Σουδάν: 24 νεκροί από φυλετικές συγκρούσεις στο Νταρφούρ

0
49

Το απόγευμα της Δευτέρας, οι τοπικές αρχές είχαν ανακοινώσει την επιβολή νυχτερινής απαγόρευσης κυκλοφορίας και την κήρυξη κατάστασης εκτάκτου ανάγκης για έναν μήνα.

Νέες φυλετικές συγκρούσεις έχουν ξεσπάσει τα τελευταία 24ωρα στο Νταρφούρ, περιοχή του δυτικού Σουδάν που συνορεύει με το Τσαντ και την Κεντροαφρικανική Δημοκρατία. Τουλάχιστον 24 άνθρωποι σκοτώθηκαν και χιλιάδες άλλοι υποχρεώθηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους εξαιτίας των εχθροπραξιών που ξεκίνησαν το Σάββατο, δήλωσε σήμερα τοπικός αξιωματούχος.

«Υπήρξαν 24 θάνατοι, από το βράδυ του Σαββάτου, μεταξύ των δύο αντιμαχόμενων πλευρών», είπε ο Μοχάμεντ Χουσέιν Τιμάνε, μέλος κοινοτικού συμβουλίου στο Φόρο Μπαράνγκα, περίπου 185 χιλιόμετρα μακριά από την Ελ Γκενέινα, πρωτεύουσα του Δυτικού Νταρφούρ.

Το απόγευμα της Δευτέρας, οι τοπικές αρχές είχαν ανακοινώσει την επιβολή νυχτερινής απαγόρευσης κυκλοφορίας και την κήρυξη κατάστασης εκτάκτου ανάγκης για έναν μήνα.

Σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ, περισσότερα από 50 σπίτια πυρπολήθηκαν στο Φόρο Μπαράνγκα και «περίπου 4.000 οικογένειες (ή 20.000 άνθρωποι) υποχρεώθηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους».

Η περιοχή του Νταρφούρ συγκλονίζεται συχνά από φυλετικές συγκρούσεις, τις οποίες πυροδοτούν οι εδαφικές διαμάχες και η απουσία πρόσβασης σε νερό και άλλους πόρους.

Ο εμφύλιος πόλεμος που ξέσπασε το 2003 ανάμεσα σε δυνάμεις πιστές στο καθεστώς του στρατηγού Ομάρ ελ Μπασίρ (ο οποίος ανατράπηκε το 2019) και αντάρτες από εθνοτικές μειονότητες, στοίχισε τη ζωή σε περίπου 300.000 ανθρώπους και προκάλεσε τον εκτοπισμό σχεδόν 2,5 εκατομμυρίων κατοίκων, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Πολιτικοί αναλυτές αποδίδουν το νέο ξέσπασμα φυλετικών συγκρούσεων στο κενό ασφαλείας που δημιουργήθηκε ύστερα από το πραξικόπημα που έφερε στην εξουσία τον στρατηγό Άμπντελ Φάταχ αλ Μπουρχάν τον Οκτώβριο του 2021.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πηγή: skai.gr