Προειδοποίηση Χαρδαλιά για τον Μεσογειακό Κυκλώνα – Οι τρεις οδηγίες

0
66

«Καμπανάκι» προς τους πολίτες των περιοχών που αναμένεται να πλήξει από το απόγευμα της Πέμπτης το βαθύ βαρομετρικό χαμηλό, έκρουσε ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Χαρδαλιάς. Εξήγησε ότι το φαινόμενο είναι γνωστό ως «μεσογειακός κυκλώνας» και μοιάζει με τους τροπικούς κυκλώνες των ΗΠΑ αλλά είναι πιο ασθενής, πιο βραχύβιος και μικρότερος σε μέγεθος και πως πρόκειται για ένα σπάνιο φαινόμενο που εμφανίστηκε από το ’95 και μετά και τείνει να ενταθεί.

Από το απόγευμα της Πέμπτης θα ξεκινήσει να εκδηλώνεται αρχικά σε νότιο Ιόνιο και Πελοπόννησο. Θα χτυπηθούν πρώτες Ζάκυνθος, Κεφαλονιά, Ιθάκη, Ηλία, Μεσσηνία. Στη συνέχεια θα προχωρήσει στη Βόρεια Πελοπόννησο και τη Στερεά όπου τα φαινόμενα αναμένεται να είναι ισχυρά και να έχουν μεγάλη διάρκεια. Από το βράδυ της Παρασκευής θα πληγούν οι Κυκλάδες και πιθανόν η Κρήτη.

Σύμφωνα με τον κ. Χαρδαλιά οι επιπτώσεις του φαινόμενου είναι παρεμφερείς με αυτές μιας ισχυρής κακοκαιρίας και ενδέχεται να προκληθούν ζημιές όπως βλάβες σε στέγες πτώσεις στύλων της ΔΕΗ.

Οι τρεις οδηγίες για τους πολίτες των περιοχών που θα πληγούν:

  • Όσοι μένουν σε περιοχές που έχουν πλημμυρίσει στο παρελθόν και κοντά σε χειμμάρους και ποταμούς, να αποφύγουν να μείνουν σε υπόγειους και ημιυπόγειους χώρους και να εξετάσουν την πιθανότητα να φιλοξενηθούν σε συγγενείς ή φίλους
  • Να αποφύγετε οποιαδήποτε μετακίνηση, ασφαλίστε πόρτες και παράθυρα ενώ σε περίπτωση δημιουργίας χείμαρρων μετακινηθείτε στα υψηλότερα σημεία του σπιτιού
  • Μη διασχίζετε χείμαρρους, ρέματα ή δρόμους που έχουν πλημμυρίσει για κανένα λόγο.

 

Πηγή: skai.gr

Πηγή: skai.gr