«Προσοχή» συστήνει ο Τζόνσον λόγω της Όμικρον, αλλά επιμένει κατά των αυστηρότερων μέτρων

0
40

Λονδίνο, Θανάσης Γκαβός

Ο Πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου κάλεσε τους πολίτες να είναι «προσεκτικοί» τις επόμενες εβδομάδες έναντι του κινδύνου που συνιστά η παραλλαγή Όμικρον, αλλά επέμεινε ότι η κυβέρνηση «δε θέλει να κάνει τις επιλογές του καθενός για την κοινωνική του ζωή».

Κατά τη διάρκεια επίσκεψης σε εμβολιαστικό κέντρο το μεσημέρι της Πέμπτης, ο κ. Τζόνσον επανέλαβε ότι η κυβέρνηση δεν προβαίνει σε lockdown, άμεσο ή έμμεσο και πρόσθεσε ότι για να αποφύγει κανείς την απομόνωση τα Χριστούγεννα λόγω μόλυνσης από την Όμικρον, το λογικό είναι να κάνει ένα τεστ πριν πάει σε μία συνάντηση που συνιστά «προτεραιότητα» και να προσέλθει για την αναμνηστική δόση του εμβολίου κατά του κορωνοϊού.

Το μήνυμα του Βρετανού Πρωθυπουργού ήταν αυτή τη φορά πιο κοντά στη σύσταση από τον αρχίατρο Αγγλίας καθηγητή Κρις Γουίτι προς τους πολίτες να αποφύγουν κοινωνικές συναθροίσεις που δεν είναι σημαντικές και δεν αποτελούν προτεραιότητά τους.

Τη σύσταση αυτή επανέλαβε ο καθηγητής Γουίτι ενώπιον της επιτροπής υγείας της Βουλής των Κοινοτήτων το πρωί. Στην ίδια επιτροπή η επικεφαλής ιατρική σύμβουλος της Υπηρεσίας Υγειονομικής Ασφαλείας ΗΒ Δρ Σούζαν Χόπκινς εκτίμησε ότι η τιμή R του ρυθμού αναπαραγωγής της παραλλαγής Όμικρον είναι μεταξύ του 3 και του 5, ενώ για τη Δέλτα είναι 1,1-1,2.

Συντηρητικοί βουλευτές που καταψήφισαν την Τρίτη τα περιοριστικά μέτρα που έχει υιοθετήσει η κυβέρνηση, ιδίως το μέτρο των πιστοποιητικών εμβολιασμού, επέκριναν τις προειδοποιήσεις των επιστημόνων ως υπερβολικές.

Παρέπεμψαν δε στις αναφορές από πολλές επιχειρήσεις εστίασης ότι τα τελευταία 24ωρα δέχονται συνεχώς ακυρώσεις κρατήσεων, κάνοντας λόγο για έμμεσο lockdown.

Η κατάσταση αυτή εντείνει το κάλεσμα προς την κυβέρνηση για νέο πακέτο οικονομικής στήριξης των επιχειρήσεων, κάτι που και η Πρωθυπουργός της Σκωτίας Νίκολα Στέρτζιον ζήτησε επισήμως από τον κεντρική κυβέρνηση στο Γουέστμινστερ.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Υπουργός Οικονομικών Ρίσι Σούνακ θα έχει εντός της ημέρας τηλεδιάσκεψη με εκπροσώπους του επιχειρηματικού κόσμου. Ο υπουργός δέχεται επικρίσεις από την αντιπολίτευση διότι βρίσκεται αυτή την περίοδο για συναντήσεις στις ΗΠΑ.
 

Πηγή: skai.gr

Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Πηγή: skai.gr