Σχεδόν 500 θέσεις δημοτικών συμβούλων έχασαν οι Τόρις στη Βρετανία

0
264

Θανάσης Γκαβός, Λονδίνο

Στις 486 ανήλθαν οι απώλειες θέσεων δημοτικών συμβούλων για το κυβερνών Συντηρητικό Κόμμα στις τοπικές εκλογές σε Αγγλία, Σκωτία και Ουαλία (με μόνο τρεις εκ των 200 δήμων να συνεχίζουν την καταμέτρηση).

Οι απώλειες αποδόθηκαν από τον Πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον στην τριβή της διακυβέρνησης και στον αντίκτυπο της πανδημίας. Πάντως στελέχη του κόμματός του παραδέχθηκαν ότι πολλοί ψηφοφόροι εξέφραζαν οργή για το partygate και την εμπλοκή του Πρωθυπουργού.

Το Εργατικό Κόμμα κατήγαγε ιστορικές νίκες στο Λονδίνο, όπου κέρδισε από τους Τόρις τον έλεγχο των δήμων του Γουέστμινστερ και του Μπάρνετ για πρώτη φορά από το σχηματισμό τους στα μέσα της δεκαετίας του 1960 και του Γουόντσγουορθ, του «αγαπημένου δήμου της Θάτσερ», για πρώτη φορά από το 1978.

Οι Εργατικοί είχαν επίσης καλό αποτέλεσμα στην Ουαλία, αλλά απέτυχαν να καταγράψουν πολύ σημαντικά κέρδη στην υπόλοιπη Αγγλία και στη Σκωτία, μετριάζοντας το συνολικό μέγεθος της επιτυχίας σε μόλις 137 κερδισμένες θέσεις δημοτικών συμβούλων.

Οι αρχικές θετικές εντυπώσεις για τους Εργατικούς μετριάστηκαν και από την ανακοίνωση της αστυνομίας ότι θα ερευνήσει πιθανή παραβίαση των κανόνων του lockdown από τον ηγέτη του κόμματος σερ Κιρ Στάρμερ, σε σχέση με σύσκεψη εργασίας στα γραφεία του κόμματος στο Ντάραμ πέρυσι τον Απρίλιο.

Πάντως ο σερ Κιρ χαρακτήρισε τις νίκες στο Λονδίνο ως «σημείο καμπής» για το κόμμα του.

Οι πιο ικανοποιημένοι από το αποτέλεσμα εν τέλει είναι οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες, που αύξησαν τους δημοτικούς τους συμβούλους κατά τουλάχιστον 222. Στην Αγγλία μάλιστα τα κέρδη τους ήταν σχεδόν τετραπλάσια από εκείνα των Εργατικών (191 έναντι 52 νέων δημοτικών συμβούλων).

Πολύ καλή επίδοση είχε και το Πράσινο Κόμμα που με περίπου 80 κερδισμένες δημοτικές έδρες σχεδόν διπλασίασε τη δύναμή του στην τοπική αυτοδιοίκηση.
 

Πηγή: skai.gr

Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Πηγή: skai.gr