Σουπερ-μάρκετ: 1 στους 3 καταναλωτές ζητά μη συνταγογραφούμενα φάρμακα και είδη καπνιστών

0
81

Της Γωγώς Κατσέλη

Περισσότερες επιλογές στα ράφια των σούπερ μάρκετ, πέρα των τροφίμων, επιθυμεί 1 στους 3 καταναλωτές, σύμφωνα με έρευνα του Ινστιτούτου Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ) προτάσσοντας τις κατηγορίες των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων και των ειδών καπνιστών. Στον αντίποδα, μόλις το 7% του κοινού δηλώνει ότι είναι διατεθειμένο να αγοράζει εφημερίδες και περιοδικά από το συγκεκριμένο κανάλι, μέτρο που επιβλήθηκε εν μέσω της πανδημίας. 

Σε ό,τι αφορά στις συνήθειες των νοικοκυριών κατά τη διάρκεια της υγειονομικής κρίσης, προκύπτει ότι οι επισκέψεις στα καταστήματα τροφίμων έχουν μειωθεί κατά 55%. Όπως αναφέρει το ΙΕΛΚΑ, οι καταναλωτές προσπαθούν να μειώσουν τις επισκέψεις τους στα καταστήματα και την έκθεση τους στον κορωνοϊό και επομένως προσπαθούν να ομαδοποιήσουν τις αγορές τους. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο εξετάστηκε αν ως αγοραστές είναι ικανοποιημένοι ή αν θα επιθυμούσαν να βρίσκουν στα καταστήματα σουπερμάρκετ και κάποιες άλλες κατηγορίες αγαθών» με το 67% του δείγματος (2 στους 3 καταναλωτές) να εκφράζουν την ικανοποίησης τους για την γκάμα των προϊόντων που βρίσκουν στα σουπερμάρκετ. Ωστόσο, υπάρχει ένα σημαντικό ποσοστό της τάξεως του 33% που δηλώνει ότι υπάρχουν προϊόντα τα οποία θα ήθελε να αγοράζει από το σουπερμάρκετ, αλλά σήμερα δεν είναι διαθέσιμα σε αυτά.

Πρώτα στη λίστα των προϊόντων που θα ήθελαν οι καταναλωτές να πωλούνται στα σουπερμάρκετ «φιγουράρουν» τα Μη Συνταγογραφούμενα Φάρμακα, βιταμίνες και συμπληρώματα διατροφής, που σήμερα απαγορεύεται η πώλησή τους, με εξαίρεση η οποία με την εξαίρεση τα δύο τελευταία. Ακολουθούν τα είδη καπνιστού, μία κατηγορία η οποία αν και επιτρέπεται η πώληση της στα καταστήματα σουπερμάρκετ δεν είναι χρηματοοικονομικά ελκυστική για το οργανωμένο λιανεμπόριο. Ακολουθούν τα είδη της άμεσης επικαιρότητας, αντισηπτικά, γάντια και μάσκες, τα οποία σε κάποια καταστήματα διατίθεται και σε κάποια άλλα όχι, ενώ σημαντικό ποσοστό λαμβάνουν και τα είδη κήπου, τα καλλυντικά, τα βιβλία και η γραφική ύλη.

Σχετικά με τη θεσμοθέτηση πώλησης εφημερίδων και περιοδικών από τα καταστήματα του οργανωμένου λιανεμπορίου τροφίμων, ώστε να περιοριστούν οι μετακινήσεις λόγω κορωνοϊού, η έρευνα του ΙΕΛΚΑ επισημαίνει ότι δεν υπάρχει ζήτηση από την πλευρά του κοινού. Στην ερώτηση αν οι καταναλωτές είναι διατεθειμένοι να αγοράζουν από τα σουπερμάρκετ εφημερίδες και περιοδικά μόλις το 7% απαντά θετικά, ενώ το 61% σημειώνει ότι θα προτιμούσε αντί για εφημερίδες και περιοδικά να βρίσκει άλλα προϊόντα διαθέσιμα στο σουπερμάρκετ. Είναι άλλωστε ενδεικτικό ότι μόλις 1 στους 2 καταναλωτές γνωρίζει ότι μπορεί να βρει εφημερίδες και περιοδικά στα σουπερμάρκετ.  

Πηγή: skai.gr

Πηγή: skai.gr