Σε δημοπρασία επιστολή του Μότσαρτ που αποκαλύπτει το ερωτικό του δράμα

0
29

Γραμμένη το καλοκαίρι του 1782, η δισέλιδη επιστολή τον δείχνει να ζητά συμβουλές από έναν στενό του φίλο μετά από μια «παρεξήγηση» με τη μέλλουσα πεθερά του

Σε δημοπρασία από τον οίκο Christie’s στο Λονδίνο αναμένεται να βγει τον επόμενο μήνα μια επιστολή του Αυστριακού συνθέτη Βόλφγκανγκ Αμαντέους Μότσαρτ την οποία είχε γράψει σε ηλικία 26 ετών και φανερώνει το ερωτικό δράμα που ζούσε ο μουσικοσυνθέτης εκείνη την περίοδο. 

Γραμμένη το καλοκαίρι του 1782, η δισέλιδη επιστολή τον δείχνει να ζητά συμβουλές από έναν στενό του φίλο μετά από μια «παρεξήγηση» με τη μέλλουσα πεθερά του, σύμφωνα με το Reuters.

«Είναι έτοιμη να στείλει την αστυνομία να ανακτήσει την αρραβωνιαστικιά του με προφανώς τρομερές συνέπειες για τη φήμη του», δήλωσε ο επικεφαλής του τμήματος βιβλίων και χειρογράφων του Christie’s, Thomas Venning.

«Βρίσκεται σε πλήρη κρίση και ξεδιπλώνει θαυμάσια την καρδιά του με έναν εντελώς αφιλτράριστο τρόπο».

Ο Μότσαρτ έγραψε πολλές επιστολές κατά τη διάρκεια της ζωής του, αλλά ο Venning δήλωσε ότι είναι σπάνιο να δει κανείς μια από αυτές σε δημοπρασία.

«Προέρχεται από ένα πολύ αυστηρό καθολικό περιβάλλον. Έτσι, το γεγονός ότι ήδη συζεί με την Constanze, ότι ήδη κοιμούνται μαζί, είναι σαν τινάζει στον αέρα τις μέχρι τώρα βεβαιότητές του», δήλωσε ο Venning.

«Αυτό το είδος απελευθερωμένης φύσης, του τρόπου με τον οποίο συμπεριφέρεται» τόσο στην ιδιωτική όσο και στην επαγγελματική του ζωή ο Venning το περιγράφει ως «αναζωογονητικό».

«Σου λέει κάτι για τον Μότσαρτ ως ένα είδος επαναστατικής φιγούρας. Είναι κάποιος που δεν υπακούει στους παλιούς κανόνες», είπε.

Ο Μότσαρτ και η Constanze παντρεύτηκαν λίγο μετά τη συγγραφή της επιστολής και ήταν μαζί μέχρι το θάνατό του το 1791 σε ηλικία 35 ετών.

Το γράμμα αποτελεί μέρος της Έκτακτης Πώλησης της Κλασικής Εβδομάδας του Christie’s τον Ιούλιο και αναμένεται να πάρει την υψηλότερη τιμή για γράμμα του Μότσαρτ μέχρι σήμερα με εκτιμώμενη αξία μεταξύ 300.000 λιρών – 500.000 λιρών (350.000-584.000 ευρώ).

Πηγή: skai.gr

Πηγή: skai.gr