Πολωνία: Χιλιάδες διαδήλωσαν ενάντια στον νόμο κατά των αμβλώσεων

0
28

Προηγήθηκε ο θάνατος εγκύου, ο οποίος θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί εάν, σύμφωνα με τους συγγενείς της, οι γιατροί προχωρούσαν σε άμβλωση από τη στιγμή που έβλεπαν ότι οι ελπίδες επιβίωσης του εμβρύου που κυοφορούσε είχαν λιγοστέψει.

Χιλιάδες Πολωνοί διαδήλωσαν σήμερα στη Βαρσοβία για να καταγγείλουν τον θάνατο μιας εγκύου, για τον οποίο κατηγορούν τον νόμο κατά των αμβλώσεων, έναν από τους πιο περιοριστικούς στην Ευρώπη.

Η 33χρονη Ντορότα Λάλικ πέθανε στις 24 Μαΐου σε νοσοκομείο στο Νόβι Ταργκ της νότιας Πολωνίας. Είχε εισαχθεί εκεί τρεις μέρες νωρίτερα, μόλις είχαν σπάσει τα νερά της.

Πέθανε από σηψαιμία που προκλήθηκε από τον θάνατο του εμβρύου 20 εβδομάδων που κυοφορούσε, σύμφωνα με ανακοίνωση της οικογένειάς της.

“Οι νοσοκόμες της είπαν να ξαπλώσει με τα πόδια πάνω από το κεφάλι της για να συγκρατεί τα νερά”, είπε ο σύζυγος της Ντορότα Λάλικ στην εφημερίδα Gazeta Wyborcza. “Κανείς δεν πρότεινε να προκληθεί αποβολή για να σωθεί η Ντορότα, αφού οι πιθανότητες επιβίωσης του μωρού είχαν λιγοστέψει”, πρόσθεσε ο Μάρτσιν Λάλικ.

Ο νόμος κατά των αμβλώσεων επιτρέπει θεωρητικά στους γιατρούς να κάνουν άμβλωση εάν η ζωή της γυναίκας κινδυνεύει, αλλά στην πραγματικότητα είναι τόσο περιοριστικός που οι γιατροί φοβούνται να το κάνουν.

“Προκαλούν το θάνατο νέων γυναικών, νέων μητέρων στην Πολωνία, επειδή φοβούνται τις συνέπειες ή έχουν ένα συγκεκριμένο όραμα για τον κόσμο”, είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο η Γιούλια Τσέσλακ, μια 40χρονη διαδηλώτρια κρατώντας ένα πανό που έγραφε: “Σταματήστε να μας σκοτώνετε!”.

Παρόμοιες διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν σε σχεδόν πενήντα πόλεις και κωμοπόλεις της Πολωνίας.

“Όλα είναι πολιτική όταν είσαι γυναίκα στην Πολωνία”, επέκρινε μια άλλη διαδηλώτρια, η Καταρζίνα Κότουλα, βουλευτής της Νέας Αριστεράς. “Κυρίως αν είσαι έγκυος”, πρόσθεσε. “Λόγω των πολιτικών αποφάσεων, γυναίκες πεθαίνουν στα πολωνικά νοσοκομεία”.

Τον Μάρτιο, Πολωνή ακτιβίστρια καταδικάστηκε από δικαστήριο της Βαρσοβίας σε κοινωφελή εργασία γιατί είχε βοηθήσει σε μια άμβλωση — μια πρωτοφανής περίπτωση στην Πολωνία.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση που διενεργήθηκε στις αρχές Μαρτίου, το 83,7% των Πολωνών είναι υπέρ της άρσης της απαγόρευσης της άμβλωσης. Μόνο το 11,5% των ερωτηθέντων θα ήθελε να διατηρηθεί το υφιστάμενο νομικό καθεστώς.

Η Πολωνία, χώρα με καθολική παράδοση, είχε ήδη έναν από τους πιο περιοριστικούς νόμους της Ευρώπης για τις αμβλώσεις, όταν το Συνταγματικό Δικαστήριο πέρυσι τάχθηκε στο πλευρό της λαϊκιστικής-εθνικιστικής κυβέρνησης κηρύσσοντας “αντισυνταγματική” τη διακοπή της κύησης σε περίπτωση εμβρυϊκής δυσπλασίας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πηγή: skai.gr