Σκληρή απάντηση Θεοδωρικάκου στον Σοϊλού: «Βάρβαρη η συνεχής εργαλειοποίηση μεταναστών από την Τουρκία»

0
46

Ο Έλληνας υπουργός, που συμμετέχει στη Σύνοδο στο Βερολίνο,  ενημέρωσε εκτενώς τους ομολόγους του για τις επικρατούσες συνθήκες στα ευρωπαϊκά σύνορα της ΕΕ με την Τουρκία στον Έβρο.

Την προκλητική και συνεχή εργαλειοποίηση μεταναστών από την Τουρκία κατήγγειλε σήμερα ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος, στη Σύνοδο των Υπουργών Εσωτερικών της «Διαδικασίας του Βερολίνου για τα Δυτικά Βαλκάνια», που πραγματοποιείται στην πρωτεύουσα της Γερμανίας.

Ο Έλληνας υπουργός ενημέρωσε εκτενώς τους ομολόγους του για τις επικρατούσες συνθήκες στα ευρωπαϊκά σύνορα της ΕΕ με την Τουρκία στον Έβρο, ενώ αναφέρθηκε και στο θλιβερό περιστατικό με τους 92 μετανάστες, τους οποίους η τουρκική στρατοχωροφυλακή οδήγησε γυμνούς και τραυματισμένους στην ελληνική όχθη του ποταμού.

Παράλληλα, διαβεβαίωσε τους ευρωπαίους αξιωματούχους πως η Ελλάδα έχει λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την αποτελεσματική φύλαξη των χερσαίων και θαλάσσιων συνόρων της Ε.Ε. με την Τουρκία.

Εξερχόμενος από τη Σύνοδο, ο κ. Θεοδωρικάκος προέβη στην κάτωθι δήλωση:

«Η Ελλάδα μετέχει στη Σύνοδο των Υπουργών στη Διαδικασία του Βερολίνου για τα Δυτικά Βαλκάνια, όπου κεντρικό θέμα της ατζέντας αποτελεί το πρόβλημα της παράνομης μετανάστευσης. Είμαστε σε στενή συνεργασία με τα γειτονικά κράτη στα Δυτικά Βαλκάνια, των οποίων υποστηρίζουμε την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, και έχουμε στενότατη και δημιουργική συνεργασία σε όλα τα ζητήματα αστυνόμευσης και αντιμετώπισης της παράνομης μετανάστευσης.

Ωστόσο, συνολικά το πρόβλημα της παράνομης μετανάστευσης είναι τεράστιο για ολόκληρη την Ευρώπη και η αντιμετώπισή του απαιτεί την ενίσχυση της φύλαξης των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η Ελλάδα φυλάει αποτελεσματικά τα σύνορα της πατρίδας μας με την Τουρκία και στον Έβρο και στη θάλασσα του Αιγαίου. Σύνορα που αποτελούν και τα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία. Και αυτό γίνεται ενάντια στη συνεχή, προκλητική εργαλειοποίηση των παράνομων μεταναστών από την τουρκική ηγεσία, η οποία ορισμένες φορές συμπεριφέρεται με απολύτως απάνθρωπο και βάρβαρο τρόπο, όπως αποδεδειγμένα συνέβη στο πρόσφατο περιστατικό με τους 92 μετανάστες στον Έβρο, που η τουρκική στρατοχωροφυλακή οδήγησε γυμνούς και τραυματισμένους στα σύνορα Ελλάδας και Τουρκίας.

Πιστεύω ότι η Ευρώπη πρέπει να δείξει στην πράξη την αλληλεγγύη της, ενισχύοντας την Frontex, δηλώνοντας ξεκάθαρα τη θέση της για τα πραγματικά περιστατικά και ενισχύοντας τις δομές αποτροπής της παράνομης μετανάστευσης, περιλαμβανομένης της οικονομική στήριξης του φράχτη που κατασκευάζεται στα σύνορα της Ελλάδος με τη Τουρκία κατά μήκος του ποταμού Έβρου».

Προκλητικός ο Τούρκος υπουργός Βιομηχανίας: Το σχέδιο Tayfun προκάλεσε φόβο στην Ελλάδα – Τι ανέφερε ο Σοιλού

Νέες προκλητικές δηλώσεις από την Τουρκία, αυτή τη φορά από τον υπουργό Βιομηχανίας και Τεχνολογίας Μουσταφά Βαράνκ, ο οποίος είπε ότι το σχέδιο Tayfun έχει προκαλέσει φόβο στην Ελλάδα.

«Το σχέδιο Tayfun αφορά το πυραυλικό σύστημα που έχει εμβέλεια 500 χιλιομέτρων. Εδώ μιλάμε για έναν βαλλιστικό πύραυλο. Είναι ένας πύραυλος που κατασκευαστηκε με την ερευνα και τεχνολογία της εταιρείας μας Roketsan. και η παραγωγή του έγινε με δική μας τεχνολογία. Η εμβέλεια του ίσως να προκάλεσε φόβο στην Ελλάδα. Αλλά πρέπει να πω πως εμείς ήδη πριν απο τον πύραυλο αυτό είχαμε ήδη ξεκινήσει την παραγωγή των πυραύλων εμβέλειας τουλάχιστον 300 χιλιομέτρων. 

Ήδη είχαμε ξεκινήσει την παραγωγή των βλημάτων μεγάλης εμβέλειας, τα οποία μποορύν να χρησιμοποιηθούν απο τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη μας και είναι σημαντικός παράγοντας πολλαπλασιαστή ισχύρος. Ως αποτέλεσμα ο πύραυλος Tayfun δεν είναι κάποιο τρομερό σχέδιο, δεδομένου των τεχνολογικών δυνατοτήτων μας όπως και των ικανοτήτων της Roketsan. Έχουμε τη δυνατότητα να κάνουμε πιο εξελιγμενα πράγματα και προγράμματα και ηδη αυτά προχωρούν».

Η φιλοκυβερνητική εφημερίδα Hurriyet σχολιάζει την παρουσία του Αμερικανού πρέσβη στην Ελλάδα στη Θάσο, σημειώνοντας ότι συμμετείχει στις τελετές απελευθέρωσης του νησιού από την Οθωμανική Αυτοκρατορία.

«Οι HΠΑ έδειξαν ξεκάθαρα την υποστήριξη τους στην Ελλάδα, η οποία παραβιάζει τις συνθήκες και στρατιωτικοποιεί τα νησιά. Ο ελληνικής καταγωγής πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα Τζότζ Τσούνης στην παρέλαση χειροκρότησε τους Έλληνες στρατιώτες στο νησί που η Ελλάδα παράνομα στρατιωτικοποιεί».

Από την πλευρά του ο υπουργός Εσωτερικών της Τουρκίας, Σουλεϊμάν Σοϊλού, σε συνεδρίαση του Συμβουλίου Μετανάστευσης στην επαρχία Gölbaşı δήλωσε:  

«Αυτό που προσπαθεί να κάνει η Ευρώπη είναι πολύ απλό και ξεκάθαρο. Μέσω της Frontex, δίνει στην Ελλάδα τη δύναμη να αποτρέψει τη μετανάστευση με βία και θάνατο, να προστατεύσει δηλαδή έτσι τα σύνορά της, την ίδια τη χώρα.

Στις χώρες από τις οποίες περνούν οι δρόμοι της μετανάστευσης, δηλαδή στην Τουρκία, με τις πολιτικές που παράγει (σ.σ. η Ευρώπη) και τις πολιτικές που εφαρμόζει, με τη βοήθεια και των στρατηγικών συμμάχων της εντός της χώρας μας, διαμορφώνει μια αντίληψη μέσω της οποίας επιχειρείται να εμφυσηθεί ξενοφοβία ώστε να αναγκαστούμε έτσι να προβούμε σε απάνθρωπες μεταχειρίσεις και δολοφονίες όπως αυτές που διαπράττει η Ελλάδα στα δικά μας σύνορα. Θέλουν οι σκηνές που καταγράφονται στην Ελλάδα να αρχίσουν να συμβαίνουν και στην Τουρκία, προκειμένου έτσι να αποτρέψουν τη μετανά- στευση.

Και όσο αποτυγχάνουν να το κάνουν αυτό, προβαίνουν σε αναίσχυντες προτάσεις και προσπαθούν να μας φορτώσουν όλα τα προβλήματα λέγοντας «και τι θα γίνει αν κρατήσουμε όλους τους μετανάστες εκεί;».

Δεν είμαστε η αποθήκη μετανάστευσης για κανέναν. Δεν είμαστε το παιχνίδι κανενός. Χώρες με περιορισμένες πολιτικές και χωρίς όραμα δεν έχουν καμία συμ- βουλή να δώσουν στην Τουρκία. Ακριβώς όπως η Δύση προσποιείται ότι είναι εναντίον του PYD και του PKK όταν πρόκειται για τρομοκρατία, το ίδιο κάνει (σ.σ. προσποιείται) και όταν πρόκειται για τη μετανάστευση. […]

Το 2020, το 2021, το 2022 πραγματοποιήθηκαν συνολικά 69.375 βίαιες απωθήσεις στο Αιγαίο και στα δυτικά μας σύνορα. Ως αποτέλεσμα αυτών των βίαιων απωθήσεων, 170 μετανάστες έ- χασαν τη ζωή τους και 780 μετανάστες τραυματίστηκαν. Και όλες αυτές οι περιπτώσεις έχουν καταγραφεί. Όλα αυτά (τα στοιχεία) έχουν σταλεί σε όλα τα διεθνή δικαστήρια και θεσμούς. […]

Υπάρχει κατανόηση; Φυσικά και όχι. Η Επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών του Ευρωπαϊκού Κοινο- βουλίου έστειλε επιστολή στην Επιτροπή της ΕΕ. Ζήτησε από την Ελλάδα να καταδικάσει αυτές τις πρακτικές και να λάβει μέτρα. Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έκρινε ότι οι ελληνικές δυνάμεις ασφαλείας παραβίασαν το νόμο και καταδίκασε την Ελλάδα σε αποζημίωση μετά από ένα περιστατικό απώθησης στο οποίο σκοτώθηκαν 11 άνθρωποι.

Με άλλα λόγια, η συμπεριφορά της Ελλάδας έφερε σε αμηχανία ακόμη και την Ευρώπη, συνεχίζουν ωστόσο να προσπαθούν να στήσουν από κοινού επιχειρήσεις διαχείρισης αντίληψης κατά της Τουρκίας.

Η απάνθρωπη μεταχείριση και οι ενέργειες εκ μέρους της Ελλάδας έχουν αποκαλυφ- θεί τόσο από εικόνες όσο και από διεθνείς εκθέσεις. Στην ομιλία του στον ΟΗΕ, ο Πρόεδρός μας Ερντογάν παρουσίασε ανοιχτά μπροστά σε όλους, με αποδείξεις, τις απάνθρωπες μεθόδους της Ελλάδας. Γνωρίζουμε φυσικά την απελπιστική θέση στην οποία βρέθηκε η Ελλάδα ενώπιον του διεθνούς κοινού.

Τα παιχνίδια της Ελλάδας εναντίον μας είναι φυσικά αποτέλεσμα πολιτικής χαμηλού επιπέδου, και ένδειξη της αξιολύπητης θέσης και της αδυναμίας (της Ελλάδας). Ο 9 μηνών Asım και ο 4χρονος Abdulvahap [σ.σ. ονόματα παιδιών που χρησιμοποίησε ο Τ/Πρόεδρος στην ομιλία του στον ΟΗΕ] αφέθηκαν να πεθάνουν όπως το μωρό Aylan.

Ήρθαν από τον Λίβανο και κατευθύνονταν στην Ιταλία όταν έπεσαν στο Αιγαίο και δυστυχώς οι Έλληνες τους έσπρωξαν στον θάνατο. Η πιο ντροπιαστική φωτογραφία του 21ου αιώνα, στην οποία ένας πατέρας τρα- βάει με το πόδι του το 9 μηνών μωρό του, κατέδειξε για άλλη μια φορά την απανθρωπιά της Ελλάδας και της Ευρώπης.

Προβάλλουν όσο περισσότερες συκοφαντίες και ψέματα μπορούν για να μη λερωθεί ο δικός τους πολιτισμός. Το 2020, η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν χαρακτήρισε την Ελλάδα ως την προστατευτική ασπίδα της Ευρώπης και την ευχαρίστησε. Με άλλα λόγια, εκτίμησε ότι η πολιτική που μόλις περιέγραψα εφαρμόστηκε πολύ καλά από την Ελλάδα για χάρη τους […]».

Πηγή: skai.gr

Πηγή: skai.gr