ΠΕΣΟΣΕ: Στις Σέρρες απετράπη μετωπική σύγκρουση τρένων την τελευταία στιγμή τον περασμένο Μάιο

0
9

Θρίλερ στον σταθμό των Σερρών το Μάιο του 2022 – Η καταγγελία της Πανελλήνιας Ένωσης Σταθμαρχών ΟΣΕ για δύο τρένα που παραλίγο να συγκρουστούν – Το δυστύχημα αποφεύχθηκε τελευταία στιγμή χάρις σε έναν συνταξιούχο σταθμάρχη

Περιστατικό παρόμοιο με αυτό των Τεμπών αποκαλύπτεται ότι είχε συμβεί πριν από 10 μήνες, στις 23 Μαΐου του 2022, στον σταθμό των Σερρών, όταν ακινητοποιήθηκε επιβατική αμαξοστοιχία γεμάτη κόσμο και ταυτόχρονα δόθηκε εντολή σε εμπορικό τρένο να διέλθει από το ίδιο σημείο.

Σύμφωνα με ανάρτηση-καταγγελία της Πανελλήνιας Ένωσης Σταθμαρχών ΟΣΕ (ΠΕΣΟΣΕ), τότε η επιβατική αμαξοστοιχία 3634 ακινητοποιήθηκε στον σταθμό των Σερρών. Αντί να δοθεί εντολή να αποσυρθεί το τρένο με μηχανή εφεδρείας, δίνεται εντολή σε εμπορευματική αμαξοστοιχία να κατευθυνθεί και αυτή στις Σέρρες. Σε έναν σταθμό που δεν λειτουργεί και δεν υπάρχει σταθμάρχης. Τα δύο τρένα είναι πλέον σε τροχιά σύγκρουσης.

«Δεν λειτουργούσε και άρα δεν ήταν εφικτό να διευθετηθούν οι αλλαγές (κλειδιά) σε παρακαμπτήριο, για να μην υπάρξει σύγκρουση των 2 τρένων (κινούνταν και τα 2 επί μονής γραμμής)», επισημαίνεται στην ανάρτηση.

Μόλις έγινε αντιληπτό τι συνέβη, δίνεται εντολή σε εργάτη γραμμής να πάει στον σταθμό Σερρών με κλειδούχο για να κάνουν τις αλλαγές και να γλυτώσουν τη σύγκρουση.

Όπως επισημαίνεται στην καταγγελία της ΠΕΣΟΣΕ, «ξ διάλυση όμως που επικρατεί στον ΟΣΕ δεν έχει τέλος. Ο συνάδελφος εργάτης γραμμής και ο συνάδελφος κλειδούχος που κατέφθασαν στον σταθμό Σερρών διαπίστωσαν ότι δεν είχαν τα κλειδιά του σταθμού Σερρών για να εισέλθουν στο κτίριο και να πάρουν τα απαραίτητα εργαλεία για τις απαιτούμενες ενέργειες».

«Ζητήθηκε μετά από κάποιο λάθος το οποίο είχε γίνει, να γίνει αλλαγή κλειδιού στο σταθμαρχείο Σερρών, το οποίο ήταν κλειστό. Ήδη υπήρχε κίνδυνος αυτό το ανθρώπινο λάθος, να έχει μια τραγική εξέλιξη, γιατί δεν μπορούσαν να βρούνε τον υπεύθυνο, ώστε να ανοίξει την πόρτα του σταθμαρχείου και να γίνει αυτή η αλλαγή κλειδιού», είπε ο Πασχάλης Τόσιος, δημοσιογράφος.

Το δυστύχημα αποφεύχθηκε τελευταία στιγμή χάρις σε έναν συνταξιούχο σταθμάρχη

Ποια λύση βρέθηκε τελικά; Το δυστύχημα που ενδεχομένως θα στοίχιζε δεκάδες ζωές αποφεύχθηκε χάρη σε έναν συνταξιούχο σταθμάρχη.

«Πανικόβλητος ο υπηρεσιακός μηχανισμός του ΟΣΕ και μπροστά σε ένα ενδεχόμενο δυστύχημα που θα στοίχιζε ανθρώπινες ζωές, κάλεσε συνταξιούχο σταθμάρχη της περιοχής που είχε (πώς άραγε βρέθηκαν στην κατοχή του) κλειδιά του σταθμού Σερρών και του ζήτησε να ανοίξει άμεσα το κτίριο, όπως και έκανε», γράφει στην καταγγελία της η ΠΕΣΟΣΕ.

Η καταγγελία της ΠΕΣΟΣΕ καταλήγει με μια δυστυχώς προφητική φράση: «Προειδοποιούμε ότι αν συνεχιστούν οι εγκληματικές αυτές παραλείψεις και ενέργειες θα κοστίσουν ανθρώπινες ζωές».

Πηγή: skai.gr