Ράμφος στον ΣΚΑΪ 100,3: «Πολιτισμικός γενιτσαρισμός» η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί

0
65

«Πολιτισμικό γενιτσαρισμό» χαρακτήρισε μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ την μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί ο συγγραφέας Στέλιος Ράμφος.

Ο καθηγητής έκανε λόγο για εκδήλωση μισαλλοδοξίας αλλά και  έμμεση ομολογία πνευματικής υστερήσεως.

«Ακριβώς από εκεί αρχίζει το πρόβλημα διότι τελικά έχουμε αταβιστικά με έναν μυστηριώδη τρόπο ένα είδος «πολιτισμικού γενιτσαρισμού», όπου ο «ισχυρός», ο «κυρίαρχος» παίρνει τα ξένα παιδιά για να τα κάνει δικό του στρατό» εξήγησε συγκεκριμένα προσθέτοντας πως «Εάν μπορώ να κάνω έργα, δεν χρειάζεται να αρπάζω του αλλουνού, τα οποία δεν μου ανήκουν και δεν έχουν σχέση με εμένα».

«Είναι μια επιβεβαίωση κυριαρχίας εν αδυναμία όμως δικής μου δημιουργίας» τόνισε επιπρόσθετα ο κος Ράμφος επισημαίνοντας πως αυτό είναι ένα χαρακτηριστικό γνώρισμα της τουρκικής κουλτούρας η οποία είναι κατακτητική χωρίς να έχει δημιουργική δύναμη τέτοια που να την «στερεώνει μέσα της»
Σύμφωνα με τον κο Ράμφο η άνοδος που σημείωσε το τουρκικό κράτος σε βιοτικό κι οικονομικό επίπεδο την τελευταία δεκαπενταετία δεν παρακολουθείται από πολιτισμικά αγαθά.

«Η βαριά σκιά του κατακτητικού στοιχείου και ο διωγμός παραδείγματος χάριν των μειονοτήτων δεν επιτρέπει την ανάδειξη και την καλλιέργεια πολιτισμού».

Εκ πρώτης όψεως η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί είναι ένα εσωτερικό ζήτημα της γείτονος εντούτοις ο ναός είναι ένας παγκόσμιος πολιτισμικός θησαυρός.

Το ότι όμως πρόκειται για εσωτερικό θέμα, «μπλοκάρει» στο ότι η μετατροπή της σε τέμενος «βιάζει», όπως είπε συγκεκριμένα ο συγγραφέας, τον πνευματικό χαρακτήρα αυτής της παγκόσμιας πολιτισμικής κληρονομιάς, όπως την ορίζει η Ουνέσκο.«Έχουμε ένα φαινόμενο πολύ χαρακτηριστικό όπου τελικά είτε για ψηφοθηρικούς λόγους, εκβιαστικές διαπραγματεύσεις η οτιδήποτε άλλο η Αγία Σοφία έγινε ξανά τζαμί» επεσήμανε μεταξύ άλλων ο καθηγητής.

Πηγή: skai.gr

Πηγή: skai.gr