Προανήγγειλε νέα αύξηση επιτοκίων η Fed: «Μακρύς ο δρόμος μέχρι την υποχώρηση του πληθωρισμού»

0
25

Η επόμενη συνεδρίαση της Fed έχει προγραμματιστεί για τις 25-26 Ιουλίου

Ο πρόεδρος της αμερικανικής κεντρικής τράπεζας (Fed) Τζερόμ Πάουελ χαρακτήρισε σήμερα Τετάρτη πιθανή την περαιτέρω αύξηση των επιτοκίων μέχρι το τέλος του έτους.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση στη διάρκεια τρίωρης ακρόασης ενώπιον επιτροπής της Βουλής των Αντιπροσώπων, ο Πάουελ είπε ότι δεν θα χαρακτήριζε «παύση» την πρόσφατη απόφαση της Fed να διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκιά της (μεταξύ 5% και 5,25%) ύστερα από 10 διαδοχικές αυξήσεις, επισημαίνοντας πως «σχεδόν όλοι» στην επιτροπή νομισματικής πολιτικής της Fed θεωρούν σκόπιμη την περαιτέρω αύξηση των επιτοκίων «με πιο συγκρατημένο ρυθμό» μέχρι το τέλος του έτους. Οι περισσότεροι αξιωματούχοι της αμερικανικής κεντρικής τράπεζας προβλέπουν άλλες δύο αυξήσεις επιτοκίων, κατά 25 μονάδες βάσης έκαστη.

Όπως εξήγησε ο Πάουελ, παρότι ο πληθωρισμός έχει συγκρατηθεί, παραμένει «πολύ πάνω από τον στόχο του 2%». «Έχουμε ακόμη πολύ δρόμο μπροστά μας, αλλά σημειώνουμε πρόοδο», τόνισε.

Έπειτα από 10 συνεχόμενες αυξήσεις, η Fed αποφάσισε στις 14 Ιουνίου να διατηρήσει σταθερά τα επιτόκια (στο 5-5,25%), μετά από 10 συνεχόμενες αυξήσεις, αν και τα περισσότερα μέλη της ξεκαθάρισαν ότι θα προχωρήσουν σε νέα αύξηση μέχρι τα τέλη του 2023.

Η επόμενη συνεδρίαση της Fed έχει προγραμματιστεί για τις 25-26 Ιουλίου.
 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πηγή: skai.gr