Πολωνία για βέτο: Προστατεύει την Ευρώπη από την παραβίαση των Συνθηκών

0
169

Ο υπουργός Εξωτερικών της Πολωνίας Ζμπίγκνιεφ Ράου υπερασπίζεται τη θέση της κυβέρνησής του στη διαμάχη με την ΕΕ σχετικά με τον έλεγχο της τήρησης των αρχών του κράτους δικαίου.

Σε άρθρο του το οποίο θα δημοσιευτεί στο αυριανό φύλλο της εφημερίδας «Frankfurter Allgemeine Zeitung» (FAZ) ο υπουργός Εξωτερικών της Πολωνίας Ζμπίγκνιεφ Ράου παραπέμπει «στην αρχή των Συνθηκών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σύμφωνα με την οποία τα κράτη μέλη είναι “κυρίαρχα των συνθηκών”, αρχή για την οποία έχει αποφανθεί επανειλημμένα και το Γερμανικό Ομοσπονδιακό Συνταγματικό Δικαστήριο».

Ο Ράου γράφει επίσης: «Σήμερα εναπόκειται στην Πολωνία να υπερασπιστεί την αρχή της νομιμότητας. Η Ευρωπαϊκή Ένωση θέλει τώρα να εισαγάγει αυθαίρετα νομικές ρυθμίσεις που κανένα κράτος μέλος δεν έχει επικυρώσει. Αυτό έρχεται σε αντίθεση με την αρχή της νομιμότητας. Η κοινωνία πρέπει να προστατευτεί από αυτές τις προσπάθειες. Η Πολωνία έπρεπε να απειλήσει με άσκηση βέτο για να προστατεύσει την Ευρώπη από την παραβίαση των Συνθηκών».

Τέλος, τονίζει πως «Χωρίς την αλλαγή των Συνθηκών, η Πολωνία δεν θα δεχτεί κανένα άλλο όργανο (ελέγχου) από αυτά που ορίζει στο Άρθρο 7 της Συνθήκης της ΕΕ. Για τη μεταρρύθμιση της πολωνικής δικαιοσύνης δεν είναι αρμόδια η ΕΕ και δεν επιτρέπεται να ιδιοποιηθεί (αυτήν την αρμοδιότητα) αυθαίρετα. Μόλις εγκαταλειφθούν τέτοιου είδους προσπάθειες, η Πολωνία θα είναι έτοιμη να αποδεσμεύσει τα κονδύλια για την καταπολέμηση των συνεπειών της πανδημίας της κορώνας και για τον προϋπολογισμό της ΕΕ, δήλωσε ο Ράου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ. Frankfurter Allgemeine Zeitung» (FAZ)

Πηγή: skai.gr