Σάλος με τις παρακολουθήσεις σε Ευρωπαίους ηγέτες μέσω Pegasus-Ξεκινά έρευνα η Κομισιόν

0
294

Πολιτικοί, δημοσιογράφοι, ακτιβιστές, δικηγόροι σε όλον τον κόσμο έπεσαν θύματα παρακολούθησης με το λογισμικό Pegasus του ισραηλινού ομίλου NSO, όπως αποκάλυψε το καλοκαίρι του 2021 διεθνής ερευνητική κοινοπραξία δημοσιογράφων.

Όπως αναφέρει η Deutsche welle κτοτε πληθαίνουν τα σενάρια για το ποιος παρακολουθείται. Η γαλλική εφημερίδα Le Monde υποστηρίζει ότι στις επίμαχες λίστες με τα άτομα υπό παρακολούθηση βρίσκονται τα ονόματα του γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν και του επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.

Η Διεθνής Αμνηστία καταγγέλλει ότι ο Σαουδάραβας δημοσιογράφος Κασόγκι έπεσε θύμα παρακολούθησης πριν δολοφονηθεί στην Τουρκία.

Προ ημερών ο ισπανός υπουργός Προεδρίας παραδέχθηκε ότι βρέθηκε λογισμικό παρακολούθησης στο κινητό τηλέφωνο του πρωθυπουργού, ενώ η εφημερίδα El País και άλλα ΜΜΕ ανέφεραν ότι και οι ισπανικές μυστικές υπηρεσίες χρησιμοποίησαν το Pegasus για να παρακολουθούν καταλανούς πολιτικούς και δημοσιογράφους. «Catalangate» αποκαλείται στην Καταλωνία η όλη υπόθεση.

Σε μία προσπάθεια να δώσει απαντήσεις το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει συστήσει εξεταστική επιτροπή για την υπόθεση. Το πόρισμα αναμένεται μέχρι τον Απρίλιο του 2022. Εκτενής συζήτηση έγινε όμως και την Τετάρτη στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο.

 Για πρώτη φορά η κοινή γνώμη είχε την ευκαιρία να μάθει περισσότερα για τις εικασίες περί παρακολουθήσεων. «Η υπόθεση μας δείχνει ότι όλοι μπορούμε να γίνουμε θύματα των υποκλοπών, ήδη υπάρχουν ενδείξεις για παρακολουθήσεις σε Επιτρόπους, σε ευρωβουλευτές, σε υπαλλήλους των θεσμικών οργάνων», αναφέρει χαρακτηριστικά ο αυστριακός σοσιαλδημοκράτης Χάινες Χάιντε. Πολλά τα ερωτήματα: Ποιοί παρακολουθούν; Μήπως οι ίδιες οι εθνικές κυβερνήσεις; Συνάδει η παρακολούθηση με το εθνικό και με το ευρωπαϊκό δίκαιο; Υπήρχαν δικαστικά εντάλματα; «Αν αποδειχθεί ότι εθνικές κυβερνήσεις επιχειρούν να παρακολουθήσουν στελέχη της Κομισιόν, θα πρόκειται για το μεγαλύτερο σκάνδαλο από την εποχή του Γουότεργκεϊτ» προειδοποιεί η ολλανδέζα ευρωβουλευτής των Φιλελευθέρων Σοφία Ίντφελντ.

Γιάννης Παπαδημητρίου, Στρασβούργο

Πηγή: skai.gr

Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Πηγή: skai.gr