Προτροπή βρετανικής κυβέρνησης προς Τουρκία για σεβασμό της ελευθεροτυπίας

0
70

Λονδίνο: Θανάσης Γκαβός

Η Τουρκία θα πρέπει να σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα όλων των πολιτών της, σημείωσε σε δήλωσή της η Υφυπουργός Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου Γουέντι Μόρτον, απαντώντας σε κοινοβουλευτική ερώτηση για την καταπάτηση της ελευθεροτυπίας από την κυβέρνηση Ερντογάν.

Η Συντηρητική βουλευτής βορείου Λονδίνου Τερέζα Βίλιερς υπέβαλε γραπτή ερώτηση προς τον Υπουργό Εξωτερικών Ντόμινικ Ράαμπ ζητώντας να πληροφορηθεί αν προτίθεται να κάνει διάβημα προς τον Τούρκο ομόλογό του για την προστασία της ελευθεροτυπίας στην Τουρκία.

Είχε προηγηθεί επιστολή της κ. Βίλιερς και του επίσης Συντηρητικού βουλευτή βορείου Λονδίνου Μάθιου Όφορντ προς τον κ. Ράαμπ στην οποία επισημαίνονταν συγκεκριμένες περιπτώσεις δημοσιογράφων που υφίστανται διώξεις από τις τουρκικές αρχές.

Αναλαμβάνοντας να απαντήσει, η αρμόδια για τις ευρωπαϊκές υποθέσεις Υφυπουργός Εξωτερικών σημείωσε ότι η βρετανική πλευρά «εγείρει τακτικά» σε συζητήσεις με τις τουρκικές αρχές «στο υψηλότερο επίπεδο» τις ανησυχίες της για το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, περιλαμβανομένης της ελευθερίας της έκφρασης.

«Θα συνεχίσουμε να συζητούμε με την τουρκική κυβέρνηση για αυτά τα σημαντικά θέματα και να προτρέπουμε σε σεβασμό της ελευθερίας και σε προστασία των μέσων ενημέρωσης. Είμαστε ξεκάθαροι στην προσδοκία μας ότι η Τουρκία, όπως όλες οι χώρες, θα πρέπει να τηρεί τις υποχρεώσεις της αναφορικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα προς όλους τους τομείς της κοινωνίας», ανέφερε στην απάντησή της η κα Μόρτον.

Πηγή: skai.gr

Πηγή: skai.gr