Πέθανε η γάτα-μασκότ της Αγιάς Σοφιάς

0
49

Της Σταματίνας Σταματάκου 

Στην Κωνσταντινούπολη οι γάτες έχουν εξέχουσα θέση. Είναι ζώα κοινής αποδοχής, βρίσκονται παντού στην πόλη, ακόμη και στους ναούς. Η πιο διάσημη γάτα είναι αυτή της Αγιάς Σοφιάς, η οποία πέθανε στις 7 Νοεμβρίου λόγω γηρατειών και αφού νοσηλεύτηκε σε ιδιωτική κτηνιατρική κλινική. Είχε χρώμα γκρι τιγρέ, λαμπερά πράσινα μάτια και ήταν ένα αδέσποτο γατάκι που είχε γεννηθεί στο χώρο του ναού. 

Η Γκλι, όπως ονομαζόταν, ήταν η αγαπημένη κάτοικος της Πόλης και του ναού, ήταν γνωστή όχι μόνο στους ντόπιους αλλά και στους τουρίστες ενώ είχε δικό της λογαριασμό στο Instagram με περισσότερους από 110.000 ακόλουθους. Την είχε χαϊδέψει ακόμη και ο πρώην Αμερικανός Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα.

Για τον θάνατό της δήλωσε ο κυβερνήτης της Κωνσταντινούπολης, Ali Yerlikaya:

 «Λυπάμαι που έχασα την Γκλι. Η γάτα της Αγίας Σοφίας Gli, η οποία έχει υποβληθεί σε θεραπεία σε ιδιωτική κτηνιατρική κλινική στο Levent από τις 24 Σεπτεμβρίου, δυστυχώς, πέθανε λόγω γήρατος, Δεν θα σε ξεχάσουμε ποτέ Gli».

Χαρακτηριστικό του πόσο σημαντική ήταν αποτελεί πως όταν έγινε η μετατροπή της Αγιάς Σοφιάς σε Τζαμί οι τουρκικές αρχές διαβεβαίωσαν δημοσίως ότι θα παραμείνει σπίτι της Γκλι. Η ιστορία της Γκλι στην Κωνσταντινούπολη, που έζησε 16 χρόνια με φροντίδα, αγάπη και πολύ σεβασμό στον θρησκευτικό ναό θα έπρεπε να αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση και στη χώρα μας στην οποία πολλές φορές τα αδέσποτα έχουν αντιμετωπιστεί εχθρικά από πιστούς και ιερείς σε εκκλησίες, έχουν πέσει θύματα διογμών, ξυλοδαρμών ενώ έχουν σημειωθεί ακόμη και περιστατικά με δηλητηριάσεις των ζώων αυτών. 

Πηγή: skai.gr

Πηγή: skai.gr