Πρόσω ολοταχώς για αυξήσεις επιτοκίων από την ΕΚΤ λόγω πληθωρισμού

0
289

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ενδέχεται να χρειαστεί να αυξήσει τα επιτόκια έως και τρεις φορές φέτος, για να καταπολεμήσει τον υψηλότερο πληθωρισμό, δήλωσε ο Ρόμπερτ Χόλτσμαν, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ και κεντρικός τραπεζίτης της Αυστρίας σε συνέντευξή του στην αυστριακή εφημερίδα Salzburger Nachrichten.

«Πιστεύω ότι θα ήταν σκόπιμο να γίνουν τουλάχιστον δύο ή και τρία βήματα», είπε ο Χόλτσμαν αναφερόμενος στην αύξηση των επιτοκίων. «Αυτά θα μπορούσαν να είναι μικρότερα, όπως 0,25 ποσοστιαίες μονάδες το καθένα. Εάν αυτό γινόταν μέχρι τον Δεκέμβριο, θα είχε ως αποτέλεσμα ότι έως το 2023 τα επιτόκια καταθέσεων για τις τράπεζες, που είναι τώρα μείον 0,5%, θα ήταν σε θετικό έδαφος» είπε ο Χόλτσμαν.

Ο Αυστριακός κεντρικός τραπεζίτης είπε ότι οποιαδήποτε τέτοια αύξηση των επιτοκίων θα εξακολουθούσε να αφήνει τα επιτόκια δανεισμού σημαντικά κάτω από τους ιστορικούς μέσους όρους.

Ερωτηθείς για το πόσο θα επηρεάσει τις αποφάσεις της ΕΚΤ η κίνηση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των Ηνωμένων Πολιτειών να αυξήσει τα επιτόκια, ο Χόλτσμαν τόνισε:  «Η ΕΚΤ σίγουρα θα πρέπει να το συνεκτιμήσει στην απόφασή της τον Ιούλιο. Γιατί αυτή η αύξηση των επιτοκίων επιβεβαιώνει την εξαγγελθείσα πορεία της Fed. Αυτό αυξάνει τη διαφορά των επιτοκίων σε σχέση με την Ευρώπη, πράγμα που με τη σειρά της σημαίνει ότι η πίεση στη συναλλαγματική ισοτιμία του ευρώ έχει αυξηθεί περαιτέρω».

Οι αναλυτές αναμένουν ότι η ΕΚΤ θα αρχίσει πιθανώς να αυξάνει τα επιτόκια τον Ιούλιο καθώς ο μέσος πληθωρισμός στην ευρωζώνη  είναι προς το παρόν στο 7,5%. 

Όλι Ρεν: Αυξήσεις επιτοκίων από Ιούλιο

Ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Φινλανδίας, Όλι Ρεν, τάχθηκε σε δηλώσεις του σε ΜΜΕ της Γερμανίας υπέρ της αύξησης από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) των επιτοκίων αναφοράς της τον Ιούλιο, καθώς η ευρωζώνη έχει βρεθεί αντιμέτωπη με θεαματική αύξηση του πληθωρισμού.

«Πρέπει να αποφύγουμε το να σκληρύνουν οι πληθωριστικές προσδοκίες», τόνισε το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στη Die Welt, αναφερόμενος ειδικά στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

«Είναι επομένως σημαντικό να στείλουμε μήνυμα προς αυτή την κατεύθυνση. Συμφωνώ να αυξηθούν τα επιτόκια αναφοράς το τρίτο τρίμηνο, πιθανόν τον Ιούλιο», πρόσθεσε.

Ο πληθωρισμός έφθασε σε ιστορικό επίπεδο, στο 7,4% τον Μάρτιο σε ετήσια βάση, πολύ πιο ψηλά από τον στόχο της ΕΚΤ, που είναι να κυμαίνεται γύρω στο 2% μεσοπρόθεσμα.

Η εξέλιξη αναμένεται να ωθήσει τον κεντρικό πιστωτικό θεσμό της Ευρώπης να προχωρήσει σε αύξηση των κατευθυντήριων επιτοκίων του, όπως έπραξαν ή ανήγγειλαν ήδη άλλες κεντρικές τράπεζες, κατά ειδικούς.

Αναμένεται να αποφασίσει ανάλογα με την εξέλιξη του πολέμου στην Ουκρανία.

Η αύξηση των επιτοκίων αναφοράς, που θα ήταν η πρώτη από το 2011, θα αποτελούσε μείζον βήμα στη διαδικασία εξομάλυνσης της νομισματικής πολιτικής χαλάρωσης που υιοθετήθηκε λόγω των κρίσεων, ειδικά αυτή της πανδημίας του νέου κορονοϊού από το 2020.

«Η αύξηση των επιτοκίων είναι κατά τη γνώμη μου εφικτή τον Ιούλιο», δήλωνε η Ίζαμπελ Σνάμπελ, μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ, την περασμένη Τρίτη στον γερμανικό οικονομικό Τύπο.

Πηγή: skai.gr

Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Πηγή: skai.gr