Σε απομόνωση 1,7 εκατ. Άγγλοι – Ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου

0
17

Λονδίνο, Θανάσης Γκαβός

Ακόμα 1,7 εκατομμύρια κάτοικοι της Αγγλίας θα κληθούν να θέσουν εαυτούς σε απομόνωση για να προστατευθούν από τον κορωνοϊό, καθώς κρίνεται ότι ανήκουν σε κατηγορίες υψηλού ρίσκου σοβαρής νόσησης.

Η απόφαση της υπηρεσίας Δημόσια Υγεία Αγγλίας βασίζεται σε ένα νέο μοντέλο υπολογισμού των παραγόντων που καθιστούν ένα άτομο πιο ευάλωτο έναντι του κορωνοϊού το οποίο ανέπτυξαν ερευνητές στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.

Οι παράγοντες αυτοί περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων την εθνοτική καταγωγή, το βάρος και την πιθανή υποβάθμιση της περιοχής κατοικίας του καθενός. Οι ερευνητές κατέληξαν σε αυτούς τους πιο ριψοκίνδυνους παράγοντες μελετώντας τα χαρακτηριστικά των θυμάτων του πρώτου κύματος της πανδημίας.

Μέχρι τώρα η σύσταση για απομόνωση αφορούσε 2,3 εκατομμύρια πολίτες με συγκεκριμένες παθήσεις, όπως το σύνδρομο Down, σοβαρές ασθένειες του αναπνευστικού ή όσους έχουν υποβληθεί σε μεταμόσχευση οργάνων.

Από τα 1,7 εκατομμύρια των ευπαθών πολιτών οι 900.000 έχουν ήδη εμβολιαστεί κατά του κορωνοϊού. Οι υπόλοιποι πιστεύεται ότι υπάγονται στις κατηγορίες προτεραιότητας που έπονται στο εμβολιαστικό πρόγραμμα, αλλά θα υπάρξει κινητοποίηση ώστε να τοποθετηθούν στην πρώτη γραμμή όσων αναμένουν να κληθούν για το εμβόλιο.

Αντίθετα με το τι ίσχυε στο πρώτο κύμα της πανδημίας στο Ηνωμένο Βασίλειο, οι πολίτες που είναι σε απομόνωση για λόγους υγείας επιτρέπονται αυτή τη φορά να βγαίνουν με προσοχή από το σπίτι τους για άσκηση.

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με το Γραφείο Εθνικής Στατιστικής (ONS), έχει αυξηθεί το ποσοστό των πολιτών άνω των 80 ετών στην Αγγλία που έχουν αναπτύξει αντισώματα κατά του κορωνοϊού.

Συγκεκριμένα, το 41% των πιο ηλικιωμένων βρέθηκε να έχει αναπτύξει αντισώματα, ενώ προ δύο εβδομάδων το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 26%. Το ONS συνόδευσε τη δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων των τεστ που διενεργήθηκαν με την παρατήρηση ότι «το πιθανότερο είναι πως (το αυξημένο ποσοστό ηλικιωμένων με αντισώματα) οφείλεται στο υψηλό ποσότητα εμβολιασμών σε αυτή την ηλικιακή ομάδα».

Η ηλικιακή ομάδα με το επόμενο υψηλότερο ποσοστό αντισωμάτων ήταν οι 16-24 ετών με 26%. Σε αυτή την περίπτωση τα αντισώματα έχουν αναπτυχθεί λόγω προσβολής από τον ιό.

Μέχρι την έναρξη του εμβολιαστικού προγράμματος στην Αγγλία αυτή η νεαρότερη ηλικιακή ομάδα είχε το μεγαλύτερο ποσοστό ως προς την ανάπτυξη αντισωμάτων.

Πηγή: skai.gr