρκεια της πανδημίας, αναμένεται να φτάσουν ή και να ξεπεράσουν τα 24 δισ. ευρώ «διατηρώντας  εφεδρείες, για ένα μέλλον που παραμένει αβέβαιο και ρευστό». Μάλιστα, ο υπουργός Οικονομικών επισήμανε ότι όλα αυτά χρηματοδοτούνται από τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας «που έχουν ενισχυθεί σημαντικά τον τελευταίο χρόνο, μέσα από 6 επιτυχημένες εκδόσεις χρέους, συνολικού ύψους 14 δισ. ευρώ. Με αποκορύφωμα την πιο πρόσφατη έκδοση 10ετούς ομολόγου, με το χαμηλότερο – ιστορικά – κόστος δανεισμού της χώρας. Ταμειακά διαθέσιμα, σήμερα ύψους 37,8 δισ., που αναμένεται να τονωθούν περαιτέρω, με την αξιοποίηση των υφιστάμενων ευρωπαϊκών χρηματοοικονομικών εργαλείων».

Ταυτόχρονα όπως ανέφερε στον επικεφαλής του ESM, το Υπουργείο Οικονομικών προχώρησε στην υλοποίηση σημαντικών διαρθρωτικών αλλαγών, όπως τα παρακάτω:

  • Ψηφίστηκε, και υλοποιείται με επιτυχία, πρόγραμμα στήριξης δανειοληπτών που επλήγησαν από την κρίση του κορωνοϊού.
  • Ολοκληρώθηκε η διαβούλευση ενός ολιστικού, κοινωνικά ευαίσθητου και εθνικά αναπτυξιακού πλαισίου αντιμετώπισης του υψηλού ιδιωτικού χρέους, παρέχοντας μια πραγματική «δεύτερη ευκαιρία» σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις.
  • Αναβαθμίστηκε και εκσυγχρονίστηκε το θεσμικό πλαίσιο για την εταιρική διακυβέρνηση και την κεφαλαιαγορά.
  • Θεσπίστηκε το πλαίσιο των μικρο-χρηματοδοτήσεων.
  • Προωθήθηκε το πρόγραμμα αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας, όπου αυτό ήταν εφικτό, όπως είναι το έργο στο Ελληνικό, η Μαρίνα Αλίμου και η αξιοποίηση περιφερειακών λιμένων.
  • Δρομολογήθηκαν σχέδια ενίσχυσης της βιωσιμότητας εταιρειών, όπως είναι η ΕΛΒΟ, τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, η ΕΑΒ και η ΛΑΡΚΟ.

 

 

Πηγή: skai.gr

Πηγή: skai.gr