Ραφάλ: Ένα βήμα πιο κοντά στα μαχητικά-αιχμή του δόρατος για τη πολεμική αεροπορία (vid)

0
34

Toυ Σταύρου Ιωαννίδη

Ένα βήμα πιο κοντά στην απόκτηση των 18 υπερσύγχρονων γαλλικών μαχητικών Rafale που θα αποτελούν την αιχμή του δόρατος της Πολεμικής Αεροπορίας βρίσκεται η Ελλάδα, μετά την ψήφιση επί της αρχής του νομοσχεδίου του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή. 

Η διαδικασία συνεχίστηκε και σήμερα με την παρουσίαση των απόρρητων χαρακτηριστικών του αεροσκάφους στα μέλη της επιτροπής και τη συζήτηση επί των άρθρων ενώ το πακέτο των συμβάσεων αναμένεται να κυρωθεί στην αυριανή συνεδρίαση της Ολομέλειας. 

Το νομοσχέδιο δήλωσαν ότι θα στηρίξουν το ΚΙΝΑΛ και η Ελληνική Λύση, όχι θα ψηφίσει το ΚΚΕ, ενώ Σύριζα και Μέρα 25 θα αποκαλύψουν τις προθέσεις τους στην ολομέλεια.

Η αγορά των Ραφάλ θα γύρει την πλάστιγγα της αεροπορικής υπεροχής δίνοντας στην Ελλάδα το πάνω χέρι σε Αιγαίο και Αν. Μεσόγειο αφού καμία χώρα στην ευρύτερη περιοχή δεν διαθέτει αεροσκάφη με τις ικανότητες του γαλλικού μαχητικού. 

Την ίδια ώρα, μήνυμα αποτροπής αλλά και ετοιμότητας στέλνει η Ελλάδα με την διεξαγωγή τριμερούς άσκησης με τις Ηνωμένες Πολιτείες και την Κύπρο. 
Για πρώτη φορά, μονάδες ειδικών επιχειρήσεων από τις τρεις χώρες πραγματοποιούν επιχειρησιακή εκπαίδευση επί ελληνικού εδάφους.

Η άσκηση που λαμβάνει χώρα στην θαλάσσια περιοχή της Σούδας έρχεται ως συνέχεια της ενισχυμένης αμυντικής συνεργασίας Ελλάδας – Ηνωμένων Πολιτειών. 

Πηγή: skai.gr