Προειδοποίηση Μακρόν για κατάρρευση ευρωπαϊκής ιδέας χωρίς κοινή οικονομική αντιμετώπιση της πανδημίας

0
124

Λονδίνο: Θανάσης Γκαβός

Ο Πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν προειδοποιεί με συνέντευξή του στους Financial Times ότι η ΕΕ κινδυνεύει με κατάρρευση ως «πολιτικό εγχείρημα» αν δεν υποστηρίξει τις πληττόμενες από τον κορωνοϊό οικονομίες, όπως της Ιταλίας και της Ισπανίας.

Κατά τον κ. Μακρόν «δεν υπάρχει άλλη επιλογή» από τη σύσταση ενός ταμείου που «θα μπορεί να εκδίδει αμοιβαίο χρέος με μια αμοιβαία εγγύηση» έτσι ώστε να χρηματοδοτούνται τα κράτη μέλη ανάλογα με τις ανάγκες τους και όχι ανάλογα με το μέγεθος της οικονομίας τους.

Πρόκειται για θέση που βρίσκει αντίθετες κυρίως τη Γερμανία και την Ολλανδία.

Ο Γάλλος Πρόεδρος προειδοποιεί ότι η ΕΕ αντιμετωπίζει μία «στιγμή αλήθειας» καλούμενη να αποφασίσει αν είναι κάτι περισσότερο από απλά μία οικονομική ένωση, με την έλλειψη αλληλεγγύης να είναι πιθανότατο πως θα ενισχύσει τον λαϊκισμό.

«Πιστεύω πως η ΕΕ είναι ένα πολιτικό εγχείρημα. Αν είναι ένα πολιτικό εγχείρημα, ο ανθρώπινος παράγοντας είναι η προτεραιότητα και υπάρχουν έννοιες αλληλεγγύης που πρέπει να ληφθούν υπόψη. (…) Η οικονομία έπεται αυτού και ας μην ξεχάσουμε ότι τα οικονομικά είναι μία ηθική επίσημη», επισημαίνει ο Πρόεδρος Μακρόν.

Ερωτηθείς αν η αποτυχία συμφωνίας επί ενός τέτοιου αμοιβαίου ταμείου θα διακινδύνευε την κατάρρευση της ευρωζώνης, ο κ. Μακρόν απαντά: «Ναι, πρέπει να είμαστε ξεκάθαροι – και επίσης (την κατάρρευση) της ευρωπαϊκής ιδέας».

Πηγή: skai.gr

Πηγή: skai.gr