Σκυλακάκης: Η Γ.Γ. Δημοσιονομικής Πολιτικής κοστολόγησε το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ

0
45

Μεταξύ άλλων, ο κ. Σκυλακάκης αναφέρει ότι η Γ.Γ Δημοσιονομικής Πολιτικής εδώ και χρόνια ποσοτικοποιεί προτάσεις των Κοινοβουλευτικών Ομάδων

Η κοστολόγηση του Προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ βασίζεται σε στοιχεία που συγκεντρώθηκαν και παρουσιάστηκαν από τη Γενική Γραμματεία Δημοσιονομικής Πολιτικής του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, τονίζει ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θοδωρής Σκυλακάκης απαντώντας στον ΣΥΡΙΖΑ και τις κατηγορίες “φαιδρής προπαγάνδας” που εξαπέλυσε προς την κυβέρνηση.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Σκυλακάκης αναφέρει ότι η Γ.Γ Δημοσιονομικής Πολιτικής εδώ και χρόνια ποσοτικοποιεί προτάσεις των Κοινοβουλευτικών Ομάδων που τίθενται στον δημόσιο διάλογο, ενώ υπενθυμίζει ότι έχει ζητήσει να πραγματοποιηθεί μια δημόσια συνάντηση για να συζητηθεί εξαντλητικά και αναλυτικά ποσοτικοποίηση των προγραμμάτων ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ

Αναλυτικά η ανακοίνωση του Θ. Σκυλακάκη:

“Σε ό,τι αφορά την κοστολόγηση του Προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ, επισημαίνω τα ακόλουθα:

(α) Η κοστολόγηση βασίζεται σε στοιχεία του Κρατικού Προϋπολογισμού, που συλλέχθηκαν από διαφορετικές Υπηρεσίες του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους και συγκεντρώθηκαν και παρουσιάστηκαν σε ενιαίο πίνακα από τη Γενική Γραμματεία Δημοσιονομικής Πολιτικής του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους.

(β) Η ποσοτικοποίηση είναι εύκολα επαληθεύσιμη, καθώς βασίζεται κατά κύριο λόγο στους Πίνακες του Προϋπολογισμού 2023, ο οποίος είναι δημόσια διαθέσιμος.

(γ) Τόσα χρόνια η Γενική Γραμματεία Δημοσιονομικής Πολιτικής, με στοιχεία που παρέχουν τα στελέχη του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, ποσοτικοποιεί επιτυχημένα όλα τα δημοσιονομικά μέτρα που εφαρμόζονται, καθώς και, σε πλείστες περιπτώσεις, προτάσεις των Κοινοβουλευτικών Ομάδων που τίθενται στον δημόσιο διάλογο ή υποβάλλονται με τη μορφή σχεδίου νόμου.

(δ) Προκύπτει τεράστια απόσταση στην ποσοτικοποίηση που ισχυρίζεται ο ΣΥΡΙΖΑ (5,5 δισ. ευρώ κατ’ έτος) και την ποσοτικοποίηση που προκύπτει με βάση τα στοιχεία του Προϋπολογισμού (21 δισ. ευρώ κατ’ έτος, εκ των οποίων περίπου 12 δισ. ευρώ είναι δημοσιονομικά μέτρα και 9 δισ. ευρώ αύξηση δαπανών υγείας και παιδείας). Είναι ενδεικτικό ότι μόνο τα ακόλουθα 7 μέτρα: μείωση ΦΠΑ στα τρόφιμα, μείωση ΕΦΚ, αύξηση μισθών 10% στο Δημόσιο με τιμαριθμική αναπροσαρμογή, αφορολόγητο 10.000 ευρώ, επιστροφή αναδρομικών σε 3 δόσεις, επαναφορά 13ης σύνταξης, αύξηση συντάξεων χωρίς να λαμβάνεται υπόψη η προσωπική διαφορά, ανέρχονται σε περισσότερα από 8 δισ. ευρώ ετησίως.

(ε) Έχω ζητήσει από την Κυριακή να πραγματοποιηθεί μια δημόσια συνάντηση, στην οποία να συζητηθεί εξαντλητικά και αναλυτικά, με βάση όλα τα στοιχεία του Προϋπολογισμού, η ποσοτικοποίηση των προγραμμάτων Νέας Δημοκρατίας, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και αναμένω την ανταπόκριση. Θα ήταν μεγάλη πρόοδος αν υπάρξει θετική ανταπόκριση στην πρόσκληση αυτή”.

ΣΥΡΙΖΑ: Το ψέμα έχει κοντά ποδάρια
Λίγο νωρίτερα, ο ΣΥΡΙΖΑ είχε κάνει λόγο για “ψέμα” και “φαιδρή προπαγάνδα” περί κοστολόγησης του προγράμματός του από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, τονίζοντας ότι “όπως αποκαλύπτει σήμερα το documentonews.gr, σε επικοινωνία που είχε με την αρμόδια Διεύθυνση Προϋπολογισμού Γενικής Κυβέρνησης, προέκυψε ότι η Διεύθυνση δεν έχει προβεί σε καμία τέτοια κοστολόγηση”.

Ειδικότερα, ο ΣΥΡΙΖΑ σχολιάζει σε ανακοίνωση του ότι “ενώ το πρόγραμμα της ΝΔ έχει καταντήσει ”ράβε-ξήλωνε” δύο εβδομάδες πριν τις εκλογές, η μόνη πρεμούρα του κ. Μητσοτάκη είναι να αποδομήσει με ψέματα το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ”.

“Αφού έχουν κάνει 4 διαφορετικές κοστολογήσεις, άλλος 25, άλλος 45, άλλος 70, άλλος 83 δισ., τις τελευταίες ημέρες ο κ. Σκέρτσος περιφέρεται στα κανάλια και κουνάει ένα excel ως δήθεν κοστολόγηση από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους. Σήμερα τη σκυτάλη πήρε ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης για να επαναλάβει τα ίδια ψέματα και να επιβεβαιώσει ότι είναι ο ενορχηστρωτής της φαιδρής προπαγάνδας”, αναφέρει.

“Μόνο που το ψέμα και η προπαγάνδα έχουν κοντά ποδάρια”, σημειώνει ο ΣΥΡΙΖΑ, προσθέτοντας ότι “όπως αποκαλύπτει σήμερα το documentonews.gr, σε επικοινωνία που είχε με την αρμόδια Διεύθυνση Προϋπολογισμού Γενικής Κυβέρνησης, προέκυψε ότι η Διεύθυνση δεν έχει προβεί σε καμία τέτοια κοστολόγηση”.

Ο ΣΥΡΙΖΑ σχολιάζει, τέλος, ότι “υπό άλλες συνθήκες, ο κ. Σκέρτσος θα έπρεπε ήδη να έχει παραιτηθεί, που δεν δίστασε να εμπλέξει ακόμη και το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους στην προπαγάνδα της ΝΔ. Αλλά σε δύο εβδομάδες, με την ετυμηγορία του ελληνικού λαού, θα αποτελεί ούτως ή άλλως παρελθόν μαζί με τον κ. Μητσοτάκη και την χειρότερη κυβέρνηση που γνώρισε ο τόπος από τη Μεταπολίτευση και μετά”.

Πηγή: skai.gr

Πηγή: skai.gr