Πώς κρατά ο Κιμ Γιονγκ Ουν τη Δύση στο σκοτάδι; Πρώην αναλυτές της CIA εξηγούν

0
93

Τι συμβαίνει πραγματικά στη Βόρεια Κορέα; Αληθεύουν οι φήμες για την υγεία του ηγέτη της χώρας Κιμ Γιονγκ Ούν; Γιατί δεν εμφανίζεται; Τι δουλειά έχει το τρένο του σε παραθαλάσσιο θέρετρο;

Οι πληροφορίες για τις εξελίξεις στην Πιονγκγιανγκ φτάνουν με το σταγονόμετρο και συχνά είναι από αμφιλεγόμενες πηγές, δημιουργώντας ένα πέπλο μυστηρίου και μια παγκόσμια φρενίτιδα γύρω από μια χώρα και έναν ηγέτη που ξέρει να κρύβει καλά τα μυστικά από τη δύση.

«Τείνω να πιστέψω ότι κανείς δεν ξέρει (για την υγεία του Κιμ), ούτε οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ, δήλωσε για το θέμα στους Financial Times, η Ρέιτσελ Λι αναλύτρια που ειδικεύεται στα ζητήματα της Βόρειας Κορέας εδώ και είκοσι χρόνια και έχει συνεργαστεί με την κυβέρνηση, με think tanks και με ειδησεογραφικές υπηρεσίες.

Την Δευτέρα πάντως, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ άφησε να εννοηθεί ότι γνωρίζει πως ο 36χρονος βορειοκορεάτης ηγέτης είναι ζωντανός.

«Ελπίζω ότι είναι καλά. Ξέρω τι του συμβαίνει» δήλωσε ο Τραμπ αινιγματικά χωρίς να αποκαλύψει περισσότερα.

Η Σου Μι Τέρι πρώην αναλύτρια της CIA που συνεργάστηκε τόσο με τον Τζόρτζ Μπους όσο και με τον Μπάρακ Ομπάμα για θέματα της Βορείου Κορέας, εξήγησε πόσο σύνθετο ήταν το έργο της όταν αξιολογούσε τις πληροφορίες για τα τεκταινόμενα στην Πιονγκγιανγκ και πως ανησυχούσε διαρκώς μήπως πέσει θύμα παραπλάνησης.

«Πιστέψτε με (οι αμερικανοί αξιωματούχοι) δεν ξέρουν τι γίνεται» τόνισε η κ. Τέρι που τώρα είναι ανώτερη συνεργάτης του Κέντρου Στρατηγικών και Διεθνών Σπουδών

«Δεν είναι μόνο οι Αμερικάνοι, είναι και ο υπόλοιπος κόσμος. Υπάρχει λόγος που κανείς δεν γνώριζε για 48 ώρες (ότι ο πρώην ηγέτης Κιμ Γιονγκ Ιλ είχε πεθάνει) και τελικά το μάθαμε μόνο επειδή οι Βορειοκορεάτες αποφάσισαν να μας το πούνε», πρόσθεσε.

Η κ. Τέρι επεξεργαζόταν υποκλοπές, δορυφορικές εικόνες και ελάχιστες πληροφορίες προερχόμενες από βορειοκορεάτες αξιωματούχους. Εξήγησε ότι ο μόνος τρόπος που θα υπήρχε για να μάθουμε τώρα τι συμβαίνει με τον Κιμ Γιονγκ Ουν θα ήταν εάν μιλούσε κάποιος από κορυφαίος αξιωματούχος της χώρας, αλλά και πάλι δεν είναι σίγουρο πως και εκείνος θα γνώριζε τι συμβαίνει.

Αναλυτές εξηγούν ότι υπάρχουν διαβαθμίσεις στην πρόσβαση σε ευαίσθητες πληροφορίες στο εσωτερικό της διοίκησης της Πιονγκγιανγκ ειδικά όσον αφορά τον ίδιο τον ηγέτη της χώρας.

Η Γουνγκ Πακ, επίσης πρώην αναλύτρια της CIA περιέγραψε στους Financial Times το σύστημα που προστατεύει τις πληροφορίες της Βορείου Κορέας λέγοντας πως ο κύκλος κλείνει όλο και περισσότερο όσο πλησιάζει τον Κιμ Γιονγκ Ούν.

Εξήγησε ότι οι βορειοκορεάτες αξιωματούχοι φοβούνται να μιλήσουν ακόμη και ο ένας στον άλλο γιατί κινδυνεύουν.

«Συντηρεί (ο Κιμ) την αναταραχή ώστε κανείς να μην ξέρει ποιον να εμπιστευτεί και μεμονωμένα είναι πολύ πιο λίγες οι πιθανότητες να τον αμφισβητούν και να σχηματίζουν ομάδες. Η μυστικοπάθεια είναι μέρος της επιβίωσης», ανέφερε η Πακ.

Ο Βορειοκορεάτης Ταε Γιονκ Χο πρώην ανώτερος διπλωμάτης στην Ευρώπη και το Ηνωμένο Βασίλειο που αυτομόλησε στη Σεούλ, αμφισβητεί κατά πόσο ακόμη και το Πεκίνο, που έχει πιο στενούς δεσμούς με την Πιονγκγιανγκ γνωρίζει τι συμβαίνει πραγματικά με την υγεία του Κιμ.

«Ούτε οι υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι της Βορείου Κορέας δεν θα γνωρίζουν, εκτός από την Ρι Σολ Γιου (σύζυγό του Κιμ) και τους στενούς συνεργάτες του» εκτίμησε ο κ. Τάε.

Η Νότια Κορέα αλλά και οι ΗΠΑ μαθαίνουν σημαντικές πληροφορίες για το πυραυλικό πρόγραμμα της χώρας από δορυφορικές εικόνες και από κατασκοπευτικά αεροπλάνα. Η τεχνολογία έχει παίξει μεγάλο ρόλο και στον έλεγχο της εφαρμογής των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί στην Βόρεια Κορέα, μέσω του εντοπισμού παράνομων μεταφορών φορτίων μέσω θαλάσσης

Το περασμένο Σάββατο η ομάδα δορυφορικής παρακολούθησης της Βόρειας Κορέας 38 North με έδρα τις ΗΠΑ, ανακοίνωσε πως τρένο το οποίο «πιθανότατα ανήκει στον Κιμ Γιονγκ Ουν» εντοπίστηκε κοντά στο θέρετρο Ουονσον.

Οι ειδικοί πάντως αναφέρουν ότι δεν θα πρέπει να βγαίνουν υπερβολικά εύκολα συμπεράσματα με βάση τέτοιου είδους πληροφορίες καθώς η Πιονγκγιανκ ξέρει καλά να παίζει το παιχνίδι του αποπροσανατολισμού.

Το 2011 η νοτιοκορεάτικη εφημερίδα Chosun Ilb επικαλούμενη πληροφορίες μυστικών υπηρεσιών, ανέφερε ότι για την μετακίνηση του πρώην ηγέτη της Βορείου Κορέας Κιμ Γιον Ιλ χρησιμοποιήθηκαν τρία διαφορετικά τρένα, τα δυο εκ των οποίων κινούνταν ταυτόχρονα.

Σε αντίθεση με τον πατέρα του πάντως, ο Κιμ Γιονγ Ουν έχει κάνει κάποιες συναντήσεις με διεθνείς ηγέτες. Από το 2018, έχει συναντηθεί με τους ηγέτες της Κίνας, της Νοτίου Κορέας και τρεις φορές με τον Ντόναλντ Τραμπ. 

Στο περιθώριο αυτών των συναντήσεων έχουν γίνει πολλές ακόμα επαφές μεταξύ διπλωματών και στελεχών μεταξύ των χωρών, για θέματα οικονομίας και εξωτερικής πολιτικής.

Καθώς ο Κιμ Γιονγκ Ουν ακόμη δεν έχει κάνει την εμφάνισή του, το ενδιαφέρον των αναλυτών στρέφεται στην αδελφή του, Κιμ Γιο-τζονγκ και αν θα μπορούσε να είναι η διάδοχός του.

«Δεν ξέρουμε τι συμβαίνει επειδή το καθεστώς Κιμ δεν θέλει να γνωρίζει ο κόσμος» είπε η κ. Πακ.

Πηγή: skai.gr

Πηγή: skai.gr