Πέτσας για Barbaros: Έμπρακτη συνέχεια της παραβατικής συμπεριφοράς της Τουρκίας

0
56

Απαράδεκτη χαρακτήρισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, την τουρκική Νavtex για έρευνες στην κυπριακή ΑΟΖ και το γεγονός ότι το Barbaros βρίσκεται ήδη στην Κύπρο υπογραμμίζοντας ότι «είναι έμπρακτη συνέχεια της παραβατικής συμπεριφοράς της Τουρκίας». 

Μάλιστα, έσπευσε να δηλώσει τη στήριξη της Ελλάδας στην Κύπρο σημειώνοντας ότι «συνεχίζει να στηρίζει αταλάντευτα την Κυπριακή Δημοκρατία, τόσο στην προσπάθειά της να λυθεί το Κυπριακό, όσο και στην προσπάθειά της να αντιμετωπιστεί η τουρκική  παραβατικότητα», ενώ πρόσθεσε ότι σήμερα το πρωί, ο πρωθυπουργός είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Κύπρου, Νίκο Αναστασιάδη.

Σε ό,τι αφορά τα ελληνοτουρκικά, ο κ. Πέτσας επανέλαβε ότι «η Ελλάδα στα εθνικά θέματα κινείται με ψυχραιμία, αποφασιστικότητα και εθνική αυτοπεποίθηση» παραθέτοντας όλες τις κινήσεις που έκανε ο πρωθυπουργός για την αντιμετώπιση της τουρκικής προκλητικότητας με το ερευνητικό Ορούτς Ρέις.

«Απέναντι στην παράνομη τουρκική Navtex για παράνομες έρευνες σε περιοχές της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, αντιπαραθέσαμε το Διεθνές Δίκαιο που είναι με το μέρος μας.  Κινητοποιήσαμε τους συμμάχους μας, που βρέθηκαν στο πλευρό μας.  Και αναδείξαμε τόσο τη δυνατότητα, όσο και τη βούλησή μας να κάνουμε ό,τι χρειαστεί για την προάσπιση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων. 
Το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε. έδωσε εντολή στον Ύπατο Εκπρόσωπο της Ένωσης για θέματα εξωτερικής πολιτικής, να καταρτίσει κατάλογο μέτρων, δηλαδή κυρώσεων, εναντίον της γείτονος σε περίπτωση συνέχισης των προκλητικών ενεργειών της.  Με οδηγίες του Πρωθυπουργού, έγινε διάβημα στην Άγκυρα και ενημερώθηκαν ο ΟΗΕ, η Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ»,  επισήμανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.  

Αναφέρθηκε δε στην επικοινωνία που είχε ο Κυριάκος Μητσοτάκης με την Καγκελάριο Μέρκελ, καθώς και με τους Προέδρους της Γαλλίας, της Ρωσίας,της Αιγύπτου και της Κύπρου καθιστώντας σαφές ότι «δεν πρόκειται να ανεχτούμε παραβίαση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων».

Επιπλέον, σημείωσε ότι η ελληνική πλευρά επιθυμεί ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας με τη γειτονική χώρα, ιδίως σε περιόδους έντασης προσθέτοντας ότι «είπαμε – και είναι πάγια εθνική θέση – ότι θέλουμε το διάλογο για τη διευθέτηση της μιας και μόνης ελληνοτουρκικής εκκρεμότητας που αφορά στην οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών μεταξύ των δύο χωρών. Θέλουμε να υπάρξει – όπως έγινε και με την Ιταλία – οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών». 

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κατέληξε ότι η αποκλιμάκωση από την πλευρά της Άγκυρας ήταν ένα θετικό βήμα, απαιτείται, όμως, συνέχεια και συνέπεια, προσήλωση στις αρχές καλής γειτονίας και σεβασμός στο Διεθνές Δίκαιο και ειδικότερα στη Σύμβαση των Η.Ε. για το Δίκαιο της Θάλασσας.

Πηγή: skai.gr

Πηγή: skai.gr