«Πού το πάει ο Ερντογάν»: Σε τί αποσκοπεί η τουρκική προκλητικότητα

0
278

Για πόλεμο νεύρων μιλούν οι ειδικοί παρακολουθώντας την κλιμάκωση της τουρκικής προκλητικότητας. 

Νωρίτερα το πρωί τουρκικά μαχητικά προσέγγισαν και παρενόχλησαν πάνω από τις Οινούσσες, το ελικόπτερο στο οποίο επέβαιναν ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος και ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος ήρθε νωρίτερα στο φως της δημοσιότητας. Την ίδια ώρα μόνο σήμερα 3-5 η Τουρκία έχει προβεί σε μπαράζ υπερπτήσεων στο Αιγαίο με τουλάχιστον 52 παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου.

«Οπωσδήποτε είναι ανησυχητική η κλιμάκωση» αναφέρει ο Διευθυντής του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων Κωνσταντίνων Φίλης και προσθέτει « Θεωρώ ότι με τέτοιου είδους ενέργειες, ένα ατύχημα έρχεται πιο κοντά αλλά εξίσου πιστεύω ότι ακόμη και σήμερα δεν είναι σε ένα οργανωμένο σχέδιο της Τουρκίας η πρόκληση ενός θερμού επεισοδίου με την Ελλάδα.

Σύμφωνα με τον κο Φίλη, η Τουρκία έχει ως τακτικό στόχο να επιτύχει την αποστρατικοποίηση των νησιών, καθώς και την επαναφορά του εναέριου χώρου στα 6 μίλια.

Από την πλευρά του ο Διεθνολόγος και Βουλευτής ΝΔ Αγγελος Συρίγος εκτιμά πως ο Ερντογάν θεωρεί ότι σε εμάς μπορεί να δείξει ότι είναι μεγάλη χώρα. 

«Αυτό είναι ασχέτως της εσωτερικής του καταστάσως. Θα το επιχειρήσει ούτως η άλλως» αναφέρει και συμπληρώνει πως πρόκειται για παιχνίδι ατοχών και άμυνας.

«Πρέπει να μεταφέρουμε κι εμείς την πίεση μας προς την Τουρκία με κάποιο τρόπο»

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις που γίνονται στο Πεντάγωνο από επιτελείς σκοπός της Τουρκίας είναι να συντηρήσει τις εστίες έντασης με τον Τούρκο Πρόεδρο να πιέζεται πάρα πολύ στο εσωτερικό του θέλοντας να δημιουργεί συνεχώς νέα μέτωπα αλλά και να συντηρεί τα υπάρχοντα.

Συγκεκριμένα, φαίνεται πως η Τουρκία θέλει να παρασύρει την Ελλάδα σε ένα παιχνίδι εντυπώσεων αλλά και επικίνδυνων περιστατικών που ενδεχομένως να μπορούσαν να οδηγήσουν στην συντέλεση ενός επεισοδίου.

Σε κάθε περίπτωση η Ελλάδα προβληματίζεται από τις εξελίξεις αλλά αντιμετωπίζει την στάση της Τουρκίας με απόλυτη ψυχραιμία καθώς οι επιτελείς εκτιμούν πως οι κινήσεις αυτές είναι έως έναν βαθμό αναμενόμενες κι έτσι οι Ένοπλες Δυνάμεις είναι κάθε φορά έτοιμες να απαντήσουν άμεσα αλλά και με αποφασιστικότητα.

Πηγή: skai.gr

Πηγή: skai.gr