Πυρά Τσαβούσογλου κατά ΗΠΑ: Χάλασε το ζύγι – Η Τουρκία έχει σημασία

0
69

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου επιτέθηκε στις ΗΠΑ και για την αντίδραση της Ουάσινγκτον στην απόφαση του ΟΠΕΚ+.

«Το ζύγι των ΗΠΑ χάλασε» δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, αναφερόμενος στην αμερικανική απόφαση για άρση του επάργκο όπλων προς την Κυπριακή Δημοκρατία.

Όπως μεταδίδει από την Κωνσταντινούπολη ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ, Μανώλης Κωστίδης, ο Τσαβούσογλου δήλωσε: «Παρά τις δηλώσεις του πρέσβη των ΗΠΑ πως εἰναι αμερόληπτοι, χάλασε το ζύγι των ΗΠΑ. Δεν κρατούν ισορροπίες και αποφάσισαν την άρση του εμπάργκο όπλων στους ελληνοκυπρίους για ένα έτος. Του είπα του Μπλίνκεν ‘γιατί το κάνατε αυτό;’, μου είπε ‘διότι συνεργάστηκαν μαζί μας στο ζήτημα της υπόθεσης μαύρου χρήματος’».

Και συνέχισε ο Τούρκος ΥΠΕΞ: «Καλά, ως αντάλλαγμα αυτού πας και δίνεις όπλα; Διότι αυτά τα όπλα είναι εναντίον των Τούρκων. Κι εμείς τι κάναμε; Στείλαμε ενισχύσεις και θα στείλουμε κι άλλες. Εκείνοι όταν αποφασίζουν, όμως εμείς κάνουμε βήματα».

Αναφερόμενος στην Ελλάδα είπε: «Και στο ζήτημα της Ελλάδας, υπάρχουν κάποιες βάσεις στην Ελλάδα. Μας απαντούν και λένε πως αυτἐς είναι σχετικά με τη Ρωσία λόγω της παρουσίας της Ρωσίας στην Ανατολική Μεσόγειο. Όμως για την Ελλάδα και τους Ελληνοκυπρίους λέμε το εξής. Δεν έχει σημασία ποιον έχουν απο πίσω τους και ποιοι τους υποστηρίζουν. Έχει σημασία ποιος είναι απέναντι τους! Η Τουρκία έχει σημασία, όχι ποιος τους υποστηρίζει».

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου επιτέθηκε στις ΗΠΑ και για την αντίδραση της Ουάσινγκτον στην απόφαση του ΟΠΕΚ+.

«Αυτά τα νταηλίκια σε χώρες του ΟΠΕΚ και τη Σαουδική Αραβία δεν είναι σωστά».

Ο Τσαβούσογλου δήλωσε: «Η απόφαση που πήραν οι χώρες του ΟΠΕΚ ίσως σας αρέσουν και ίσως όχι. Αυτό δεν έχει σημασία. Όμως βλέπουμε πως μια χώρα απειλεί τις άλλες χώρες και κυρίως την Σ.Αραβία αυτά τα νταηλίκια δεν είναι σωστά. Δεν θεωρούμε σωστό οι ΗΠΑ να πιέζουν τη Σαουδική Αραβία και οποιαδήποτε άλλη χώρα για το θέμα αυτό.

Όπως σήμερα όλος ο κόσμος έχει ανάγκη στο αέριο και πετρέλαιο της Βενεζουέλας. Τώρα άρχισαν να χαλαρώνουν τα εμπάργκο στη Βενεζουέλας. Από την άλλη υπάρχει και το εμπάργκο στο πετρέλαιο του Ιράν. Οι εταιρείες μας, τα διυλιστήρια μας, δεν μπορούν να αγοράσουν από το Ιράν. Τερματίστε αυτές τις κυρώσεις! Αφού θέλετε τη μείωση των τιμών του πετρελαίου, σταματήστε τα εμπάργκο».

Πηγή: skai.gr

Πηγή: skai.gr