Ραντεβού στην Ελευσίνα για το 49ο φεστιβάλ «Αισχύλεια 2023»

0
29

Μουσική, θέατρο, όπερα δρόμου ξεδιπλώνουν το πρόγραμμα έως τις 24 Σεπτεμβρίου

Με μια συναυλία ύμνο στην Ελευσίνα, ο Μανώλης Μητσιάς και η Μαρία Φαραντούρη ανοίγουν επίσημα, στις 27 Αυγούστου, τα φετινά Αισχύλεια, από τα μακροβιότερα φεστιβάλ της ελληνικής επικράτειας.

Με ιδιαίτερη συγκίνηση και περηφάνια ο Μανώλης Μητσιάς θα κάνει «καντάτα στην πόλη με το τραγούδι του “Ελευσίνα μια φορά”, επί τόπου στον αρχαιολογικό χώρο. Το έχω τραγουδήσει αμέτρητες φορές, είναι το γούρι μου, μ’ αυτό ξεκίνησα την καριέρα μου» είπε ο εκλεκτός τραγουδιστής στην παρουσίαση του προγράμματος των Αισχυλείων 2023.

Ο αρχαιολογικός χώρος, όπου θα δοθεί η εναρκτήρια συναυλία των Αισχυλείων, και άλλοι υπαίθριοι εμβληματικοί χώροι της πόλης σε ιδιαίτερες τοποθεσίες, χαρακτηρίζουν το επετειακό πρόγραμμα των 49 χρόνων του φεστιβάλ, αλλά και της διεύρυνσης του στην πόλη, χάρη στη συνεργασία με την 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης. Στο επίκεντρο των εκδηλώσεων του φεστιβάλ παραμένει το εμβληματικό Παλαιό Ελαιουργείο, με φόντο την παραλία της Ελευσίνας. Έναν χώρο που έχει άρρηκτα συνδεθεί με τα Αισχύλεια και έχει αγαπήσει το φιλότεχνο κοινό.

Σ’ αυτό το πλαίσιο, τα Αισχύλεια, υποστηρίζουν με μια στρατηγική συνεργασία την κεντρική έκθεση σύγχρονης τέχνης, σε παραγωγή της 2023 Ελευσίνας Πολιτιστικής Πρωτεύουσας από τις 7 Ιουλίου, στο Παλαιό Ελαιουργείο και στο X-Bowling Art Center. Τίτλος της έκθεσης που επιμελείται η Κατερίνα Γρέγου είναι «Ελευσίνα Mon Amour-Αναζητώντας τον Τρίτο Παράδεισο» και συμμετέχουν 16 καλλιτέχνες από εννέα χώρες.

Μουσική, θέατρο, όπερα δρόμου ξεδιπλώνουν το πρόγραμμα έως τις 24 Σεπτεμβρίου, οπότε τα Αισχύλεια θα ρίξουν αυλαία με τον καθιερωμένο Ημιμαραθώνιο, που υποστηρίζεται σταθερά από τον Δήμο Ελευσίνας σε όλη τη διάρκεια της πορείας του στον χρόνο.

Τα Αισχύλεια 2023 αφιερώνονται στη μνήμη του εμπνευστή και ιδρυτή τους, πρώην δημάρχου Ελευσίνας, Μιχάλη Λεβέντη που έφυγε πρόσφατα από τη ζωή.

«Το πρόγραμμα του 49ου Φεστιβάλ Αισχύλεια έχει διαμορφωθεί με σεβασμό στην ιστορία του αλλά και στις επιταγές της σύγχρονης δημιουργίας. Εξάλλου εφέτος είναι μία ιδιαίτερη χρονιά για τη διοργάνωση, η οποία συνδυάζει τη διαχρονικότητα των Αισχυλείων με την πρωτοτυπία που συνοδεύει τις δράσεις της 2023 Ελευσίς-Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης» χαιρέτησε στην παρουσίαση του προγράμματος ο δήμαρχος Ελευσίνας Αργύρης Οικονόμου και αντιπρόεδρος της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας. Ο ίδιος εκτελεί, επίσης, χρέη προέδρου μετά τον αδόκητο θάνατο της προέδρου, Δέσποινας Γερουλάνου.

Μια γεύση από το πρόγραμμα που ανακοινώθηκε δίνουν η συναυλία με τον Σταύρο Ξαρχάκο στο πόντιουμ, η βραδιά hip hop από Το Σφάλμα & Frank the Zapper, η παράσταση Ιππόλυτος του Ευριπίδη από το Εθνικό Θέατρο σε σκηνοθεσία Κατερίνας Ευαγγελάτου, η συναυλία για τα 50 χρόνια παρουσίας του Βασίλη Παπακωνσταντίνου στην δισκογραφία, η παράσταση με μουσικό θεάτρο σε σκηνοθεσία Ειρήνης Γεωργαλάκη, Εριφίλης Γιαννακοπούλου κά.

«Τα Αισχύλεια είναι μια μήτρα. Από αυτή τη γόνιμη μήτρα, τολμώ να πω, ότι κατάγεται το επίτευγμα που λέγεται 2023 Ελευσίς Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης» χαιρέτησε ο Μιχάηλ Μαρμαρινός, συνδέοντας την εξέλιξη των περίπου 49 χρόνων του φεστιβάλ με την Πολιτιστική Πρωτεύουσα. Μίλησε για τους «οραματιστές κατοίκους αυτής της ανήσυχης πόλης, που θέλησαν να παρηγορηθούν με τον πολιτισμό σε ένα δυστοπικό για εκείνη την εποχή περιβάλλον». Έδωσε αδρά τα χαρακτηριστικά της πορείας του φεστιβάλ Αισχύλεια από τα πρώτα του χρόνια -«ένα πολυπολιτιστικό φεστιβάλ αλλά με μια σοβαρή διαφορά από ανάλογα του στην επικράτεια: σε αυτή την πολυσυλλεκτικότητα, υπήρχαν αναθέσεις σε σημαντικούς καλλιτέχνες να δημιουργήσουν εμπνεόμενοι από την πόλη έργα, που θα παραμείνουν στην πόλη. Αυτή η ιδιοφυής χειρονομία» όπως είπε, «έδωσε στα Αισχύλεια έναν ειδικό χαρακτήρα. Εξαιρετικά σημαντικοί καλλιτέχνες -κυρίως εικαστικοί- βρήκαν στα Αισχύλεια το πρώτο τους βήμα πριν πάνε στις Μπιενάλε της Ευρώπης. Πώς καθίσταται κέντρο πολιτισμού μια περιφερειακή πόλη; Γιατί για να παραδώσεις αυτά τα έργα έπρεπε να επισκεφθείς την πόλη, τον τόπο που τα γέννησε, εκεί που ανθούσαν. Αυτή είναι η εξίσωση που οδήγησε στο έργο της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης» επεσήμανε ο Μιχάηλ Μαρμαρινός, καταλήγοντας πως το φετινό φεστιβάλ των Αισχυλείων είναι Ειδική Έκδοση (Special Edition) καθώς συγκροτήθηκε από ένα αμάλγαμα συνεργασίας ανάμεσα στην ΚΕΔΕ, στον πολιτιστικό οργανισμό του δήμου και στον οργανισμό της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας.

Αναλυτικότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα Αισχύλεια 2023 στην διεύθυνση https://aisxylia.gr

Πηγή: skai.gr

Πηγή: skai.gr