Προκαλεί και πάλι ο Ερντογάν: Τα σύνορα της καρδιάς μας εκτείνονται σε τρεις ηπείρους και επτά εποχές

0
91

Στα τουρκικά ΜΜΕ γίνονται εκτενείς αναφορές για το θέμα των F-16, με τους σχολιαστές να αναφέρουν ότι έγινε ένα πρώτο βήμα για την απόκτησή τους από τις ΗΠΑ.

Θέμα στα τουρκικά ΜΜΕ έγινε η απόσυρση από το νομοσχέδιο της Γερουσίας για τον αμυντικό προϋπολογισμό των ΗΠΑ (NDAA) των τροπολογιών Μενέντεζ, που επέβαλαν όρους στην Τουρκία για την αγορά και την αναβάθμιση των F-16.

Τα τουρκικά ΜΜΕ σχολίαζαν πως έγινε μεν ένα βήμα, αλλά υπάρχουν κι άλλα που πρέπει να γίνουν, ανέφερε από την Κωνσταντινούπολη ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ, Μανώλης Κωστίδης σημειώνοντας πως πρώτη φορά οι ΗΠΑ στέλνουν μήνυμα προσέγγισης στην Τουρκία

Τα τουρκικά ΜΜΕ ανέφεραν πως τώρα ξεκινά η διαπραγμάτευση Γερουσίας και Βουλής των Αντιπροσώπων, όπου οι όροι για τα F-16 παραμένουν.

Ο δημοσιογράφος Χουλκί Τζεβιζόγλου στο CNN ανέφερε: «Μόλις ακούσαμε την είδηση μάς δημιουργήθηκε η εντύπωση πως αποσύρθηκαν οι όροι για την πώληση των F-16 λες και πέρασε απο τηΓερουσία. Όμως τώρα καταλάβαμε πως τον Ιανουάριο, σήμερα έχουμε 11 Οκτωβρίου δηλαδή σε 2,5 – 3 μήνες απο τώρα αυτή η πρόταση της κυβερνησης θα έρθει στη Γερουσία. Μα και ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπάιντεν στις συναντήσεις του με τον Ερντογάν έλεγε ‘εντάξει, θα τα δώσω, θα κάνω όσα μπορώ, αλλά υπάρχει η Γερουσία’. Τώρα και πάλι υπάρχει η Γερουσία. Αυτό δεν εγκρίθηκε εκεί».

Ο πολιτικός αναλυτής Χασάν Μπασρί Γιαλτσίν σχολίασε: «Tώρα οι ΗΠΑ πέρασαν στη φάση ‘εντάξει θα σας τα δώσουμε τα μαχητικά’. Έκανε ένα βήμα πίσω, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως αυτά τα μαχητικά πράγματι θα παραδοθούν μια μέρα στην Τουρκία. Όλα είναι για να καθυστερήσουν. Βάζουν νομικά, τεχνικά εμπόδια. Σε όλα βρίσκουν δικαιολογία».

Ερντογάν: «Η Τουρκία δεν αποτελείται από τα σύνορα που εμφανίζονται στους χάρτες!»

Νέες εμπρηστικές δηλώσεις από τον Τούρκο πρόεδρο, ο οποίος είπε ότι η Τουρκία δεν αποτελείται από τα σύνορα που εμφανίζονται στους χάρτες, αλλά «τα σύνορα της καρδιάς μας έχουν εύρος τριών ηπείρων και επτά εποχών».

Είπε ακόμη πως «ο Αριστοτέλης και ο Όμηρος και οι πόλεις τους είναι τα ίχνη της ιστορίας μας όπως και της ανθρωπότητας».

Ο Ερντογάν ανέφερε χαρακτηριστικά: «Όπως όλα τα σημεία της Ανατολίας κάθε σημείο των Δαρδανελλίων είναι στολισμένο με τα πολύτιμα ίχνη της ιστορίας της ανθρωπότητας και της ιστορίας μας. Aνάμεσα σε αυτά είναι η πόλη του Αριστοτέλη, η Άσσος και η πόλη του Ομήρου, η Τροία. Η Τουρκία δεν είναι μόνο μια χώρα που αποτελείται από τα σύνορα που εμφανίζονται στους χάρτες.

Τα σύνορα της καρδιάς μας έχουν εύρος, όπως το περιγράφουν οι προγονοί μας ως ‘τρεις ήπειροι, επτά εποχές’. Oικοδομούμε την μεγάλη και ισχυρή Τουρκία για όλους τους φίλους μας που έχουν στρέψει το βλέμμα και την καρδιά τους σε εμάς, για όλα τα θύματα για όλους τους καταπιεσμένους».

Τσαβούσογλου: Η Ελλάδα δεν θέλει ειρήνη

Χθες ο υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ισχυρίστηκε ότι η Ελλάδα στρατιωτικοποιεί τα νησιά, άρα δεν θέλει ειρήνη, αλλά σύγκρουση.

«Αφού στέλνει όπλα στα νησιά, πρέπει να υπάρχει απάντηση σε αυτό. Ισχύει το ‘μια νύχτα ξαφνικά’, αυτή είναι η θέση της Τουρκίας για τα εθνικά της συμφέροντα» είπε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών.

Ο Τσαβούσογλου ανέφερε χθες: «Ο πρόεδρός μας έχει ήδη πει ότι όποιος αποτελεί απειλή για την Τουρκία και όποιος επιτίθεται στην Τουρκία, ‘μια νύχτα ξαφνικά…’. Ελλάδα, το ένα, το άλλο, δεν έχει σημασία. Το λέμε ξεκάθαρα. Με ποιες προϋποθέσεις. Είτε η Ελλάδα θιγεί είτε όχι. Δεν έχει σημασία αν οι υποστηρικτές της τρομοκρατίας θίγονται ή όχι.Aυτή είναι η θέση της Τουρκίας. Όταν πρέπει να το κάνουμε αυτό για τα εθνικά μας συμφέροντα και την επιβίωση της Τουρκίας».

»Λέμε ότι η Ελλάδα παραβιάζει τις συμφωνίες που έχουν υπογραφεί για την ειρήνη. Τη Συνθήκη Ειρήνης της Λωζάνης, τη Συνθήκη Ειρήνης των Παρισίων… Ποιος είναι ο σκοπός αυτών των συμφωνιών; Να εγκαθιδρύσουν την ειρήνη. Αυτός είναι ο όρος και ο λόγος για τον οποίο αυτές οι συμφωνίες λένε, ‘δεν μπορείτε να στρατιωτικοποιείτε τα νησιά’. Πρόκειται λοιπόν για μια συμφωνία που υπογράφηκε για την ειρήνη. Για χάρη της ειρήνης, μην φέρνεις όπλα εδώ, αδελφέ. Αλλά η Ελλάδα τα φέρνει. Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει ότι δεν θέλω ειρήνη, θέλω σύγκρουση. Πρέπει να υπάρχει μια απάντηση σε αυτό».

Απειλές από Μπαχτσελί

Ο Ντεβλέτ Μπαχτσελί, κυβερνητικός εταίρος του Ερντογάν, απειλεί να κλείσει τη στρόφιγγα του φυσικού αερίου προς την Ελλάδα. Ο αγωγός αερίου περνάει από εμάς. Η Ελλάδα να σταματήσει να κουνάει το δάχτυλο στην Τουρκία»

«O αγωγός που μεταφέρει ενέργεια στην Ελλάδα είναι ο TANAP. Θα είναι λοιπόν υπέρ της ενεργειακής ασφάλειας της χώρας αυτής, να σταματήσει να κουνάει το δάχτυλο της στην Τουρκία, να σταματήσει να εξαντλεί την υπομονή μας». 

Πηγή: skai.gr

Πηγή: skai.gr