Politico: Οι 11 του Qatargate και που βρίσκονται σήμερα

0
40

Η έρευνα, που βρισκόταν σε εξέλιξη μήνες, αποτελεί το «πρώτο σκαλοπάτι» σε μια προσπάθεια για αποκάλυψη…«υψηλού ρίσκου» από Βέλγους εισαγγελείς και φέρει όλα χαρακτηριστικά ενός σενάριου του Χόλιγουντ.

Ήταν πρωί Παρασκευής τον περασμένο Δεκέμβριο, όταν η βελγική αστυνομία μετά από στοχευμένες έρευνες, προχώρησε στην έκδοση ενταλμάτων κατά κορυφαίων πολιτικών προσώπων σε ένα σκάνδαλο με χρηματισμούς που στόχο ήταν την άσκηση επιρροής.

Η υπόθεση που θα ονομαζόταν γρήγορα Qatargate, αφορά έναν σκοτεινό υπόκοσμο ξένων παρεμβάσεων που υποσκάπτει τον πυρήνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η έρευνα, που βρισκόταν σε εξέλιξη μήνες, αποτελεί το «πρώτο σκαλοπάτι» σε μια προσπάθεια για αποκάλυψη…«υψηλού ρίσκου» από Βέλγους εισαγγελείς και φέρει όλα χαρακτηριστικά ενός σενάριου του Χόλιγουντ.

Υπήρχαν κατάσκοποι, μυστικές συναντήσεις σε πολυτελή ξενοδοχεία, ένα λαμπερό πολιτικό ζευγάρι που καταποντίστηκε και πάνω απ’ όλα, ισχυρισμοί ότι το Κατάρ, το Μαρόκο και η Μαυριτανία είχαν εισχωρήσει βαθιά στις δημοκρατικές διαδικασίες της ΕΕ διαφθείροντας τους ευρωπαίους βουλευτές με μια… ψυχρή και σχεδόν χειρουργική ψυχραιμία που κοστολογείται στα 1,5 εκατομμυρίου ευρώ μετρητά.

Έξι μήνες μετά από  την μοιραία 9η Δεκεμβρίου για τουε πρωταγωνιστές αυτού του πρωτοφανούς πολιτικού θρίλερ, αρκετοί νυν και πρώην ευρωπαίοι βουλευτές βρέθηκαν πίσω από τα κάγκελα με προκαταρκτικές κατηγορίες για διαφθορά, ξέπλυμα βρώμικου χρήματος και συμμετοχή σε εγκληματικό δίκτυο. 

Παράλληλα υποδείξεις από τους επικεφαλής ανακριτές έδειχνα ξεκάθαρα ότι οι κατηγορίες θα μπορούσαν να είναι ακόμη περισσότερες.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο —το οποίο εξακολουθεί να τελεί υπό καθεστώς σοκ— επιδίδεται σε μεταρρυθμίσεις ηθικής σε μια προσπάθεια να «καθαρίσει τον αέρα από τη δυσωδία της διαφθοράς πριν από τις ευρωεκλογές του επόμενου έτους.

Την ίδια ώρα, το σκάνδαλο πυροδότησε επίσης οργή και επικρίσεις στη σοσιαλιστική οικογένεια προς την οποία επισήμως ανήκαν οι κατηγορούμενοι ευρωβουλευτές.

Με τους περισσότερους βασικούς κατηγορούμενος να έχουν πλέον απελευθερωθεί εν αναμονή της δίκης, το Κοινοβούλιο φιλοξενεί και πάλι έναν από τους κατηγορούμενους ευρωβουλευτές που επιστρέφει στα καθήκοντα του ενώ και δεύτερος κατηγορούμενος βουλευτής επιθυμεί να ασκήσει και πάλι τα βουλευτικά του καθήκοντα.

Οι Βέλγοι εισαγγελείς επιμένουν, τουλάχιστον σύμφωνα με το ρεπορτάζ από τη βελγική εφημερίδα Le Soir, ότι η έρευνα θα μπορούσε να ολοκληρωθεί σε μεγάλο βαθμό μέχρι το τέλος του έτους.

Ωστόσο κάθε μήνας που περνά φαίνεται πως περισσότερες είναι τελικά οι ερωτήσεις που γεννώνται σε σχέση με τις απαντήσεις που δίνονται με βασικότερο ερώτημα που επί της ουσίας έμεινε- και ενδεχομένως να μείνει για πάντα αναπάντητο- τό τι έλαβαν πραγματικά ως αντάλλαγμα οι άνθρωποι που φέρεται να προσέγγισαν τους ευρωβουλευτές με στόχο να τους διαφθείρουν.

Σε αυτή τη φάση το Politico επιχειρεί με ένα εκτενές του άθρο να συνοψίσει τα δεδομένα παρουσιάζοντας τους 11 πρωταγωνιστές της υπόθεσης.

Antonio Panzeri, το «πρωτοπαλίκαρο»

Δεν θα ήταν υπερβολή να λεχθεί πως ο Panzeri δεν υπήρξε ποτέ ο κορυφαίου διαμετρήματος πολιτικός άνδρας στους κόλπους του ευρωκοινοβουλίου, έχοντας λίγο ως πολύ σπάνια απασχολήσει την κοινή γνώμη πριν την εμπλοκή του στο σκάνδαλο.

Παλιός συνεργάτης του πρώην ευρωβουλευτή περιγράφει πως ο Panzeri είχε την τάση να περνά τις συνεδριάσεις της κοινοβουλευτικής επιτροπής παρακολουθώντας ντοκιμαντέρ στο YouTube σχετικά με αεροπορικά δυστυχήματα στο iPad του. 

Φυλακισμένος στο Βέλγιο από τον Δεκέμβριο έως τον Απρίλιο, ο Panzeri παραδέχτηκε την ενοχή του και δέχθηκε να κατονομάσει ονόματα σε μια συμφωνία που έγινε με τους εισαγγελείς σε αντάλλαγμα μια ήπια ποινή.

Ελεύθερες αφέθηκαν επίσης η σύζυγος και η κόρη του, που συνελήφθησαν στην Ιταλία.

Στις καταθέσεις του —μερικές από τις οποίες έχει δει το POLITICO—  δεν διστάζει να «δώσει» και άλλους ευρωβουλευτές περιγράφοντας λήψη δώρων και δωροδοκίες σε χρήμα από το Κατάρ, το Μαρόκο και τη Μαυριτανία.

Η αστυνομία κατέσχεσε 600.000 ευρώ σε μετρητά από το σπίτι του στις Βρυξέλλες στις 9 Δεκεμβρίου. 

Παραμένει σε κατ’ οίκον περιορισμό στις Βρυξέλλες.

Εύα Καϊλή, ο… «διάττοντας αστέρας»

Η λαμπερή Ελληνίδα δημοσιογράφος εγκατέλειψε τα ΜΜΕ για την πολιτική ενώσο η καριέρα της ήταν στα ύψη, και κατείχε το αξίωμα του αντιπρόεδρου της Βουλής την περίοδο της αποκάλυψης του σκανδάλου.

Στις 9 Δεκεμβρίου, έδωσε στον πατέρα της μια βαλίτσα γεμάτη μετρητά, την οποία και έφερε μαζί του όταν τον συνέλαβαν εν συνεχεία οι αρχές αφού είχε αποχωρήσει από το διαμέρισμα της κόρης του.

Η Καϊλή οδηγήθηκε στη φυλακή και μέσα σε λίγες μέρες έχασε το βουλευτικό της αξίωμα.

Είχε κάνει ομιλίες υπέρ του Κατάρ στο Κοινοβούλιο ενόψει του Παγκοσμίου Κυπέλλου της FIFA.

Ασκησε πιέσεις σε άλλους ευρωβουλευτές για να υιοθετήσουν μια πιο ήπια γραμμή όσον αφορά το ζήτημα που είχε προκύψει αναφορικά με το πως αντιμετωπίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα η χώρα ενώ έδωσε «το παρών», χωρίς να χρειάζεται, σε ψηφοφορία για την απαλλαγή από την υποχρέωση θεώρησης εισόδο για το Κατάρ.

Επέμεινε στην αθωότητά της από την αρχή, αρνούμενη να υποχωρήσει παρά το γεγονός ότι πέρασε περισσότερο στη φυλακή από οποιονδήποτε άλλο ύποπτο της υπόθεσης, χρόνο κατά τον οποίο υποστηρίζει πως δέχθηκε πολύ κακή μεταχείριση με τις αρχές να έχουν παραβιάσει τα δικαιώματά της ως μητέρα βρέφους.

Πρόσφατα απαλλαγμένη από το καθεστώς του κατ’ οίκον περιορισμού, σχεδιάζει μια πολιτική επιστροφή στο Κοινοβούλιο συμβουλευόμενη τους δικηγόρους της.

Χωρίς ωστόσο να διαφαίνεται η επιστροφή της με κανένα πολιτικό κόμμα ή ομάδα της ΕΕ, και με μια δίκη του Κατάργκεϊτ να κρέμεται ως «δαμόκλειος σπάθη» πάνω από το κεφάλι της ενώ εκκρεμεί για αυτήν και μια ανεξάρτητη ποινική έρευνα για κατάχρηση κονδυλίων της ΕΕ, η προσπάθειά της να μετασχηματίσει το αφήγημα παρουσια΄ζοντας εαυτόν ως θύμα αντί για θύτη, μοιάζει αδύνατη.

Φραντσέσκο Τζιόρτζι, ο έμπιστος

Ο Τζιόρτζι σύντροφος της Εύας Καϊλή και πατέρας της κόρης τους, λειτούργησε ως συνδετικός κρίκος ανάμεσα στην Ελληνίδα ευρωβουλευτή και τον Αντόνιο Παντσέρι.

Η γνωριμία των δύο ανδρών ήταν μακρόχρονη αφού ο Τζόρτζι είχε για χρόνια καθήκοντα διερμηνέα και… μεταφορέα τσαντών του Παντσέρι.

Συνελήφθη λίγα λεπτά πριν από την Εύα Καϊλή τον Δεκέμβριο, παραδέχτηκε γρήγορα τον ρόλο του στο κύκλωμα του Qatargate αλλά πλέον είναι εκτός φυλακής και ζει κάτω από την ίδια στέγη με την Ελληνίδα ευρωβουλευτή.

Μαρκ Ταραμπέλα, ο αντιήρωας 

Ο Βέλγος σοσιαλιστής ευρωβουλευτής Μαρκ Ταραμπέλα κατηγορείται ότι δέχθηκε δώρα, αφού ο Παντσέρι ισχυρίστηκε ότι δέχτηκε από αυτόν έως και 140.000 ευρώ για να επηρεάσει τις διεργασίες για το Κατάρ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Ο Ταραμπέλα τα διαψεύδει όλα και επιμένει στην αθωότητά του καθ’ όλη τη διάρκεια της εμπλοκής του στο σκάνδαλο από την πρώτη στιγμή όταν και οι αρχές πραγματοποίησαν έφοδο στο σπίτι του,  παρουσία της προέδρου του ΕΚ, Ρομπέρτα Μετσόλα, μέχρι τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε τον Μάιο.

Αφού συνελήφθη τον Φεβρουάριο, αφέθηκε ελεύθερος τον Απρίλιο και τώρα, όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα «έχει επιστρέψει να κάνει αυτό που κάνουν καλύτερα οι ευρωβουλευτές: να εκφωνούν ομιλίες σε μια άδεια ολομέλεια»

Αντρέα Κοτζολίνο, ο «του μεταιχμίου»

Από τους τρεις εν ενεργεία ευρωβουλευτές των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών που κατηγορούνται για διαφθορά, η περίπτωση του Αντρέα Κοτζολίνο είναι η πιο περίεργη – κυρίως επειδή δεν έχει πατήσει το πόδι του στο Βέλγιο εδώ και μήνες.

Από τότε που συνελήφθη σε νοσοκομείο της Νάπολης τον Φεβρουάριο, αγωνίζεται για την έκδοσή του στο Βέλγιο, ενώ παραμένει σε κατ’ οίκον περιορισμό.

Οι Βέλγοι θέλουν να τον ανακρίνουν καθώς κατηγορείται ότι έθεσε εμπόδια για ψηφίσματα που αφορούσαν χώρες όπως το Μαρόκο με αντάλλαγμα μετρητά.

Το 2019, ανέλαβε από τον Παντσέρι τη θέση του επικεφαλής της αντιπροσωπείας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το Μαγκρέμπ, προσλαμβάνοντας τον Φραντσέσκο Τζιόρτζι.

Μετά από έναν «πόλεμο» γραφειοκρατίας ανάμεσα σε Βέλγιο και Ιταλία, αποφασίστηκε η έκδοσή του στο Βέλγιο αν και ο Κοτζολίνο έχει ασκήσει έφεση στο Ανώτατο Δικαστήριο της Ιταλίας

Αμπντεραχίμ Ατμούν, ο άνθρωπος από το Ραμπάτ

Ως πρεσβευτής του Μαρόκου στην Πολωνία, ο Ατμούν ήταν ένας από τους πιο καλά δικτυωμένους διπλωμάτες στην Ευρώπη.

Σύμφωνα με δύο εντάλματα σύλληψης που είδε το POLITICO, ο Μαροκινός διπλωμάτης εμφανίζεται ως μία από τις τακτικές επαφές του Παντσέρι.

Ο Ατμούν έχει επιστρέψει στο Μαρόκο από τα μέσα του περασμένου Δεκεμβρίου και έκτοτε παραμένει πολύ πολύ διακριτικός για την υπόθεση.

Αλί Μπιν Σαμίχ αλ Μάρι, ο «ελεγκτής»

Ο υπουργός Εργασίας του Κατάρ εξελέγη πριν λίγες μέρες πρόεδρος της ετήσιας διάσκεψης του Οργανισμού Εργασίας των Ηνωμένων Εθνών – παρά την φερόμενη εμπλοκή του στο Qatargate και την κριτική που έχει δεχθεί η χώρα του για τη μεταχείριση των μεταναστών εργατών κατά τη διάρκεια του Μουντιάλ 2022.

Δεν έχει κατηγορηθεί επίσημα αλλά το όνομά του εμπλέκεται στην έρευνα της βελγικής αστυνομίας ως «ελεγκτής» των δραστηριοτήτων του Παντσέρι

Ο Αλ Μάρι ήταν το πρόσωπο της εκστρατείας του Κατάρ με στόχο την προσπάθεια του κερδίσει συμμάχους ενώ ήταν αρκετές οι φορές που βρέθηκε ως καλεσμένος στην υποεπιτροπή ανθρωπίνων δικαιωμάτων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, όπου συναντούσε τακτικά μερικούς από τους κύριους υπόπτους του Qatargate.

O Καταριανός πολιτικός φέρεται να είναι ένας από τους συμμετέχοντες στην διαβόητη συνάντηση σε ξενοδοχείο στις Βρυξέλλες που αποκάλυψε η βελγική Le Soir.

Νικολό Ταλαμάνκα, ο επικεφαλής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων

Ο Ταλαμάνκα ο οποίος ήταν επικεφαλής της ΜΚΟ No Peace Without Justice, συνελήφθη, κατηγορήθηκε για διαφθορά και φυλακίστηκε από τους πρώτους.

Τον Φεβρουάριο, όμως, αφέθηκε ελεύθερος, όταν οι εισαγγελείς φάνηκε να υποβαθμίζουν τον ρόλο του μετά την ομολογία Παντσέρι.

Η ΜΚΟ του από τη μια είχε νοικιάσει χώρο γραφείων στη ΜΚΟ του Παντσέρι και από την άλλη εμφανιζόταν να έχουν ίδιο χορηγό την Human Rights Foundation, οργάνωση η οποία αρνήθηκε οποιαδήποτε γνώση ή ρόλο στο Qatargate.

Μόνικα Μπελίνι, η λογίστρια

Η εισαγγελία του Βελγίου υποπτεύθηκε ότι η λογίστρια του Παντσέρι τον βοήθησε να διακινήσει παράνομο χρήμα βοηθώντας στη δημιουργία μιας εταιρείας-βιτρίνα με την ονομασία Equality Consultancy, η οποία μάλιστα είχε παρουσία στις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα έχει αρνηθεί ότι έχει διαπράξει αδίκημα ενώ τα δεδομένα αναφορικά με το προσωπό της μοιάζουν ακόμη πιο μπερδεμένα αφού εν εξελίξει είναιο ξεχωριστή έρευνα από τις ιταλικές αρχές και για άλλα πρόσωπα γύρω από την Μπελίνι και την εταιρεία της.

Λούκα Βισεντίνι, ο συνδικαλιστής

Ο Βισεντίνι ήταν από τους πρώτους που συνελήφθησαν και στη συνέχεια αφέθηκε ελεύθερος χωρίς να του απαγγελθούν κατηγορίες.

Κατά τη διάρκεια της καμπάνιας για την εκλογή του ως επικεφαλής της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Συνδικάτων (ITUC), ο Βισεντίνι παραδέχθηκε ότι έλαβε περίπου 50.000 ευρώ ως δωρεά από τη ΜΚΟ Fight Impunity του Παντσέρι, χρήματα που του δόθηκαν ως μετρητά σε φακέλους του Άγιου Βασίλη, σύμφωνα με ορισμένα δημοσιεύματα.

Ο Βισεντίνι έχει υποστηρίξει ότι είναι αθώος, λέγοντας ότι τα χρήματα δεν έπαιξαν κανένα ρόλο στη θετική του δήλωση για τις εργασιακές μεταρρυθμίσεις του Κατάρ κατά την θητεία του ως επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Συνδικάτων.

Μαρία Αρενά, «φίλη εργασίας»

Η Μαρία Αρενά ήταν γνωστή ως στενή συνεργάτης του Παντσέρι με την ίδια να περιγράφει την σχέση τους ως «επαγγελματική φιλία»

Η Ευρωβουλευτής από το Βέλγιο ούτε ανακρίθηκε ούτε απαγγέλθηκαν κατηγορίες σε βάρος της με την ίδια να δηλώνει σταθερά ότι είναι αθώα, ότι δεν έχει καμία σχέση με το Qatargate και ότι συνεχίζει το έργο της στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Η Αρενά ήταν από τους πρώτους στους οποίους τηλεφώνησε η Εύα Καϊλή μετά τη σύλληψη του συντρόφου της στις 9 Δεκεμβρίου. Πρόκειται για την ευρωβουλευτή που αντικατέστησε τον Παντσέρι επικεφαλής της υποεπιτροπής ανθρωπίνων δικαιωμάτων του ΕΚ το 2019.

Πηγή: skai.gr

Πηγή: skai.gr