Σάλος στη γαλλική Εθνοσυνέλευση όταν ο υπουργός Δικαιοσύνης έκανε άσεμνες χειρονομίες στον επικεφαλής των Ρεπουμπλικάνων

0
8

Η συνεδρίαση της Εθνοσυνέλευσης διακόπηκε για σύντομο χρονικό διάστημα και συνεχίστηκε αφού ο Ντιπόν-Μορετί ζήτησε συγγνώμη.

«Άναψαν τα αίματα» στη γαλλική Εθνοσυνέλευση και η συζήτηση διακόπηκε όταν ο υπουργός Δικαιοσύνης Ερίκ Ντιπόν-Μορετί έκανε μια άσεμνη χειρονομία στον επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας της δεξιάς παράταξης, όταν εκείνος υπενθύμισε τις περιπέτειές του με τον νόμο.

Η Εθνοσυνέλευση συζητούσε ένα νομοσχέδιο που προβλέπει ότι οι δράστες βίαιων εγκλημάτων δεν θα έχουν το δικαίωμα να είναι υποψήφιοι για αιρετά αξιώματα. Ο πρόεδρος της ομάδας των Ρεπουμπλικανών, ο Ολιβιέ Μαρλέ, αναφέρθηκε σε πολλές υποθέσεις στις οποίες εμπλέκονται μέλη της προεδρικής πλειοψηφίας, μεταξύ των οποίων και ο υπουργός Δικαιοσύνης.

Ο Ερίκ Ντιπόν-Μορετί «απάντησε» κάνοντας δύο φορές άσεμνη χειρονομία.

Στη συνέχεια ωστόσο ζήτησε συγγνώμη, λέγοντας ότι «δεν απευθυνόταν στον βουλευτή Μαρλέ» αλλά στην «προσβολή του τεκμηρίου της αθωότητας».

Ο Ντιπόν-Μορετί, ένας γνωστός νομικός, κατηγορείται από ενώσεις δικαστών και την οργάνωση κατά της διαφθοράς Anticor ότι χρησιμοποιεί το αξίωμα του υπουργού για να «κλείσει τους λογαριασμούς του» με δικαστές με τους οποίους είχε βρεθεί αντιμέτωπος όταν ασκούσε τη δικηγορία. Το Δικαστήριο της Δημοκρατίας (CJR), το οποίο είναι αρμόδιο να εξετάζει υποθέσεις υπουργών, διέταξε τον Οκτώβριο του 2022 την παραπομπή του σε δίκη, κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά με εν ενεργεία υπουργό Δικαιοσύνης. Οι συνήγοροί του έχουν προσφύγει κατά της απόφασης.

Η συνεδρίαση της Εθνοσυνέλευσης διακόπηκε για σύντομο χρονικό διάστημα και συνεχίστηκε αφού ο Ντιπόν-Μορετί ζήτησε συγγνώμη.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πηγή: skai.gr