Περισσότερες εξόδους για τους Βρετανούς από Δευτέρα αναμένεται να ανακοινώσει ο Τζόνσον

0
98

Λονδίνο, Θανάσης Γκαβός

Η χαλάρωση των κανόνων για το πόσο συχνά θα μπορούν να βγαίνουν από το σπίτι οι πολίτες στη Βρετανία αναμένεται να είναι η κύρια άμεση αλλαγή που θα ανακοινώσει ο Μπόρις Τζόνσον σε λίγες ημέρες όσον αφορά τα μέτρα κατά της πανδημίας.

Εντός της ημέρας αναμένεται να ανακοινωθεί ότι τα μέτρα περιορισμού στις μετακινήσεις που ισχύουν εδώ και εξήμισι εβδομάδες θα παραταθούν, πιθανότατα έως τα τέλη του μήνα, αλλά με τη σημείωση ότι από την ερχόμενη εβδομάδα θα υπάρξουν ορισμένες τροποποιήσεις τις οποίες θα ανακοινώσει ο Βρετανός πρωθυπουργός την Κυριακή.

Αξιωματούχοι της Ντάουνινγκ Στριτ έχουν επιβεβαιώσει τις πληροφορίες ότι ακόμα και από τη Δευτέρα οι πολίτες θα μπορούν να βγαίνουν έξω για άσκηση όσο συχνά επιθυμούν και όχι μόνο μία φορά την ημέρα όπως ισχύει από τις 23 Μαρτίου, ότι θα μπορούν να πηγαίνουν σε πάρκα για ηλιοθεραπεία, αλλά μάλλον όχι σε παραλίες ακόμα, καθώς και να κάθονται σε παγκάκια πάρκων, κάτι που επιτρέπεται μόνο στιγμιαία ή καθόλου αυτή τη στιγμή. Όλα αυτά εφόσον τηρούνται οι κανόνες κοινωνικών αποστάσεων.

Επίσης, πιστεύεται ότι πλέον θα επιτρέπεται όλες αυτές οι δραστηριότητες να γίνονται και μακριά από την περιοχή κατοικίας του καθενός.

Ίσως επίσης δοθεί άδεια στα μέλη ενός νοικοκυριού να έρχονται σε τακτική επαφή με τα μέλη ενός άλλου συγγενικού ή φιλικού νοικοκυριού, επίσης υπό όρους κοινωνικών αποστάσεων.

Ο κ. Τζόνσον αναμένεται επίσης να προτρέψει εργοδότες και εργαζόμενους να ξαναρχίσουν άμεσα τη δουλειά τους όπου αυτή μπορεί να γίνεται με τήρηση των κανόνων κοινωνικής απόστασης, όπως στις οικοδομές και σε άλλες υπαίθριες εργασίες, π.χ. σε έργα υποδομών.

«Ο πρωθυπουργός θέλει να γνωρίζει ο κόσμος ότι όλη αυτή η προσπάθεια που έχουν κάνει επιτυγχάνει πρόοδο, ότι έξι εβδομάδες απραξίας άξιζαν τον κόπο. Επομένως μπορούμε τώρα να αφήσουμε λίγο το φρένο και να δούμε τι θα γίνει. Αν ο κόσμος τηρήσει τους κανόνες, τότε μπορούμε να αφήσουμε το φρένο λίγο περισσότερο», δηλώνει αξιωματούχος της Ντάουνινγκ Στριτ στην εφημερίδα Sun.

Δεν έχει ακόμα διευκρινιστεί ποτέ θα επιτραπεί να ανοίξουν καταστήματα που δεν πωλούν αναγκαία είδη και φυτώρια, που σύμφωνα με τις αρχικές πληροφορίες θα περιλαμβάνονταν στο πρώτο κύμα της χαλάρωσης των μέτρων.

Σύμφωνα με την Daily Mirror, στα τέλη Μαΐου θα ανοίξουν τα δημοτικά σχολεία και ένα μήνα αργότερα τα σχολεία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, μαζί ίσως με τους υπαίθριους χώρους καφέ και με άδεια για συναθροίσεις κάτω των 30 ατόμων.

Τελευταία, πιθανώς από το Σεπτέμβριο, θα ανοίξουν παμπ, μπαρ, εστιατόρια και γυμναστήρια, σύμφωνα με την ίδια εφημερίδα. Για τον Οκτώβριο προσδιορίζει η Mirror την έναρξη αθλητικών δραστηριοτήτων με θεατές.

Κυβερνητικές πηγές, πάντως, τονίζουν ότι η ταχύτητα χαλάρωσης κάθε μέτρου θα εξαρτάται από τη μεταβολή της τιμής R, δηλαδή του βαθμού μεταδοτικότητας του κορωνοϊού.

Οι οριστικές αποφάσεις αναμένεται να αρχίσουν να λαμβάνονται κατά το σημερινό υπουργικό συμβούλιο υπό τον πρωθυπουργό. Θα έχει προηγηθεί σύσκεψη της επιστημονικής συμβουλευτικής επιτροπής της κυβέρνησης για την αποτίμηση των νεότερων επιδημιολογικών δεδομένων.

Ήδη πάντως από χθες κυβερνητικοί λογαριασμοί σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης άλλαξαν το μήνυμα των τελευταίων εβδομάδων από το «Μείνετε σπίτι, σώστε ζωές» σε «Μείνετε ασφαλείς, σώστε ζωές».

Πηγή: skai.gr