Ρωσικό δικαστήριο απέρριψε την έφεση γνωστού ιστορικού των στρατοπέδων «Γκουλάγκ»

0
17

Ρωσικό δικαστήριο απέρριψε σήμερα την έφεση που είχε υποβάλει ο γνωστός ιστορικός Γιούρι Ντμίτριεφ, ο οποίος είχε αποκαλύψει εγκλήματα της περιόδου διακυβέρνησης του Στάλιν, αποφασίζοντας ότι πρέπει να παραμείνει στην φυλακή και να εκτίσει την ποινή κάθειρξης 13 ετών που του επιβλήθηκε τον περασμένο Σεπτέμβριο. Σύμφωνα με τους υποστηρικτές του, η απόφαση του δικαστηρίου βασίσθηκε σε χαλκευμένα στοιχεία.

Ο ηλικίας 65 ετών Ντμίτριεφ, κρίθηκε ένοχος τον περασμένο Ιούλιο με την κατηγορία της σεξουαλικής παρενόχλησης της θετής του κόρης, κατηγορία την οποία ο ίδιος αρνείται.

Ο δικηγόρος του Ντμίτριεφ, Βίκτορ Ανουφρίεφ, δήλωσε ότι θα εφεσιβάλλουν την απόφαση αυτή προσφεύγοντας στο Ανώτατο Δικαστήριο.

Ο Ντμίτριεφ έπρεπε να είχε αφεθεί ελεύθερος καθώς έχει εκτίσει την ποινή που του είχε επιβληθεί αρχικά. Αλλά το Ανώτατο Δικαστήριο της περιοχής Καρελία, που βρίσκεται στην βορειοδυτική Ρωσία, αιφνιδίως τον Σεπτέμβριο μετέτρεψε την ποινή των 3,5 ετών που του είχε επιβληθεί και έπρεπε να αφεθεί ελεύθερος τον Νοέμβριο καθώς είχε εκτίσει το μεγαλύτερο μέρος της, σε ποινή κάθειρξης 13 ετών, αποφασίζοντας να την εκτίσει σε φυλακές υψίστης ασφαλείας.

Οι υποστηρικτές του πιστεύουν ότι η δίωξη που ασκήθηκε εναντίον του συνιστά αντεκδίκηση για τις αποκαλύψεις που έκανε για την περίοδο διακυβέρνησης του Στάλιν το 1937-38, που είχε γίνει γνωστή ως περίοδος της Μεγάλης Τρομοκρατίας, κατά την οποία εκτελέστηκαν περίπου 700.000 άνθρωποι, σύμφωνα με τις πιο συντηρητικές επίσημες εκτιμήσεις.

Ο Ντμίτριεφ ανακάλυψε μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης έναν μαζικό τάφο στον οποίο είχαν ταφεί χιλιάδες άνθρωποι που είχαν πεθάνει στα στρατόπεδα συγκέντρωσης, γνωστά ως «Γκουλάγκ» που είχε δημιουργήσει ο Στάλιν.

Η οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων Memorial, στην οποία δραστηριοποιείται ο Ντμίτριεφ, έχει δηλώσει ότι οι κατηγορίες εναντίον του Ντμίτριεφ ήσαν αβάσιμες.

Συνάδελφοι του ιστορικοί, ακτιβιστές των ανθρώπινων δικαιωμάτων και γνωστοί παράγοντες των Γραμμάτων και Τεχνών έχουν δηλώσει ότι ο Ντμίτριεφ έχει πέσει θύμα σκευωρίας, επειδή εστίασε τις έρευνές του στα εγκλήματα του Στάλιν, κάτι που δεν είναι πολιτικά αποδεκτό στην σημερινή Ρωσία, όπου η επικρατούσα κρατική αφήγηση μιλάει για ένα μεγάλο έθνος που στέκει στα πόδια του.

Η αμερικανική πρεσβεία είχε καταδικάσει την υπέρμετρη ποινή που επέβαλε τον Σεπτέμβριο το δικαστήριο στον Ντμίτριεφ, χαρακτηρίζοντας την απόφαση ως οπισθοδρόμηση για τα ανθρώπινα δικαιώματα και την ιστορική αλήθεια στην Ρωσία.

Το Κρεμλίνο από την πλευρά του έχει δηλώσει ότι δεν έχει καμία εμπλοκή στην υπόθεση αυτή.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πηγή: skai.gr