Σεισμός: Σε ετοιμότητα οι Ένοπλες Δυνάμεις- Navtex για κίνδυνο τσουνάμι στο Αιγαίο

0
49

Σε πλήρη ετοιμότητα για να συνδράσουν τις προσπάθειες του κρατικού μηχανισμού για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που έχουν προκύψει από τον ισχυρό σεισμό βορειοδυτικά της Σάμου, βρίσκονται οι ένοπλες δυνάμεις.

Στο πλαίσιο αυτό, σύμφωνα με πηγές του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας, η υδρογραφική Υπηρεσία έχει εκδώσει warning navtex για τσουνάμι στο Αιγαίο, με βάση την περιοχή ευθύνης του Α/ΓΕΕΘΑ, που ταυτίζεται με την Περιοχή Έρευνας και Διάσωσης της Ελλάδας.

Παράλληλα, έχει θέσει σε επιφυλακή όλες τις μονάδες σε Σάμο, Ικαρία και Χίο, ενώ οι διοικητές των σχηματισμών τους βρίσκονται σε συνεχή επαφή με τις Περιφέρειες και τους Δήμους των πληγέντων περιοχών για παροχή άμεσης βοήθειας. Όλα τα Μηχανήματα Μηχανικού στα νησιά βρίσκονται σε ετοιμότητα άμεσης διάθεσης, ενώ σε ετοιμότητα 2 ωρών βρίσκονται κι ένα αρματαγωγό στη Σαλαμίνα και κι ένα αεροσκάφος C-130 στο Αεροδρόμιο Ελευσίνας και 2 ελικόπτερα CH-47 στο Αεροδρόμιο Μεγάρων.

Την ίδια ώρα, παραμένει ένα αρματαγωγό στη Σάμο σε περίπτωση που παραστεί ανάγκη στέγασης πληγέντων κατοίκων.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, πραγματοποιήθηκαν άμεσα πτήσεις από ελικόπτερα του Στρατού Ξηράς και της Πολεμικής Αεροπορίας προκειμένου να γίνει πρώτη αποτίμηση ζημιών από αέρος, ενώ σε ετοιμότητα 1 ώρας βρίσκονται και οι ομάδες «ΔΕΥΚΑΛΙΩΝ» του Στρατού Ξηράς του Πολεμικού Ναυτικού και της Πολεμικής Αεροπορίας (Διασώστες, σκυλιά κλπ), αλλά και κλιμάκιο Πολιτικών Μηχανικών για συνδρομή εάν απαιτηθεί στο έργο της εκτίμησης της καταλληλόλητας κτιρίων.

Σημειώνεται ότι έως τώρα δεν υπάρχουν τραυματισμοί στρατιωτικού προσωπικού και δεν έχουν αναφερθεί σοβαρές φθορές σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις.

Το δικό του μήνυμα μέσω twitter έστειλε και ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, σημειώνοντας ότι «έχει διαταχθεί τοπική επιφυλακή. Έχουν διατεθεί μηχανήματα στην Περιφέρεια. 
Οι Ένοπλες Δυνάμεις δίπλα όπως πάντα στους πολίτες». 
 

Πηγή: skai.gr

Πηγή: skai.gr