Στα ύψη οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη μετά το «ναυάγιο» στις διαπραγματεύσεις Ρωσίας- ΗΠΑ

0
6

Εκτίναξη για τις τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη, επέφερε το “ναυάγιο” στις διαπραγματεύσεις για την ασφάλεια μεταξύ της Ρωσίας και των ΗΠΑ με τις ανησυχίες για τον εφοδιασμό να εντείνονται.

Η Ρωσία ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι οι συνομιλίες αυτής της εβδομάδας με τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ δεν καθησύχασαν τους φόβους της για την ασφάλεια, εγείροντας αμφιβολίες για την προοπτική να απομακρυνθεί το ενδεχόμενο ρωσικής στρατιωτικής δράσης κατά της Ουκρανίας.

Σύμφωνα με τους Financial Times, η είδηση ώθησε το ευρωπαϊκό συμβόλαιο αναφοράς για το φυσικό αέριο σχεδόν 25% υψηλότερα τις τελευταίες δύο συνεδριάσεις, αγγίζοντας τα 90 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Οι traders φοβούνται ότι αυτές οι γεωπολιτικές εντάσεις θα περιορίσουν τις εξαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου στην ήπειρο, ακριβώς τη στιγμή που τα αποθέματα έχουν συρρικνωθεί στο χαμηλότερο επίπεδο που έχει καταγραφεί ποτέ αυτή την εποχή του χρόνου.

Την Πέμπτη η Ευρωπαία επίτροπος Ανταγωνισμού Μαργκρέτε Βεστάγκερ δήλωσε ότι η απόφαση της Gazprom να περιορίσει την τροφοδοσία σε φυσικό αέριο παρά την αύξηση της ζήτησης, «θεωρείται προκλητική» και ανάγκασε τις ρυθμιστικές αρχές να θέσουν ερωτήματα στους προμηθευτές, ανάμεσά τους και στον ρωσικό κολοσσό φυσικού αερίου.

«Έχουμε απευθύνει ερωτήσεις σε αρκετούς προμηθευτές ενέργειας στον τομέα αυτόν. Λάβαμε πολλές απαντήσεις αλλά ακόμα περιμένουμε και άλλους, περιλαμβανομένης της Gazprom. Περιμένουμε με ανυπομονησία τα στοιχεία από αυτούς για να προχωρήσουμε την ανάλυσή μας», δήλωσε η Ευρωπαία επίτροπος κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Πηγή: Financial Times

Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Πηγή: skai.gr