Πρόεδρος ΣΕΒ: Η Ελλάδα, στους κερδισμένους των επόμενων χρόνων- Οι προϋποθέσεις

0
54

Αν παίξουμε σωστά τα χαρτιά μας, η Ελλάδα το επόμενα πέντε χρόνια θα έχει μία άνευ προηγουμένου ευκαιρία για μεταρρύθμιση της οικονομίας. Έχουμε το ευρωπαϊκό πλαίσιο για την πράσινη ανάπτυξη και την ψηφιακή επανάσταση ενώ και οι πόροι για τις απαιτούμενες επενδύσεις είναι διαθέσιμοι.

Αυτό επεσήμανε σήμερα ο πρόεδρος του ΣΕΒ Δημήτρης Παπαλεξόπουλος μιλώντας στο συνέδριο του Economist για την βιώσιμη ανάπτυξη που πραγματοποιείται στην Αθήνα. Όπως τόνισε “και η πράσινη ανάπτυξη είναι εδώ, ο επιχειρηματικός κόσμος είναι οδηγός στις αλλαγές και η Ελλάδα υπό προϋποθέσεις θα είναι ένας από τους μεγαλύτερους νικητές τα επόμενα χρόνια”.

Πρόσθεσε ωστόσο ότι η εφαρμογή δεν θα είναι απλή υπόθεση καθώς χρειάζεται ένταση των προσπαθειών και επιτάχυνση της εφαρμογής αλλά και από την Ευρώπη αναγνώριση των ιδιαιτεροτήτων του ευρωπαϊκού νότου και της Ελλάδας ειδικότερα.

Ο πρόεδρος του ΣΕΒ ανέφερε ότι η πανδημία επιτάχυνε την προσαρμογή στους τομείς του ψηφιακού μετασχηματισμού και της πράσινης ανάπτυξης ενώ αναφερόμενος στους νέους πιο φιλόδοξους στόχους που έθεσε η ΕΕ ως προς την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, τόνισε πως το ζήτημα δεν είναι ο στόχος αλλά το πώς αυτός θα επιτευχθεί, αν θα ακολουθήσουν οι άλλες χώρες και πώς θα προστατευθεί η ευρωπαϊκή ανταγωνιστικότητα.

“Οι επιχειρήσεις μετασχηματίζονται σε ατμομηχανές της πράσινης ανάπτυξης. Δεν βλέπουν μόνο το κόστος και τους περιορισμούς αλλά και ευκαιρίες για καινοτομία, νέες αγορές και ανταπόκριση στις προσδοκίες των καταναλωτών”, σημείωσε ο κ. Παπαλεξόπουλος. Υπογράμμισε τέλος ότι μετά από δέκα χρόνια κρίσης οι ελληνικές επιχειρήσεις αιφνιδιάστηκαν από την πανδημία, για πολλές (όπως π.χ. τις τουριστικές επιχειρήσεις) το πλήγμα ήταν μεγαλύτερο, ωστόσο οι περισσότερες ανταποκρίνονται και κοιτάζουν τις μακροπρόθεσμες προκλήσεις.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πηγή: skai.gr