Πρώην διπλωμάτης της Κίνας προειδοποεί για «Αρμαγεδδώνα», αν οι ΗΠΑ ενωθούν με την Αυστραλία για την Ταϊβάν

0
74

Τον Σεπτέμβριο, η Αυστραλία, το Ηνωμένο Βασίλειο και οι ΗΠΑ υπέγραψαν ένα σύμφωνο ασφαλείας που ονομάζεται AUKUS, το οποίο θα βοηθούσε την πρωτεύουσα της Αυστραλίας, την Καμπέρα, να αποκτήσει πυρηνικά υποβρύχια. Η συμφωνία έρχεται εν μέσω κλιμάκωσης των εντάσεων μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας σχετικά με την επιθετικότητα του Πεκίνου στα στενά της Ταϊβάν, όπου πρόσφατα 150 πολεμικά αεροσκάφη παραβίασαν τη Ζώνη Ταυτοποίησης Αεράμυνας (ADIZ) του αυτοδιοικούμενου νησιού.

Το Σάββατο, ο υπουργός Άμυνας της Αυστραλίας Πίτερ Ντάτον είπε στο The Australian ότι θα ήταν «αδιανόητο» η Αυστραλία να μην βοηθήσει τις ΗΠΑ εάν οι τελευταίες κινηθούν για να υπερασπιστούν την Ταϊβάν. «Πιστεύω ότι πρέπει να είμαστε πολύ ειλικρινείς και ειλικρινείς σχετικά με αυτό, να εξετάσουμε όλα τα γεγονότα και τις περιστάσεις χωρίς να δεσμευτούμε εκ των προτέρων, και ίσως υπάρχουν περιπτώσεις όπου δεν θα δεχόμασταν αυτήν την επιλογή, (αλλά) δεν μπορώ να φανταστώ αυτές οι συνθήκες», είπε ο Ντάτον, σύμφωνα με το Reuters.

Οι ενέργειες της Κίνας στα στενά της Ταϊβάν αντικατοπτρίζουν τα σχέδια του προέδρου Σι Τζινπίνγκ να προσαρτήσει το νησί έως το 2027 με στρατιωτική δύναμη, όπως απαιτείται. Σε μια συνέντευξη στο «60 Minutes Australia», ο Βίκτορ Γκάο, ο οποίος υπηρέτησε ως μεταφραστής για τον ηγέτη της Paramount, Ντενγκ Σιαόπινγκ, είπε ότι όσοι εμποδίζουν τις προσπάθειες ενοποίησης είναι «καταδικασμένοι να αποτύχουν».

«Αν η Αυστραλία πάει να πολεμήσει μαζί με αμερικανούς στρατιώτες στην προσπάθεια της Κίνας για επανένωση μεταξύ της ηπειρωτικής Κίνας και της Ταϊβάν της Κίνας, τότε μιλάτε για το χειρότερο πράγμα που θα μπορούσατε να ονειρευτείτε», είπε ο Γκάο. «Ένας πόλεμος μεταξύ Κίνας και Ηνωμένων Πολιτειών θα κλιμακωθεί σύντομα και αυτός θα είναι Αρμαγεδδώνας».

Ο Γκάο, ο οποίος επί του παρόντος υπηρετεί ως αντιπρόεδρος της Κέντρο Διανόησης για την Κίνα και την Παγκοσμιοποίηση (CCG), είπε ότι η συμφωνία που είχε υπογράψει η Αυστραλία με τις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο την έκανε ουσιαστικά στόχο για τα πυρηνικά όπλα της Κίνας.

Οι ΗΠΑ και η Ταϊβάν δεν έχουν επίσημους διπλωματικούς δεσμούς. Ωστόσο, οι ΗΠΑ ενέκρινε τον νόμο για τις σχέσεις της Ταϊβάν το 1979, ο οποίος διατηρεί την «ικανότητα των Ηνωμένων Πολιτειών να αντιστέκονται σε κάθε προσφυγή στη βία ή άλλες μορφές εξαναγκασμού που θα έθεταν σε κίνδυνο την ασφάλεια ή το κοινωνικό ή οικονομικό σύστημα του λαού της Ταϊβάν. ”

Τι λένε οι παρατηρητές: Οι εμπειρογνώμονες έχουν διαφορετικές απόψεις σχετικά με τον επικείμενο πόλεμο στα στενά της Ταϊβάν. Ο Αυστραλός γερουσιαστής Jim Molan, πρώην υποστράτηγος του Αυστραλιανού Στρατού, πιστεύει ότι η Κίνα θα μπορούσε να «κινηθεί ανά πάσα ώρα και στιγμή».

«Βασικά, δεδομένης της δύναμης που έχουν τώρα στον στρατό τους, θα μπορούσαν να δράσουν ανά πάσα στιγμή από εδώ και πέρα», είπε ο Μόλαν στο 60 Minutes. «Και αυτό είναι που με φοβίζει περισσότερο από οτιδήποτε άλλο», συνέχισε.

Ο Μολάν είπε ακόμη ότι πιστεύει ότι το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα στοχεύει να είναι κυρίαρχο περιφερειακά, και ίσως ακόμη και παγκοσμίως. «Αυτό είναι ένα παιχνίδι μηδενικού αθροίσματος. [Η Κίνα] πρέπει να απομακρύνει την Αμερική από τον δυτικό Ειρηνικό για να είναι κυρίαρχη σε αυτή την περιοχή. Τόσο απλό», είπε ο Μόλαν.

Πηγή: skai.gr

Ακολουθήστε το Skai.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Πηγή: skai.gr