Περιοδεία Τσίπρα στην 29η Agrotica: «Ανάγκη να ενισχυθούν οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι»

0
95

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είχε συζητήσεις με εκπροσώπους συνεταιρισμών, παραγωγούς πωλητές λαϊκών αγορών, στελέχη εταιριών παραγωγής λιπασμάτων, επιστήμονες από πανεπιστήμια και ερευνητικά ινστιτούτα, απασχολούμενους στην πιστοποίηση, την τεχνολογία, τα βιολογικά προϊόντα και άλλους φορείς

Την ανάγκη να ενισχυθούν οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι για να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες της ενεργειακής κρίσης και να τα καταφέρουν να επιβιώσουν, χωρίς να χρειαστεί να εγκαταλείψουν τις δουλειές στην ύπαιθρο, επισήμανε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξης Τσίπρας, κατά την περιοδεία του στην 29η AGROTICA που πραγματοποιείται στις εγκαταστάσεις της ΔΕΘ.

Στις συζητήσεις που είχε με εκπροσώπους συνεταιρισμών, παραγωγούς πωλητές λαϊκών αγορών, στελέχη εταιριών παραγωγής λιπασμάτων, επιστήμονες από πανεπιστήμια και ερευνητικά ινστιτούτα, απασχολούμενους στην πιστοποίηση, την τεχνολογία, τα βιολογικά προϊόντα και άλλους φορείς ενημερώθηκε για μια μεγάλη γκάμα ζητημάτων που έχουν να κάνουν με τον πρωτογενή τομέα και τώρα οξύνονται με την ενεργειακή κρίση. Μεταξύ άλλων του είπαν πως υπάρχουν αγρότες και κτηνοτρόφοι που σκέφτονται να εγκαταλείψουν το επάγγελμα τους γιατί βλέπουν πως δεν θα τα βγάλουν πέρα.

Ο κ. Τσίπρας έφτασε στους χώρους της AGROTICA συνοδευόμενος από τον τομεάρχη Αγροτικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σταύρο Αραχωβίτη, και τον υποδέχθηκαν ο πρόεδρος της ΔΕΘ-Helexpo Τάσος Τζήκας και ο γενικός διευθυντής Αλέξης Τσαξιρλής.

Αμέσως μετά μετέβη στο περίπτερο 2 όπου επισκέφθηκε το σταντ της Πανελλήνιας Ένωσης Πτυχιούχων Τεχνολογικής Εκπαίδευσης Γεωτεχνικών -όπου τον ενημέρωσαν ότι είναι τεράστιο το πρόβλημα της έλλειψης εργατικών χεριών για την αγροτική και κτηνοτροφική παραγωγή- και του Τμήματος Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος του ΑΠΘ.

Στο σταντ της Εθνικής Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών τον ενημέρωσαν για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αγρότες και οι συνεταιρισμοί, ενώ σημείωσαν πως εκτός από τις συνέπειες της ενεργειακής κρίσης υπάρχουν και αυτές από την κλιματική κρίση.

Στο σταντ του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης επιστήμονες που απασχολούνται σε οργανισμούς του υπουργείου τόνισαν ότι έχουν αυξηθεί οι αποζημιώσεις προς τους αγρότες και ο κ. Τσίπρας παρατήρησε πως ταυτόχρονα, όμως, έχουν αυξηθεί και οι ζημιές κι έτσι οι παραγωγοί αισθάνονται ότι είναι «ακάλυπτοι» και πρότεινε την αλλαγή του κανονισμού σχετικά με τη χορήγηση των αποζημιώσεων.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ συναντήθηκε με εκπροσώπους των διοικήσεων της Συνομοσπονδίας Παραγωγών Επαγγελματιών Βιομηχανικών Ειδών Λαϊκών Αγορών Ελλάδος και της Πανελλαδικής Ομοσπονδίας Συλλόγων Παραγωγών Αγροτικών Προϊόντων Πωλητών Λαϊκών Αγορών. Ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Άγγελος Δερετζής αναφέρθηκε στην «εκρηκτική», όπως τη χαρακτήρισε, αύξηση στο κόστος παραγωγής, το οποίο αδυνατούν να καλύψουν οι παραγωγοί και κάλεσε την κυβέρνηση «να παρέμβει άμεσα με πιο γενναία μέτρα, προκειμένου να συγκρατηθούν οι τιμές». Ο κ. Δερετζής χάρισε στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ μία ποντιακή λύρα και ένα μπρελόκ με το σήμα του ΠΑΟΚ. «Γνωρίζω, ότι υποστηρίζεται άλλη ομάδα, αλλά έχετε πει πως έχετε μία ιδιαίτερη συμπάθεια προς την ομάδα του ΠΑΟΚ», του είπε.

Την ώρα που ο κ. Τσίπρας ήταν στο σταντ του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών τηλεφώνησε ο πρύτανης Σπύρος Κίντζιος, ο οποίος ζήτησε να μιλήσει μαζί του. Στη διάρκεια της σύντομης τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχαν ο κ. Τσίπρας του είπε ότι θαυμάζει τα αποτελέσματα της δουλειάς του Γεωπονικού Πανεπιστημίου.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ επισκέφθηκε τα σταντ του Τμήματος Γεωπονίας του Διεθνούς Πανεπιστημίου και του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, όπου ενημερώθηκε για ερευνητικά προγράμματα και πειράματα που βρίσκονται σε εξέλιξη και αφορούν τον πρωτογενή τομέα.

Στο σταντ του Συνδέσμου Παραγωγών και Εμπόρων Λιπασμάτων εκπρόσωποι εταιριών παραγωγής ενημέρωσαν τον κ. Τσίπρα για τα προβλήματα που προκύπτουν από τις αυξήσεις των τιμών και τη μείωση της χρήσης από τους αγρότες, λόγω, ακριβώς, των υψηλών τιμών. Ο κ. Τσίπρας είδε, επίσης, υπαίθρια έκθεση τρακτέρ και γεωργικών μηχανημάτων.

Στην περιοδεία του παραβρέθηκαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Κατερίνα Νοτοπούλου, Χρήστος Γιαννούλης, Αλέξανδρος Τριανταφυλλίδης, Δώρα Αυγέρη, Κυριακή Μάλαμα, Άγγελος Τόλκας και στελέχη του κόμματος.

Στη συνέχεια ο κ. Τσίπρας επισκέφθηκε το Βιολογικό Αγρόκτημα Παναγιωτίδη, στον Δήμο Βόλβης, και συναντήθηκε με κτηνοτρόφους της περιοχής.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πηγή: skai.gr