Σαρμάς στους υπηρεσιακούς υπουργούς: Να είμαστε αμερόληπτοι, ουδέτεροι, αντικειμενικοί και να σταθμίζουμε τις πράξεις μας

0
36

Συνεδριάζει εκ νέου αύριο το υπουργικό συμβούλιο της υπηρεσιακής κυβέρνησης με στόχο να τεθούν προτεραιότητες και κατευθύνσεις – Σε εξέλιξη οι τελετές παράδοσης- παραλαβής στα υπουργεία

Η κυβέρνηση είναι υπηρεσιακή κυβέρνηση, σημείωσε στην πρώτη συνεδρίαση του υπουργικού του συμβουλίου ο πρωθυπουργός Ιωάννης Σαρμάς, που προανήγγειλε νέα συνεδρίαση για αύριο, στην οποία θα τεθούν προτεραιότητες και κατευθύνσεις. πρέπει να είμαστε αμερόληπτοι και αντικειμενικοί και να σταθμίζουμε τις πράξεις μας ώστε να μην θεωρηθεί ότι συνιστούν παρέμβαση υπέρ ή κατά μιας παράταξης στην προεκλογική περίοδο.

Σαρμάς- υπουργικό συμβούλιο

Ειδικότερα, ο κ.Σαρμάς, είπε: «Εύχομαι σε όλους καλή επιτυχία στο έργο σας. Σας κάλεσα σε ένα σύντομο Υπουργικό Συμβούλιο, γιατί ήθελα τώρα που θα παραλάβετε τα Υπουργεία σας να σας δώσω ορισμένες κατευθύνσεις, ενόψει του αυριανού Υπουργικού Συμβουλίου που θα είναι το κανονικό, ας πούμε, Υπουργικό Συμβούλιο. 
Σήμερα θα σας μιλήσω για 5-10 λεπτά. Αν κάποιος έχει απορία θα του απαντήσω, αλλά η συζήτηση θα γίνει αύριο, όπου εκεί θα καθορίσουμε, σύμφωνα με αυτό που προβλέπεται στο Σύνταγμα και στον Νόμο για το Επιτελικό Κράτος, την κυβερνητική πολιτική, η οποία βέβαια, όπως αντιλαμβάνεστε, δεν είναι κανονική κυβερνητική πολιτική, είναι κυβερνητική πολιτική για μερικές εβδομάδες. 
Παρόλα αυτά, όμως, έτσι απαιτεί το Σύνταγμα και ο Νόμος. Πρέπει να έχουμε μία κατεύθυνση και ο Πρωθυπουργός εποπτεύει την εφαρμογή της κυβερνητικής πολιτικής. 
Λοιπόν, το πρώτο που ήθελα να πω είναι ότι η Κυβέρνησή μας – το είπα και χθες – είναι μια υπηρεσιακή Κυβέρνηση, η οποία προεδρεύεται από έναν εκ των τριών προέδρων των Ανωτάτων Δικαστηρίων. Έτσι θέλησε ο συνταγματικός νομοθέτης. Το ίδιον της δικαστικής λειτουργίας είναι η ανεξαρτησία και η αμεροληψία. Και για να ορίσει το Σύνταγμα έναν Πρόεδρο Ανωτάτου Δικαστηρίου, έναν δικαστικό λειτουργό ως Πρωθυπουργό γι’ αυτή την περίοδο, αυτό σημαίνει ότι το Σύνταγμα θέλησε μία ανεξάρτητη εκλογικά, θα έλεγα, πολιτικά και κομματικά, και αμερόληπτη Κυβέρνηση. Αυτό είναι το πρωταρχικό μας καθήκον και χρέος, θα έλεγα, έναντι του Δημοκρατικού Πολιτεύματος. 
Πρέπει να είμαστε ουδέτεροι, αμερόληπτοι, αντικειμενικοί και κυρίως θα πρέπει να σταθμίζουμε τις πράξεις μας, γιατί είναι εύκολο ίσως η  πράξη να εκτιμάται καθαυτή ως μη έχουσα πολιτικό χαρακτήρα, αλλά ακόμα και τις συνέπειες των πράξεων μας, ώστε να μη θεωρηθεί ότι στοιχειοθετούν παρέμβαση υπέρ ή κατά κάποιας πολιτικής παράταξης στον εκλογικό αγώνα που ακολουθεί.». 

Πλέον, οι υπηρεσιακοί υπουργοί παραλαμβάνουν τα καθήκοντά τους στα υπουργεία. 

Νωρίτερα ορκίστηκε στο Προεδρικό Μέγαρο η υπηρεσιακή κυβέρνηση, ενώπιον της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου από τον επίσκοπο Ωρεών Φιλόθεο. 

Μετά την ορκωμοσία τους, ένας-ένας οι υπουργοί υπέγραψαν για την ανάληψη των καθηκόντων τους και ακολούθως μετέβησαν  στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου συνεδρίασε για πρώτη φορά υπό τη νέα του σύνθεση το υπουργικό συμβούλιο, υπό τον πρωθυπουργό Ιωάννη Σαρμά.

Η προσέλευση των υπηρεσιακών υπουργών άρχισε λίγο μετά τις 11.15 με την κυρία Αναστασία Κοττανίδου που αναλαμβάνει το υπουργείο Υγείας και τον κ.Χρήστο Κίττα που αναλαμβάνει το Παιδείας και έχει την κρίσιμη ευθύνη της διεξαγωγής των πανελλαδικών εξετάσεων να ακολουθεί. «Νά κάνουμε καλά το καθήκον μας», είπε ο κ.Κίττας, «θα προσπαθήσω να φανώ αντάξια», σχολίασε η κυρία Κοττανίδου. «Να πάνε όλα καλά, να αφήσουμε όσο γίνεται λιγότερες εκκρεμότητες», είπε ο υπηρεσιακός υπουργός Δικαιοσύνης, Φίλιππος Σπυρόπουλος. Ευδιάθετος και χαμογελαστός εμφανίσθηκε ο κ.Τουρνάς που αναλαμβάνει το υπουργείο Πολιτικής Προστασίας. 

Οι περισσότεροι εκ των υπηρεσιακών υπουργών συνοδεύονταν από μέλη των οικογενειών τους, όπως η κυρία Πατρίνα Παπαρρηγοπούλου που ανέλαβε το υπουργείο Εργασίας και τη συνόδευσαν στην ορκωμοσία της, τα παιδιά της. «Είναι μία κυβέρνηση χωρίς πολιτικό πρόσημο» σχολίασε ο υπηρεσιακός κυβερνητικός εκπρόσωπος Ηλίας Σιακαντάρης.

 Δέκα λεπτά πριν από τις 12:00 όλοι οι υπουργοί είχαν φτάσει στο Προεδρικό Μέγαρο για να ορκιστούν.

Αναλυτικά οι δηλώσεις των υπουργών κατά την άφιξή τους

Ο υπηρεσιακός υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Γεώργιος Τσακίρης, δήλωσε ότι «θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν καλύτερο έτσι ώστε να τακτοποιήσουμε πράγματα που έχουν δρομολογηθεί για να μην έχουμε εκκρεμότητες».

Η υπηρεσιακή υπουργός Υγείας, Αναστασία Κοτανίδου, είπε ότι «χρέος μου είναι να πάω, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι έχω άριστη συνεργασία με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας ώστε να φανώ αντάξια».

Ο υπουργός Παιδείας, Χρήστος Κίττας, είπε ότι «αυτή τη στιγμή το μυαλό μου είναι στα παιδιά που ετοιμάζονται για τις Πανελλήνιες και τα παιδιά που δίνουν ήδη εξετάσεις στα Λύκεια».

Ο υπουργός Εξωτερικών, Βασίλης Κασκαρέλης τόνισε: «Μεγάλη τιμή που μας αναθέτουν αυτό το καθήκον προς την πολιτεία, Θα το ασκήσουμε όπως πρεπει ώστε να μην υπάρχει κανένα κενό στη λειτουργία του κράτους χωερίς κανένα κενό».

Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Φίλιππος Σπυρόπουλος, ευχήθηκε «καλή δύναμη, ένας μήνας είναι και με το καλό η κάλπη, θα δούμε ώστε να αφήσουμε όσο το δυνατόν λιγότερες εκκρεμότητες» είπε αποκαλύπτοντας ότι του τηλεφώνησε ο πρωθυπουργός.

Η υπουργός Εργασίας, Πατρίνα Παπαρρηγοπούλου τόνισε: «Αισθάνομαι πολύ μεγάλη τιμή που θα αναλάβω το υπουργείο αυτό για να προσφέρω αυτά που θα προσφέρω για να λειτουργήσει ο κρατικός μηχανισμός μέχρι να ολοκληρωθεί η εκλογική διαδικασία και να παραδώσω στον νέο υπουργό».

Ο υπηρεσιακός κυβερνητικός εκπρόσωπος Ηλίας Σιακαντάρης δήλωσε ότι «έχουμε τη διάθεση να κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε. Είναι ένας μήνας, είναι μία κυβέρνηση χωρίς πολιτικό πρόσημο αλλά θα είναι απολύτως λειτουργική». 

«Περιμένουμε να δούμε πώς θα πάνε τα πράγματα» αρκέστηκε να αναφέρει ο υπουργός Επικρατείας Βασίλης Σκουρής δηλώνοντας «πάντοτε» αισιόδοξος.

όρκος

Πολιτικό όρκο έδωσαν ενώπιον της Προέδρου της Δημοκρατίας η υπουργός Εσωτερικών Καλλιόπη Σπανού και ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Δανιήλ Εσδράς

Ορκωμοσία

Ορκωμοσία

Ορκωμοσία

Ορκωμοσία

Ορκωμοσία

Ορκωμοσία

Ορκωμοσία

Οι υπουργοί της υπηρεσιακής κυβέρνησης:

υπουργικό- κυβέρνηση Σαρμά

Πρωθυπουργός: Ιωάννης Σαρμάς
Υπουργός επικρατείας: Βασίλειος Σκουρής 
Υπουργός Οικονομικών: Θεόδωρος Πελαγίδης 
Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων: Ελένη Λουρή
Υπουργός Εξωτερικών: Βασίλειος Κασκαρέλης
Υπουργός Εθνικής Άμυνας: Αλκιβιάδης Στεφανής
Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων: Χρήστος Κίττας
Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων: Πατρίνα Παπαρρηγοπούλου
Υπουργός Υγείας: Αναστασία Κοτανίδου
Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας: Παντελής Κάπρος
Υπουργός Προστασίας του Πολίτη: Χαράλαμπος Λαλούσης
Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού: Γεώργιος Κουμεντάκης
Υπουργός Δικαιοσύνης: Φίλιππος Σπυρόπουλος
Υπουργός Εσωτερικών: Καλλιόπη Σπανού
Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου: Δανιήλ Εσδράς
Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης: Σωκράτης Κάτσικας
Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών: Γιάννης Γκόλιας
Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής: Θεόδωρος Κλιάρης
Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων: Γεώργιος Τσακίρης
Υπουργός Τουρισμού: Ιωάννα Δρέττα
Υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας: Ευάγγελος Τουρνάς
Κυβερνητικός Εκπρόσωπος: Ηλίας Σιακαντάρης

Πηγή: skai.gr

Πηγή: skai.gr